Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 листопада 2017, 18:31

Долар подорожчав на міжбанку. Як відреагують обмінники

За цей тиждень курс долара стрімко зростав на міжбанку. З 20 по 24 листопада долар на торгах подорожчав майже на 41 копійку — з 26,475 / 26,49 на ранок понеділка до 26,87 / 26,90 гривень до кінця п'ятниці. Готівковий ринок не може не реагувати на такі стрибки курсу. Про стабільність котирувань в обмінниках найближчим часом доведеться забути.

За цей тиждень курс долара стрімко зростав на міжбанку.
Через дні розпродажів в магазинах населення почне активніше здавативалюту

Головна причина зльоту курсу на міжбанку — одночасний викид на ринок майже 10 млрд гривень, основна частина яких — відшкодування ПДВ.

Це, з одного боку, знизило бажання експортерів продавати валюту, що залишилась у них після обов'язкового продажу, з іншого - підштовхнуло попит з боку імпортерів. Він почав значно перевищувати пропозицію, що і відбилося на котируваннях.

Також валютну лихоманку розпалював і календарний фактор. Перекоси попиту та пропозиції на торгах виникли через День подяки у США. Американські банки у четвер не працювали і долар в цей день торгувався на умовах ТОМ, що з різних причин не завжди є цікавим для клієнтів. Тому вони або активно працювали за день до цього — у середу, або переносили свої заявки вже на п'ятницю. Валютна виручка за робочий в Україні четвер була зарахована п'ятницею. Обов'язковий продаж з цих надходжень пройде тільки наступним понеділком.

Таким чином, минулого тижня на ринку спостерігався стійкий тренд на подорожчання американської валюти.

У п'ятницю долар подолав психологічний бар'єр в 26,90 гривень. Це дозволяє говорити про значну ймовірність виходу міжбанку на рівень у 27 гривень і вище на наступному тижні. Ці тенденції та зростаючі валютні ризики будуть відбиватися в логіці формування курсу в обмінниках на вихідні.

Фінансисти будуть страхуватися від ризику подальшої девальвації гривні за рахунок збільшення спреду між курсами купівлі і продажу. Вони також будуть завищувати котирування продажу валюти на побоюваннях подальшого зростання котирувань міжбанку на наступному тижні.

Курси валют в суботу та неділю

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 26,65 -26,80 гривень, продаж 26,82 — 27,00 гривень. Обмінники в ці вихідні продовжать працювати у режимі «з обороту». Але підвищать курс продажу валюти, заклавши ризики зростання курсу на міжбанку на наступному тижні. 

Природним обмежувачем «жадібності» власників обмінників будуть конкуренція між обмінками і активність клієнтів. Тим більше, що завдяки дням розпродажів у магазинах ( «чорна п'ятниця» і т.д.) — активність населення з купівлі-продажу валюти зросте, на чому і будуть активно намагатися заробити фінансисти. Причому в місцях найбільших розпродажів товарів — котирування обмінників на прийом долара будуть істотно нижче, ніж в «звичайних» обмінниках. Розрахунок на те, що люди будуть активно здавати валюту для придбання товарів і далеко ходити, щоб вигідніше здати валюту — не захочуть. Дешево ж продавати валюту фінансисти не будуть. Головною «страховкою» від зростаючих валютних ризиків для власників обмінників на ці вихідні залишиться широкий спред між котируваннями прийому і продажу. Він складе від 17 до 25 копійок.

Котирування євро. Євровалюта за цей тиждень істотно зросла в ціні в парі євро / долар і ввечері п'ятниці «пробила» рівень в 1,19 долара за євро. Це змусить власників обмінників закласти ці ризики при розрахунку котирувань готівкового євро щодо гривні в ці вихідні.

Логіка розрахунку котирувань готівкового євро залишиться тією ж. Фінансисти будуть орієнтуватися на дві основні величини: 1) курс долара щодо гривні і 2) крос-курс євро / долар на міжнародному ринку.

Через зростання ризиків як щодо подальшого поводження долара на українському міжбанку, так і у зв”язку з валютними ралі по парі євро / долар на міжнародних ринках — спред по євро у більшості пунктів обміну валюти розшириться і буде в межах від 20 до 30 копійок.

На 17:00 за Києвом 24 листопада крос-курс пари євро / долар перебуває біля позначки 1,192 долара за євро. Тому обмінники в ці вихідні виставлять котирування готівкового євро в межах: прийом 31,767- 31,946 гривень та продаж 31,969 — 32,184 гривень. Ці розрахункові курси «Мінфіну» можуть бути ще скориговані в межах плюс-мінус до 10-15 копійок на євро в залежності від рівня конкуренції та індивідуальних завдань конкретних пунктів обміну валюти. Зазвичай, крім «просто математики», при виставленні котирувань по євро фінансисти враховують ще чинники наявності євро в касі конкретних обмінників, популярності точки, конкуренції в районі розташування ПОВів і т.д.

Котирування по російському рублю. Тут великих змін як і раніше немає — рубль залишається «найризикованішою» валютою для українських фінансистів як з точки зору політичних ризиків, так і суто з економічних причин. Тому власники обмінників будуть мінімізувати свої ризики за рахунок збереження широкого спреду.На ці вихідні обмінки виставлять такі котирування: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,456 -0,458 гривень і продаж 0,459 — 0,462 гривень. Але як і в усі попередні періоди — можуть бути відхилення по курсу рубля від розрахованих «Мінфіном» (до плюс-мінус 0,004 -0,010 гривень) через специфіку і завдання того чи іншого обмінника по російській валюті. Виходячи з теперішньої ситуації з рублем — до них відносяться такі «індивідуальні» особливості конкретних обмінників: наявність замовлень на купівлю / продаж з боку великих клієнтів, наявність рублів в касі у необхідних обсягах, географічне розташування ПОВів (близькість до кордону з Росією) і «популярність» точки обміну.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися