Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 листопада 2017, 11:40

Біткоін обвалився на $500 через багатомільйонні крадіжки: перші дзвінки для інвесторів?

Вночі 22 листопада хакери вкрали токенів Tether на суму майже 31 млн дол. США. Вперше новина була опублікована в цій статті. Тут же давалося припущення, кому могла бути вигідна крадіжка в такому величезному розмірі.

Ситуація на криптовалютному ринку могла б залишитися непоміченою, якби не її причини. Хтось скаже, що все це підступи конкурентів і помилкові чутки. А хтось навпаки уважно проаналізує подію, підніме до уваги факти і зробить відповідні висновки.

Всупереч негативним прогнозам скептиків, аналітики всього світу звернули увагу, що подія залишилася майже непоміченою, віра в криптовалюту як і раніше сильна. Але чи надовго вистачить «биків», що штовхають на оптимізмі котирування вгору? Диму без вогню не буває, і ситуація може бути сигналом до насування на криптовалютний ринок шторму. Детальніше про прогнози аналітиків читайте тут. У статті йдеться про те, як діяти в подібній ситуації, і яким чином захистити свій гаманець від віртуальних зловмисників.

Bitfinex — наступний MT Gox?

У відповідь на новину про крадіжку біткоін повівся передбачуваним чином. Його курс тут же просів більш ніж на 400 дол. США. Те, що сталося далі, також було передбачувано аналітиками WorldForex — він так само швидко відновився.

У ЗМІ з'явилася стримана інформація про те, що біткоін сам по собі волатильний, тому скачки на 5-10% — це для криптовалюти не новина. У професійних трейдерських колах просідання пояснили тим, що багато інвесторів до кінця не розуміють принципів захисту криптовалюти і вважали за краще перестрахуватися від злому також і біткоіна, закривши позиції. Це більше схоже на спробу знайти фундаментальні причини, видавши бажане за дійсне.

  • Довідка: криптовалюта Tether, за даними Coin Market Cup, знаходиться в ТОП-20 за рівнем капіталізації з сумою близько 673 млн дол. США. Завдання проекту — замінити долар США в транзакціях між біржами.

Сама по собі криптовалюта ніколи не була особливо цікава інвесторам, про що свідчить її графік:

І тим менш зрозуміла ситуація з крадіжкою токенов. Але є один неприємний момент: 19 листопада, в день, коли безпосередньо відбулася крадіжка токенів, в мережі з'явилася інформація про безконтрольної емісії Tether однією з провідних криптовалютних бірж Bitfinex. За непідтвердженими даними Bitfinex випустила нічим не забезпечені 30 млн токенів Tether на суму близько 200 млн дол. США, хоча банківські операції для біржі були недоступні. Одночасно з цим кількість токенів в доларовому еквіваленті піднялося з 7 млн ​​дол. США до більш ніж 600 млн. за рік.

Офіційні цифри підтверджують дії Bitfinex. Побоювання інвесторів полягають в тому, що криптовалютні біржі не піддаються ні контролю, ні регуляції. І електронні цифри, які свідчать про наявність у них криптовалют — не більше ніж цифри. Нічого не заважає більш дрібним біржам вкладати токени інвесторів в більші біржі, заробляючи на короткостроковій спекуляції. Іншими словами, якщо всі інвестори одночасно спробують вивести, наприклад, біткоіни, то біржа не зможе забезпечити необхідний обсяг криптовалюти.

Потенційна загроза полягає в тому, що Bitfinex на безконтрольно випущені Tether може закупити реальний біткоін або інші криптовалюти, що частково вже і відбувається. Подібна ситуація спостерігалася в 2014 році перед банкрутством MT Gox, яка оголосила про свою фінансову неспроможність після ситуації з пропажею біткоінів.

  • Порада: біржі — не єдиний спосіб заробітку на криптовалюті. Альтернатива — брокери, які контролюються регуляторами і мають відмінний захист рахунків від злому. Трейдинг за допомогою брокерів надійніший криптовалютних бірж.

Висновок. Криптовалютний ринок схильний до величезних ризиків і не тільки з боку ICO, які з'являються десятками проектів. Самі біржі також не проти накласти руку на гроші своїх клієнтів. Як захиститися від шахрайства?

Слідувати декільком правилам:

  1. диверсифікувати ризики, працюючи з декількома біржами і криптовалютами;
  2. уважно стежити за тим, що відбувається на ринку і глибоко аналізувати причини дій інших інвесторів;
  3. зберігати гроші не на біржах, а на віддалених гаманцях. Збережіть свої гроші від шахраїв!

Коментарі - 5

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
23 листопада 2017, 12:20
#
А кто-то тут из любителей этих криптовалют говорил, что украсть или взломать ее не возможно, так как сложный код и т.д.
Оказывает все возможно, как и вломать ящик ЦРУ и ФСБ или Интерпола.

Только тут можно укратсь и остатся безнаказанным и никто за тобой охотится не будет — сладкая вишенка, ДА ????
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
23 листопада 2017, 13:51
#
Зачем что-то воровать, напрягая мозговые извилины — проще той же бирже «нарисовать» немного цифровой криптовалюты и конвертировать часть «нарисованного» в другие активы.
Нет правил, нет регулятора — нет и преступления…
+
0
vlad9486
vlad9486
23 листопада 2017, 21:00
#
> проще той же бирже «нарисовать»
Не проще же, другие учасники сети не согласятся.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
23 листопада 2017, 21:09
#
«Не проще же, другие учасники сети не согласятся.»

А их никто и спрашивать не собирался…

Читаем текст новости и вникаем…

«19 ноября, в день, когда непосредственно состоялась кража токенов, в сети появилась информация о бесконтрольной эмиссии Tether одной из ведущих криптовалютных бирж Bitfinex. По неподтвержденным данным Bitfinex выпустила ничем не обеспеченные 30 млн токенов Tether на сумму около 200 млн дол. США, хотя банковские операции для биржи были недоступны.»
+
0
vlad9486
vlad9486
24 листопада 2017, 16:59
#
Да, странно. Не посмотрел что такие Tether, мой фейл. Похоже, что это не криптовалюта.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися