Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 грудня 2017, 11:16

Торги в понеділок: міжбанк буде лихоманити

Цього понеділка клієнти банків вже увійдуть в звичайний діловий ритм після початку місяця і валютний ринок почне працювати на повну силу. Ситуація на торгах залишиться непростою.

Цього понеділка клієнти банків вже увійдуть в звичайний діловий ритм після початку місяця і валютний ринок почне працювати на повну силу.
Фото: pixabay.com

Основна причина - експортери не готові до «дешевого» долара і не будуть активно продаватися, якщо їх не буде влаштовувати курс. Оскільки грудень - останній місяць року, який супроводжується великими бюджетними вливаннями в банківську систему - вони впевнені в надходженнях гривні. А тому - витрачати валюту, що залишається у них після обов'язкових продажів - компанії-експортери будуть тільки в крайньому випадку.

У імпортерів ситуація зворотна. Їм треба поспішати до кінця року закрити свої валютні зобов'язання в повному обсязі, а тому - попит буде зростати. Якщо врахувати ще й фактор купівлі валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів - то можна з упевненістю говорити про перевищення попиту на валюту над пропозицією в найближчі дні.

На зміцнення гривні може спрацювати тільки два фактори:

1) Зниження залишків на коррахунках банків. На ранок 4 грудня вони впали ще на 1,7 млрд гривень - до 41,5 млрд;

2) Необхідність у деяких великих компаній-експортерів закрити свої заборгованості по виплаті зарплати за листопад, передоплату оренди за грудень і сформувати запаси сировини для забезпечення госпдіяльності на першу половину грудня.

Це додасть пропозиції валюти на ринку, але особливої ​​погоди не зробить. Покупці все одно готові поглинути все пропозицію, що і призведе до поступового зростання котирувань на міжбанку.

Тому загальний тренд по зростанню долара збережеться, а ситуація на торгах залишиться нестабільною. Так що в ці дні Нацбанку знову доведеться активно виходити на міжбанк з метою збивання ажіотажу на торгах.

«Мінфін» прогнозує на понеділок коридор по курсу долара в межах 27,15-27,26 гривень при поступовому зростанні обсягів операцій - до 360-380 млн доларів і укладанні до 570 угод.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар продовжує поступово дорожчати.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,80-27,15 і продаж 27,15-27,35 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,95-26,98 гривень та продаж 27,12-27,18 гривень.

Про тенденції на торгах за 1 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У понеділок ситуація за прогнозами офіційного курсу сильно не змінилася. 39% (в п'ятницю було 40%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 27,00 гривень. 61% впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,01 гривень.

За безготівковим курсом ситуація для гривні більш позитивна по динаміці. 35% (1 грудня було 27%) респондентів впевнені в повернення котирувань на міжбанку до рівня - нижче 27,00 гривень. 65% опитаних - поки пророкують доллару довгострокове закріплення вище 27,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 2

+
0
Nekrasov
Nekrasov
4 грудня 2017, 11:37
#
Да, пока растет… Вон уже выше 27,20 гривен ушел. Скоро, если так дальше пойдет, может и НБУ выйти. Дивидендщики пошли на рынок.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 грудня 2017, 12:29
#
Жесть, без аукционов НБУ переплюнет все прогнозы.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися