Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 листопада 2017, 11:14

Міжбанк в середу: нудьгувати сьогодні не доведеться

Середа буде дуже напруженим днем ​​на валютному ринку.

Середа буде дуже напруженим днем ​​на валютному ринку.
Міжбанк в середу: нудьгувати сьогодні не доведеться/Фото: 24news.com.uа

По-перше — цей день фактично робить закінчення місяця для більшості великих компаній. Вони рідко залишають свої розрахунки на останній день місяця і тому закривають свої основні гривневі та валютні розрахунки не пізніше передостаннього робочого дня звітного періоду. Це збільшить як обсяги операцій на торгах, так і кількість учасників.

По-друге, активне зростання котирувань в останні дні — створює психологічний настрій ринку на продовження тренду щодо зростання долара до 27 гривень найближчим часом. Це «тисне» на імпортерів і вони поспішають закрити свої валютні контракти на кінець листопада. І в той же час — експортери розуміють, що запропонована ними валюта буде оперативно розкуплена і тому не поспішають з цим, очікуючи оптимальних для себе котирувань. Це працює проти гривні і вносить деяку «нервозність» в хід торгів.

По-третє, інтереси та завдання найбільших гравців сьогодні і завтра будуть дуже різноспрямованими, що призведе до збільшення волатильності котирувань протягом сесії. Цього не упустять і спекулянти, що працюють в такі дні як в форматі «в дві сторони», так і підлаштовуючись під дії основних учасників торгів — намагаються розгойдати ринок з грою «на підвищення», або «на зниження». Тим більше, що хоча залишки на коррахунках банків і впали на 2,4 млрд гривень (на ранок середи вони становлять 47,2 млрд) — цієї суми ще повністю вистачає на виконання нормативів резервування на корахунку в НБУ і у банків є ресурси для активної роботи на валютному ринку.

Всі перераховані вище фактори — зроблять сьогоднішній день досить активним і насиченим на міжбанку.

Крім цього, долар буде намагатися пробити психологічний рівень в 27 гривень і ймовірність цього розвитку подій дуже велика. У разі перевищення позначки в 27,05 гривень за долар — ми не виключаємо появи НБУ на ринку з вимушеною інтервенцією по продажу валюти. Нудьгувати сьогодні буде ніколи — ні клієнтам, ні дилерам банків, ні самому Нацбанку.

«Мінфін» прогнозує на середу коридор по курсу долара в межах 26,92-27,05 гривень при обсягах операцій — до 390-430 млн доларів і укладанні до 630 угод.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар почав активно зростати в більшості обмінних пунктів.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,60-26,92 і продаж 26,92-27,09 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,70-26,90 гривень та і продаж 26,92-27,00 гривень.

Про тенденції на торгах за 28 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У середу ситуація за прогнозами офіційного курсу навіть дещо покращилася для гривні, незважаючи на падіння курсу на реальних торгах. Вже 28% (вчора було 22%) опитаних вважають, що курс НБУ буде нижче 26,75 гривень. Але 72% впевнені в його довгостроковому поверненні до рівня вище 26,76 гривень.

Щодо міжбанківського курсу, то ситуація зворотна. Оптимізму у прихильників гривні не додалося. 18% (вчора було 21%) респондентів вірить в повернення котирувань на міжбанку до рівня — нижче 26,75 гривень. 82% опитаних — припускає його довгострокове закріплення вище 26,76 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 2

+
+8
Maleficarum
Maleficarum
29 листопада 2017, 11:25
#
Посмотрим сегодня конечно- что да как… НБУ постоянно рапортует о увеличении собственных резервов Глянем- какие заливки НБУ может предложить рынку на спросе…
+
0
kozyrev
kozyrev
29 листопада 2017, 11:28
#
Сегодня спрос реально активно превышает предложение, сам рынок это не закроет или уйдет за 27 гривен. Не исключаю, что НБУ выйдет с интервенцией через запрос лучшего курса, но заливать очень много не будет — млн 20-40 максимум.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися