Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 листопада 2017, 10:50

Дешева нерухомість від банків-банкрутів. Міфи і реальність

Фонд гарантування вкладів анонсував майбутню розпродажу прав вимог за іпотечними кредитами позичальників, які не повернули борги банкам-банкрутам. У найближчий рік з молотка пустять кредити 40 000 українців, загальна сума заборгованості яких перевищує 68 млрд грн.

Фонд гарантування вкладів анонсував майбутню розпродажу прав вимог за іпотечними кредитами позичальників, які не повернули борги банкам-банкрутам.
Фото: .focuslegal.com.au

Після цієї новини багато хто зацікавився - мовляв, на торгах можна буде купити хорошу квартиру майже за безцінь. Чи так це насправді, і чи варто фізособам займатися купівлею іпотечних боргів, «Мінфіну» розповів старший юрист ЮФ EVRIS Максим Заміховський.

Важливо розуміти, що на торги виставляються не самі об'єкти нерухомості, а право вимоги за кредитними та заставним договорами. Це означає, що покупець стає кредитором і отримує право вимагати погашення боргу в свою користь. Отримання прав власності на заставну нерухомість або грошей від її продажу — це тільки кінцевий етап досить трудомісткого процесу який включає звернення стягнення в позасудовому порядку або процедуру примусового виконання рішення суду.

Читайте також: Фонд гарантування пустить з молотка іпотечні кредити українців

Всі ризики для покупців лежать на поверхні. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) не приховує, що на продаж в переважній більшості виставлені проблемні кредити. Можливість реального стягнення по ним не гарантована і в будь-якому випадку потребує інвестування вагомих організаційних і тимчасових ресурсів. Власне, ця обставина і є як основною причиною їх продажу, так і підставою для надання значного дисконту.

Інвестор купує кредит нижче його собівартості і починає роботу з його повернення, в першу чергу шляхом звернення стягнення на предмет застави. У разі успіху, і по завершенню всіх судових процедур, він стягує заборгованість, яка значно перевищує розмір коштів, інвестованих у придбання права вимоги за таким кредитом.

Але така інвестиційна діяльність пов'язана зі значною кількістю ризиків. В першу чергу, це дія положень Закону України «Про мораторій на звернення стягнення на майно громадян України, наданого в якості забезпечення за кредитами в іноземній валюті». Він забороняє кредитору звертати стягнення на нерухомість, яка належить фізичній особі, і яка є предметом застави, за умови, що її площа не перевищує 140 м2 для квартири і 250 м2 для приватного будинку, і об'єкт є єдиним місцем для проживання боржника. Це означає, що кредитор не може в примусовому порядку позбавити боржника майна до моменту скасування мораторію в законодавчому порядку. Але це не означає і списання боргу — нерухомість буде реалізована, як тільки мораторій припинить свою дію. А до цього часу вона перебуватиме під іпотечним обтяженням, що виключає можливість її продажу самим боржником.

З урахуванням, що більшість кредитів підпадають під дію мораторію, ми не рекомендуємо розглядати участь в торгах (аукціоні) як спосіб автоматичного набуття права власності на нерухомість фізичною особою.

По-друге, частина закладеної нерухомості, близько 17%, перебуває в зоні проведення АТО або в Криму. Це виключає можливість звернення стягнення на нерухомість до моменту повернення цих територій під контроль України.

Тому в придбанні таких кредитів в першу чергу можуть бути зацікавлені фінансові або колекторські компанії, що спеціалізуються на роботі з проблемними активами. Фізичні особи не є цільовою аудиторією продажу іпотечних кредитів. Винятком є самі боржники, яким було б цікаво з урахуванням потенційного дисконту викупити свої власні кредити, але ФГВФО не допускає боржників і поручителів до участі в аукціоні. 

Коментарі - 5

+
+27
mary27
mary27
30 листопада 2017, 16:58
#
''Закона Украины «О моратории на обращении взыскания на имущество граждан Украины, предоставленного в качестве обеспечение кредитов в иностранной валюте». Он запрещает кредитору обращать взыскание на недвижимость, которая принадлежит физическому лицу, и которая является предметом залога, при условии, что ее площадь не превышает 140 м2 для квартиры и 250 м2 для частного дома, и объект является единственным местом для проживания должника. Это значит, что кредитор не может в принудительном порядке лишить должника имущества до момента отмены моратория в законодательном порядке. Но это не означает и списание долга — недвижимость будет реализована, как только мораторий прекратит свое действие, а до этого времени она будет находится под ипотечным обременением, что исключает возможность её продажи самим должником.'' — это просто сказка!
Кто-то хотел ипотеки под 3%?)
+
0
Dobivatel
Dobivatel
1 грудня 2017, 9:31
#
Можно выселять из ипотечных квартир/домов гос. служащих и директоров предприятий, согласно положений п. 6 вышеуказанного Закона, а именно:
«6. Дія цього Закону не поширюється на осіб, які є суб'єктами Закону України „Про засади запобігання і протидії корупції“.
+
+10
mary27
mary27
1 грудня 2017, 13:33
#
У директоров предприятий квартиры не ипотечные)
+
+25
987
987
1 грудня 2017, 11:32
#
Обойти запрет на участие в аукционах самих должников очень просто. Вася выкупает Петин кредит, Петя выкупает Васин. Петя с Васей счастливы и довольны и только те лохи, кто тянулся и платил этот ипотечный кредит кусают локти. Ну а банки не жалко, они знали на что идут и сливки, снятые за первые годы кредитования с лихвой перекрыли им потери (правда, не всем, но это следствие жадности — непомерного раздувания ипотечного портфеля, «ну і нехай»)
+
+20
yarg
yarg
1 грудня 2017, 12:00
#
Залоговая недвижимость никому не нужна потому, что сверхдорогая. Ее до сих пор пытаются продавать по ценам 2008 года — по 100000 долларов за развалюшку.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися