Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 грудня 2017, 11:51

Чи потрібно фізособі-забудовнику реєструватися ФОП

Якщо забудовник фізична особа, то чи потрібно йому реєструватися суб'єктом підприємницької діяльності. Про це розповіла ДФС у консультації від 27 листопада 2017 року № 2735/К/99-99-13-02-03-14/ІПК.

Якщо забудовник фізична особа, то чи потрібно йому реєструватися суб'єктом підприємницької діяльності.
Фото: dyvys.info

Як повідомляється, в розумінні ПКУ систематична діяльність фізичної особи, що здійснює операції з продажу (реалізації), в т.ч. об'єктів нерухомого майна — квартир, підлягає державній реєстрації.

При цьому доходи, отримані фізичною особою — підприємцем (ФОП) від здійснення господарської діяльності оподатковуються відповідно до норм ст. 177 ПКУ.

Податківці звертають увагу, що такої ж позиції дотримується і Вищий адміністративний суд України (ВАСУ). Так, ВАСУ постановою від 16 листопада 2015 року № 826/14630/14 встановив, що при здійсненні ФОП діяльності необхідно чітко розмежувати, в яких стосунках фізична особа виступає як підприємець, а в яких — як фізична особа.

Підприємницьку діяльність можна уявити як сукупність постійно або систематично здійснюваних дій щодо виробництва матеріальних і нематеріальних благ, реалізації на ринку товарів, виконання робіт або надання послуг з метою отримання прибутку.

Аналізуючи ознаки, характерні для підприємницької діяльності, ВАСУ дійшов висновку про те, що остання передбачає систематичне прийняття особою самостійних рішень щодо здійснення операцій, спрямованих на отримання прибутку, що супроводжується прийняттям взятих на себе ризиків.

Будівництво самостійних багатоквартирних об'єктів, як за власні, так і за залучені кошти є безумовним свідченням того, що збудований об'єкт нерухомості передбачає отримання прибутку від подальшого продажу, яка є обов'язковою характерною ознакою підприємницької діяльності.

Підсумовуючи викладене, ВАСУ встановлено, що комплекс послідовних цілеспрямованих дій, метою яких є будівництво і подальший продаж ряду однотипних об'єктів нерухомості для отримання прибутку, є свідченням того, що відповідна діяльність для цілей оподаткування повинна кваліфікуватися як підприємницька. Тож фізособі-забудовнику реєструватися ФОП потрібно обов'язково.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися