Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 листопада 2017, 8:18

Валютний ринок: чи чекати обвалу гривні

Минулого тижня довелося понервувати всім без виключення: і казначеям, і дилерам банків, і клієнтам фінустанов. Після короткострокового затишшя ринок остаточно розвернувся в бік стрімкого зростання валютних котирувань.

Минулого тижня довелося понервувати всім без виключення: і казначеям, і дилерам банків, і клієнтам фінустанов.
Фото: 112.ua

За період з 20 по 24 листопада долар подорожчав на 41 копійку — з 26,475 / 26,49 гривень до 26,87 до 26,90. При цьому ринок серйозно лихоманило.

Минулого понеділка пропозиція ще перевищувала попит. Це навіть дозволило Нацбанку, за даними «Мінфіну», до $30 млн через «запит кращого курсу». Але вже з 21 листопада все змінилося. Попит швидко збільшувався на фоні низької пропозиції, що і підняло курс.

За вівторок долар виріс на 9 копійок, а у середу — ще на 17 копійок. І це при тому, що, за нашими даними, Нацбанк продав $20 млн через той же механізм «запиту кращого курсу». У четвер, незважаючи на роботу доларового міжбанку на умовах ТОМ через вихідний в США, долар подорожчав ще на 14 копійок. І тільки в п'ятницю темпи зростання валютних котирувань дещо знизилися — до 5 копійок. Але курс перевищив психологічний бар'єр в 26,90 гривень. Це відкриває долару пряму дорогу до мети в 27 гривень вже на наступному тижні.

Єдиний позитив у цій ситуації — досить активна робота самого міжбанку. Обсяги операцій складали від $334,8 млн до $ 594,6 млн. Вони провалились тільки в неробочий в США четвер до $217,8 млн., але так завжди відбувається в ті періоди, коли міжбанк змушений працювати по долару на умовах ТОМ.

Непоганими були і показники кількості угод. Вони знаходилися в межах 418-688 операцій в день, але багато в чому це було заслугою спекулянтів. Вони дуже активно грали «на підвищення», хоча і не забували про роботу в форматі «в дві сторони».

Основним винуватцем валютної лихоманки було Держказначейство, яке практично одномоментно влило в банківську систему майже 10 млрд гривень у вигляді відшкодування ПДВ.

Саме з цим пов'язаний зліт залишків на коррахунках банків до рекордних 58,7 млрд гривень. Наявність «зайвої» гривні дозволила експортерам не особливо поспішати з продажем валюти, а імпортерам — активно скуповувати її. Це призвело до зростання курсу вище рівня в 26,90 гривень до кінця тижня.

Не особливо виграв від того, що відбувається, і Нацбанк. За даними «Мінфіну», за першу декаду листопада він зміг поповнити ЗВР на $ 111 млн, за другу — на $ 48 млн. А ось за період з 20 по 24 листопада чистий викуп з ринку склав всього до $10 млн.

При цьому гривнева ліквідність у системі продовжує залишатися на дуже високому рівні (на ранок минулої п'ятниці — коррахунки банків перевищували 55,4 млрд гривень), що буде представляти серйозну загрозу для курсу гривні на цьому тижні. Як за рахунок можливої ​​чисто спекулятивного розгойдування ринку, так і за рахунок низького рівня пропозиції валюти з боку експортерів на фоні зростаючого попиту з боку найбільших імпортерів. Брак валюти на ринку буде тиснути на курс.

Основні фактори, які будуть впливати на курс в ці дні:

Календарний фактор. На цьому тижні закінчується черговий місяць, клієнти будуть більш активно завершувати операції по господарським і бюджетним розрахункам на звітну дату. Це відіб'ється на загальній статистиці торгів і дещо збільшить обсяги продажу валюти в цей період за рахунок тих експортерів, хто вже витратив основні гривневі ресурси, отримані від Держказначейства у вигляді відшкодування ПДВ.

Але особливо розраховувати на експортерів не слід. За даними «Мінфіна», найбільші експортери поки мають істотні гривневі залишки, а тому не поспішатимуть з продажем валюти. Тим більше, що поки курс росте. Але завершення листопада частково обмежить попит на валюту з боку великих імпортерів. Їм теж треба закінчувати розрахунки на 1 грудня і для цього їм знадобиться гривня.

Це призведе до незначного зниження тиску на курс на міжбанку, але особливого полегшення гривні не принесе;

2. Виникнення чергових диспропорцій за курсом міжбанку і готівкового ринку. Різке зростання котирувань міжбанку минулого тижня поступово розворушило і готівковий ринок. В перші два дні зростання котирувань на торгах останній спробував «жити своїм життям»  і не особливо реагувати на те, що відбувається на торгах. Але потім не витримав і був змушений швидко підтягуватися під безготівковий ринок.

Враховуючи те, що фінансисти активно заробляють, граючи на диспропорції цих двох сегментів валютного ринку — при подальшому зростанні котирувань міжбанку можна очікувати зростання котирувань і в обмінниках.

Населення психологічно залишається схильним до впливу цього фактора і починає посилено скуповувати валюту на побоюваннях подальшої девальвації. Це може знову розкрутити маховик валютних спекуляцій на обох сегментах валютного ринку і спрацює проти гривні;

3) Непідконтрольні Нацбанку і малопрогнозовані фінустановами повернення в банківську систему значних обсягів гривні з рахунків Держказначейства до кінця місяця. Вони збільшать і без того значні залишки на коррахунках банків. Надлишкова ліквідність в системі буде тиснути на курс.

Динаміка курсу і активність ринку на цьому тижні

За прогнозами «Мінфіну», до тих пір, поки зайва ліквідність в системі не буде абсорбована, тиск на курс збережеться.

Незважаючи на фактор закінчення звітного періоду — через значні залишки гривневих ресурсів у клієнтів та банків — на цьому тижні ми не очікуємо серйозного відкату курсу. Швидше за все долар продовжить залишатися в коридорі 26,80-27,00 гривень.

За нашими розрахунками, тенденція поступового зміцнення долара посилиться, але в межах 27 гривень. При перевищенні цього психологічного порогу і більш істотних ситуативних коливань курсу — НБУ буде змушений втручатися в те, що відбувається на міжбанку за рахунок відповідних інтервенцій.

Причому використовувати регулятор буде в основному механізм «запиту кращого курсу» з 20 обраними банками. Ця форма, як і раніше, дає йому оптимальну свободу дій як за кількістю виходів на ринок за сесію, так і за обсягами таких операцій.

На готівковому валютному ринку курс продовжить орієнтуватися на поведінку міжбанку. Курс закріпиться в межах коридору 26,70-27,05 гривень. Через збільшення ризиків подальшої девальвації гривні спред по долару дещо розшириться: в банках — до 15-40 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 15-27 копійок.

На міжбанку. Активність на торгах буде на високому рівні. В останні дні листопада клієнтів буде підганяти фактор необхідності завершення розрахунків на звітну дату.

1 грудня — обсяги операцій дещо знизяться, що звично для першого дня нового періоду. Справа в тому, що в цей день зазвичай компанії підводять підсумки завершеного періоду і визначаються зі своєю стратегією і виробничим планом на новий період. Це знижує їх активність. Але вже на наступний день — ринок входить в свій звичайний ритм і обсяги торгів збільшуються.

«Мінфін» не виключає необхідності виходів Нацбанку на торги з відповідними інтервенціями для утримання курсу в межах не вище 27 гривень.

Приблизні обсяги угод на міжбанку по днях будуть наступними:

У понеділок і вівторок (27 і 28 листопада) — до $ 340-380 млн при укладанні до 500-550 угод.

У середу (29 листопада) — максимальна активність клієнтів. Всі будуть закривати свої основні розрахунки за листопад, не залишаючи їх на останній день. Обсяги операцій збільшаться до $ 390-430 млн при укладанні до 580-630 угод.

У четвер (30 листопада) — завершення розрахунків по місяцю у клієнтів і активна робота банків з власної валютної позиції для фіксації результату з торгівлі валютою за місяць і наростаючим підсумком — за 11 місяців року. Середні обсяги операцій та непогані показники зі статистики кількості угод — $ 290-330 млн при укладанні до 600 угод.

В п'ятницю (01 грудня) — зниження активності міжбанку як за рахунок фактора першого дня місяця, так і за рахунок падіння ділової активності перед закінченням тижня. Обсяги торгів складуть $ 280-310 млн при укладанні до 470-500 угод.

Як і в другій декаді листопада — ситуація на міжбанку на цьому тижні залишиться напруженою і залежною від дій Держказначейства, курсових інтересів найбільших операторів ринку, оперативності Нацбанку щодо виходу з інтервенціями на ринок в разі ситуативних перекосів попиту і пропозиції.

Котирування долара на цьому тижні будуть перебувати в межах коридору 26,80 — 27,00 гривень.

Коментарі - 4

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
27 листопада 2017, 9:31
#
Итог:
— как я и ранее говорил до 20 числа включительно было спрокойствие по ряду причин, после пошла качка, потому что гривня стала не такой уж и нужной.
— остатки пополнились с казначейства и это расшатало курс, оно и понятно при вливании 10 млрд.грн.
— психологическая отметка — да забудет про нее в 26,90, психилогическая это 27,00, а не 26,80, 26,90, 26,95 и т.д.
— в понедельник 27.11.2017 должно быть предложение валюты, это упрется опять же таки в наши остатки, от этого все и будут плясать. Но я думаю доллар не повысится выше чем в пятницу
+
0
kozyrev
kozyrev
27 листопада 2017, 9:58
#
Насколько я помню Вы недавно говорили, что остатки на коррсчетах не особо влияют на состояние валютного межбанка. Концепция поменялась? :-
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
27 листопада 2017, 10:05
#
Я такого не говорил, посмотри мой блог — так я постоянно пишу об основной причине — остатки на кор.счетах. Остатки как раз умели важное значение когда гривня укреплялась 2 недели, потом после 20-го числа пошло обратно, выпало много гривни и плюс нет такой острой необходимости.
+
+22
kozyrev
kozyrev
27 листопада 2017, 10:33
#
Сегодня курс может незначительно просесть и не потому, что нет «острой необходимости» ее сбрасывать экспортерам, а потому что после выходных в США (четверг) — в пятницу американские банки зачислили валютную выручку фактически за два дня и сегодня (в понедельник) — она подлежит в размере 50% обязательной продаже. Поэтому предложение сегодня будет больше. А вот остающиеся у клиентов 50% на валютных счетах — они уже будут продавать только по интересному для них курсу. Что касается спроса — то его сейчас будут формировать нефтянники — спрос в Украине на нефтепродукты растет, плюс непонятно что будет с ценами на нефть в ближайшее время на статданных из США, поэтому и закупаются они активно.Плюс те клиенты у кого еще остались возмещения по НДС и кому надо закрывать валютные расчеты по месяцу.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися