Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 листопада 2017, 11:21

Долар стрімко дорожчає: чекаємо нових стрибків курсу

У четвер в США відзначають День подяки і американські банки не працюють. Це серйозно вплине на українські торги по долару.

У четвер в США відзначають День подяки і американські банки не працюють.
Фото: flickr.com

Вони будуть проходити на умовах ТОМ (розрахунки в гривні - сьогодні, поставка долара - завтра). Такий розклад не завжди влаштовує клієнтів і тому частково вони провели свої операції в цій валюті вчора або перенесли свої заявки відразу на п'ятницю.

Тільки незначна частина клієнтів готова працювати на ТОМі і в основному - це обов'язковий продаж валютної виручки, зарахованої вчора. Таким чином- великої пропозиції долара сьогодні не буде, а ось з попитом - ситуація інша.

Багато імпортерів налякані вчорашнім злетом котирувань і побоються подальшого обвалу грівни. Тому їх не лякають розрахунки ТОМом, що створює зростання попиту на валюту на фоні низької пропозиції. Тим більше, що гривні зараз у клієнтів багато (коррахунки банків на ранок четверга перевищують 57,7 млрд гривень). Експортерів це розслабляє в частині продажу валюти, а імпортерів - підштовхує до збільшення обсягів купівлі валюти.

Потенційне зростання котирувань буде ще активно підтримуватися діями спекулянтів, які на низьких обсягах торгів (через вихідний в США) почнуть серйозну «гру на підвищення».

Основна частина валютних операцій сьогодні буде проходити в євровалюті та рублях. Але і тут теж спокою немає. Євро на ранок четверга злетів відносно долара до рівня 1,1840 і вище. А по рублю - вже немає стабільності останні кілька тижнів. Таким чином - сьогоднішні торги будуть проходити в умовах різкого зростання волатильності котирувань і зі значними спекулятивними розгойдуваннями курсу.

За нашими прогнозами, у четвер очікується різкий стрибок котирувань по долару на фоні низьких показників торгів.

«Мінфін» прогнозує коридор по курсу долара в межах 26,75-26,90 гривень при обсязі операцій - до 190-240 млн доларів і укладанні до 380 угод. Різкий зліт котирувань може змусити НБУ вийти на ринок з продажем долара, щоб збити спекулятивний ажіотаж.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий курс долара зростає.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,50-26,75 і продаж 26,80-26,95 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,65-26,75 гривень та продаж 26,80-26,85 гривень.

Про тенденції на торгах за 22 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У четвер ситуація за прогнозами офіційного курсу знову невтішна для гривні. Тільки 9% (вчора було 14%) опитаних вважають, що курс НБУ залишиться нижче 26,50 гривень. 91% впевнені у його поверненні надовго до рівня вище 26,51 гривень.

За міжбанківським курсом також прогноз для гривні сумний. 8% (вчора було 18%) респондентів вірить в повернення котирувань на міжбанку до рівня - нижче 26,50 гривень. 92% опитаних - припускає його довгострокове закріплення вище 26,51 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 3

+
0
Павел Кокарев
Павел Кокарев
23 листопада 2017, 11:33
#
Это прогноз по украинскому рынку или при чем тут Рубли?
+
0
Nekrasov
Nekrasov
23 листопада 2017, 11:56
#
Думаю — насчет рублей и евро все просто. Раз нет возможности сегодня нормально работать в долларе (расчеты ТОМом не всем интересны), многие проводят свои сделки через евро или рубли с сегодняшней датой валютирования. А рубль и евро тоже сегодня активно «скачут» на международном рынке, что накладывается и еще на наши украинские скачки по доллару.Вот и «колбасит» рынок.
+
0
Nekrasov
Nekrasov
23 листопада 2017, 11:59
#
Да, пока уверенно идем к цели в 26,90 гривен. Спрос большой, а вот с предложением все печально пока. Фактически только — обязательная продажа, да и то — на ТОМе…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися