Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 грудня 2017, 11:16

Валютний ринок: долар ненадовго впаде на міжбанку

У перший день зими ситуація на валютному ринку залишиться нестабільною.

У перший день зими ситуація на валютному ринку залишиться нестабільною.
Валютний ринок: долар ненадовго впаде на міжбанку/Фото: capital.ua

З одного боку, вчорашній вихід НБУ на ринок з продажем валюти зміг збити активне зростання котирувань долара протягом дня.

З іншого — залишається невирішеним основна причина зростання котирувань — зростаючий попит на валюту з боку імпортерів енергоносіїв і рітейлерів. Більше того, починається грудень — сезон передноворічних покупок у населення і попит на товари народного споживання в цей період традиційно зростає. Оскільки значна частина товарів — імпорт, можна з упевненістю говорити про те, що протягом грудня попит на валюту буде перевищувати пропозицію. А значить — тиск на курс буде тільки посилюватися.

Розраховувати на те, що експортери будуть активно допомагати Нацбанку стримувати курс — не варто. На фоні постійного зростання цін — всі експортери для покриття своїх господарських витрат зацікавлені в зростанні курсу, а значить будуть не проти «покачати» ринок.

Так що у грудні турботою Нацбанку буде стримування спроб підривати курс, як за рахунок спекулятивних атак на гривню, так і в силу об'єктивних причин.

Якщо додати до цього необхідність розрахунків бюджету з контрагентами по року і потенційний викид чергових великих гривневих коштів в банківську систему до кінця 2017 року — нудьгувати регулятору буде ніколи.

«Мінфін» прогнозує на п'ятницю коридор по курсу долара в межах 27,02-27,12 гривень при деякому зниженні обсягів операцій через ефект першого дня місяця і кінця робочого тижня — до 280-310 млн доларів та укладанні до 500 угод.

На користь гривні спрацює зниження залишків на коррахунках банків. На ранок п'ятниці вони впали майже на 3,3 млрд гривень — до 43,2 млрд гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар трохи знизився в більшості обмінних пунктів.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,80-27,02 і продаж 27,07-27,25 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,90-26,97 гривень і продаж 27,05-27,10 гривень.

Щодо тенденцій на торгах за 30 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У п'ятницю ситуація за прогнозами офіційного курсу поки залишається непростою для гривні. Через зростання валютних котирувань ми змушені підняти основну планку при опитуванні до 27 гривень. 40% опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 27,00 гривень. 60% впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,01 гривень.

За міжбанківським курсом ситуація поки ще складніше. Тільки 27% респондентів вірить в повернення котирувань на міжбанку до рівня — нижче 27,00 гривень. 73% опитаних — впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися