Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 листопада 2017, 16:12

НБУ запроваджує нову гнучку систему тарифікації депозитарних послуг

Національний банк запроваджує нову гнучку систему тарифікації депозитарних послуг та послуг щодо обліку і обігу депозитних сертифікатів НБУ з урахуванням ринкових реалій.

Національний банк запроваджує нову гнучку систему тарифікації депозитарних послуг та послуг щодо обліку і обігу депозитних сертифікатів НБУ з урахуванням ринкових реалій.
Фото: politeka.net

Оновлена система, що з 22 грудня 2017 року посяде місце поточних тарифів, встановлених в 2003 році.

Основний принцип тарифікації за нової моделі – тарифи встановлюватимуться залежно від собівартості для різних продуктів і типів послуг, що до них входять, повідомляє регулятор.

За моделі, що працювала досі, тариф на зберігання забезпечував 99,8% всіх доходів депозитарію НБУ. При цьому тарифи на інші депозитарні послуги та послуги щодо депозитних сертифікатів значно нижчі собівартості або відсутні. Таким чином, клієнти, що активно здійснюють операції з цінними паперами, та клієнти, що лише зберігають їх і не проводять операції з ними, сплачують однакову вартість обслуговування.

Модель тарифікації зміниться таким чином:

— Плата за зберігання цінних паперів буде розраховуватись залежно від середньої номінально-амортизаційної вартості. Досі вона розраховувалась залежно від кількості цінних паперів і без урахування їх вартості. Використання такої нерелевантної бази для розрахунку основного тарифу створювало різні умови для клієнтів з однаковими розмірами інвестицій в різні типи ОВДП.

— Суттєво знизиться ставка основного тарифу. Замість поточної ставки в середньому 0,005% від середньої номінально-амортизаційної вартості цінних паперів за розрахунковий період, новий тариф становитиме 0,00034%.

— Перелік операцій, які може виконувати депозитарій Національного банку, буде розширено, а також буде запроваджено тарифікацію груп операцій. Наприклад, з’явиться тариф на обслуговування депозитарієм Національного банку операцій, що виконуються за принципом «поставка цінних паперів без оплати» чи «оплата проти поставки цінних паперів».

— Відповідно до світової практики буде запроваджено тарифікацію обслуговування обліку та обігу депозитних сертифікатів. Тариф буде покривати вартість обслуговування інфраструктури для цього інструменту. Наприклад, вартість обліку становитиме 0,00057% від середньої номінальної вартості депозитних сертифікатів за розрахунковий період.

— З’являться тарифи за новими продуктами, які готуються до запуску найближчим часом.

Регулятор також зазначив, що незабаром мають також бути переглянуті й тарифи Розрахункового центру. А саме, очікується, що вони будуть підвищені з метою їх поступового приведення до економічно обґрунтованого рівня та досягнення в майбутньому операційної беззбитковості.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися