Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 листопада 2017, 11:37

Нацбанк досі не знає, що таке криптовалюта

Складна правова природа криптовалют не дозволяє нам визнати їх ані грошовими коштами, ані валютою, ані платіжним засобом іншої країни, ані електронними грошима, ані цінними паперами, ані грошовим сурогатом. 

Складна правова природа криптовалют не дозволяє нам визнати їх ані грошовими коштами, ані валютою, ні платіжним засобом іншої країни, ні електронними грошима, ні цінними паперами, ні грошовим сурогатом.
Нацбанк досі не знає, що таке криптовалюта/Фото: picssr.com

Таку позицію щодо статусу криптовалют озвучив заступник голови НБУ Олег Чурій. 

За його словами, поняття «криптовалюта» та регулювання операцій з нею не підпадають під режим регулювання обігу грошових коштів. Оскільки криптовалюта не існує у формі грошових знаків, банкнот, монет, записів на рахунках в банках, вона не може бути визнана грошима. 

Криптовалюта також не підпадає під регулювання валютного законодавства. Вона не має прив'язки до грошової одиниці жодної з країн світу. Тому не може бути визнана законним платіжним засобом іншої держави або валютною цінністю. 

Криптовалюта не підпадає під регулювання обігу електронних грошей та використання як платіжних засобів. Оскільки вона не випускається банком і не є грошовим зобов'язанням певної особи, вона не може бути визнана електронними грошима. 

Криптовалюта також не підпадає під цивільні правовідносини щодо регулювання діяльності з цінними паперами. У неї відсутні ознаки документа та емітента, вона не має відповідної форми з певними реквізитами.

Читайте також: Як купити Bitcoin в Україні

Крім того, у криптовалюти відсутні ознаки документу у вигляді грошових знаків, відсутні елемент і мета виготовлення. Тому криптовалюта не може бути визнана грошовим сурогатом. 

«На сьогодні створена робоча група у складі трьох регуляторів фінансового ринку, Міністерства фінансів, Національної комісії з фінмоніторингу стосовно правового врегулювання статусу криптовалюти в Україні. Мета регулювання — захист прав учасників цього ринку, інвесторів, це питання фінмоніторінгу, оподаткування ідентифікації осіб, які є учасниками цього ринку», — заявив Чурій. 

Він також підкреслив, що процесс внесення змін до законодавства не повинний бути поспішним, оскільки сьогодні в світі немає єдиної уніфікованої позиції щодо криптовалют. 

«Ми хочемо наголосити, що законодавче регулювання діяльності криптовалют в Україні, не повинно жодним чином завадити розвитку IT-технологій і IT-індустрії в Україні і не спричинити відтік кваліфікованих кадрів за кордон», — наголосив Чурій.

Раніше «Мінфін» писав, що 30 листопада курс криптовалюти Bitcoin, який в середу встановив новий рекорд $11 500, впав до $10,298.

Коментарі - 5

+
+35
AleksandrBank
AleksandrBank
30 листопада 2017, 12:17
#
Т.е. криптовалюта — это воздух, пиксели, и т.д. Такая же ценность как в онлайн играх каие-либо вещи
+
0
yarg
yarg
30 листопада 2017, 12:48
#
Совершенно верно.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
30 листопада 2017, 12:56
#
.

Спільна заява фінансових регуляторів щодо статусу криптовалют в Україні (30.11.2017 — прес-реліз НБУ)

.
+
0
Ferox
Ferox
30 листопада 2017, 13:22
#
Отже, попереджаємо — ризики втрати коштів при здійсненні операції із криптовалютами є надзвичайно високими. Усі, хто планує вкладати власні кошти в криптовалюти, мають усвідомлювати, що здійснюють такі операції на власний ризик.

Так шо фонд гарантирования не будет возмещать 200 000 грн в случае банкротства интернета? Ох и жулики в этом НБУ сидят! :)
+
+9
yarg
yarg
30 листопада 2017, 13:24
#
Не, ну опыт михайловского показывает — если хорошенько помитинговать то все они возместят…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися