Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 листопада 2017, 12:13

Автоцивілку переведуть на блокчейн

Нещодавно на Загальних зборах компаній-членів Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) страховики обговорювали плани щодо впровадження технології блокчейн в деякі бізнес-процеси Бюро. Чим блокчейн може допомогти страховикам, в своєму блозі на Кореспонденті написав генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко. «Мінфін» публікує скорочений текст колонки.

Нещодавно на Загальних зборах компаній-членів Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) страховики обговорювали плани щодо впровадження технології блокчейн в деякі бізнес-процеси Бюро.
Блокчейн — це такий «незалежний свідок» укладення договору, підкупити якого неможливо / ФОТО: coindesk.com

Впровадження технології блокчейн може допомогти впоратися з ключовими проблемами галузі: слабким інтересом клієнтів до страхових продуктів, недовірою до страхування як такого, відставанням від вимог сучасного цифрового світу.

Одне з найбільших консалтингових агентств в світі, «МсKinsey», проаналізувало, які переваги може створити технологія блокчейн для страхової галузі:

1. Підвищення зацікавленості клієнтів і довіри до сфери страхування в цілому.

Використання блокчейн-технологій дає можливість розвіяти страх клієнтів щодо крадіжки їх особистих даних в момент їх передачі або зберігання, а також виключити тяжку необхідність багаторазово вносити особисті дані для укладення договорів страхування, наприклад, з різними страховиками.

Також з'явиться можливість укласти договір страхування швидше: певні алгоритми перевірки даних клієнта і підтвердження автентичності дозволять використовувати їх для покупки поліса у будь-якого страховика.

Вже існують стартапи, націлені на фінансовий ринок, які пропонують системи, що дозволяють збирати дані від клієнта просто на підставі відеоінтерв'ю з ним (прочитав на камеру заяву, показав документ — і все, твої дані зареєстровані, а потім перевірені та готова ідентифікація).

Створення так званих «розумних контрактів» (договорів, які виконуються автоматично при дотриманні певних умов) в зв'язці з блокчейном також дає ряд дуже істотних переваг для страхувальників. Наприклад, це часткова або повна автоматизація процесу виплат, прозорий механізм організації та проведення виплат — все це повинно зробити страхування зрозуміліше, зручніше і безпечніше в очах клієнта.

2. Підвищення якості та ефективності бізнес-процесів, зниження адміністративних витрат.

Основна ідея для досягнення цих цілей — створення спеціальної блокчейн-бази (галузевої або національної), яка буде виконувати функції єдиного для всієї галузі розподіленого реєстру. Він міститиме як зовнішні дані, так і інформацію про клієнтів, що безпосередньо відноситься до договорів страхування.

Це дозволить в сфері моторного страхування:

  • Підтверджувати особистість клієнтів, справжність їх документів (наприклад, довідок про ДТП, довідок про стан здоров'я, медичних висновків щодо стану алкогольного / наркотичного сп'яніння на момент ДТП і т.д.)
  • Перевіряти передані в поліцію заяви про крадіжку або викрадення авто і аналогічні документи
  • Підтверджувати справжність полісів страхування, дату і час випуску (важливо для уникнення випадків виписки полісів ОСАГО «заднім числом» після настання ДТП)
  • Підтверджувати дані про зміну власника майна (наприклад, про купівлю або продаж авто)
  • За певними алгоритмами і ознаками виявляти випадки підозри в шахрайстві

Тепер подивимся, як ми хочемо застосувати блокчейн-технології безпосередньо для українського ринку ОСАЦВ і роботи МТСБУ.

Першочергове — це організація роботи з базами даних, в тому числі і ЦБД МТСБУ. Важливим є те, що база даних, побудована на технології блокчейн, стає «прозорою» для будь-якого користувача, і також абсолютно захищеною від можливості фейкових записів, підробок і т.д. Це знімає абсолютно всі питання щодо можливості якихось втручань в «ручному режимі».

Глобально, для всього ринку ОСАЦВ, застосування блокчейна в значній мірі вирішило б проблему дефіциту довіри, тому що контракти на блокчейні працюють за принципом «укладаємо контракт, підписуємо з двох сторін і« кладемо »в блокчейн». Все, тепер немає можливості внести зміни «заднім» числом, або сказати, що такого контракту не було. Блокчейн — це такий «незалежний свідок» укладення договору, підкупити якого неможливо.

Крім того, ми розраховуємо, що навіть перші кроки з використанням блокчейн-технологій дадуть потужний поштовх в питанні інтеграції різних баз даних, які можуть використовуватися в моторному страхуванні.

Бюро веде активну роботу по інтеграції баз даних МТСБУ, Національної поліції і Держприкордонслужби, поки без використання блокчейна. Це допоможе вирішити ряд дуже актуальних завдань, насамперед — автоматизувати перевірку наявності та дійсності полісів ОСАГО і «Зелена карта».

Ще один важливий аспект впровадження технологій блокчейн — захист від шахрайства. Запуск системи «електронний поліс» повинен звести практично до нуля можливості шахрайства. Але ми прекрасно усвідомлюємо, що на зміну шахрайству «паперовому» може прийти кібершахрайство. Технологія блокчейн, перспективи використання якої ми розглядаємо і для «електронного полісу», прибере всі причини для занепокоєння, тому що вона забезпечить збереження і недоступність змін інформації. Поширені тривоги наших страхувальників: «а раптом страховик обдурить шляхом підміни даних», «а раптом дані пропадуть» — втратять всякі підстави.

«Минфин» поможет купить автогражданку с помощью нашего специального проекта. Полис можно заказать онлайн с доставкой на дом.

Коментарі - 4

+
0
Nick777
Nick777
17 листопада 2017, 16:52
#
«заключаем контракт, подписываем с двух сторон и «кладем» в блокчейн». Всё, теперь нет возможности внести изменения «задним» числом, или сказать, что такого контракта не было. Блокчейн – это такой «независимый свидетель» заключения договора, подкупить которого невозможно.
И это ВСЁ. Остальное не имеет к блокчейну ни малейшего отношения. Эта технология применяется для транзакций в криптовалютах и представляет собой многосерверную систему, в которой информация хранится на множестве серверов и потому изменять её на одном из компьютеров не имеет смысла. Хотя, всё не так просто. Сколько компьютеров собираются задействовать страховщики? Разве только компьютеры всех клиентов (то есть десятки миллионов), как в криптовалютах.
+
0
muzzyrost
muzzyrost
17 листопада 2017, 21:04
#
Насколько я понимаю, базы данных будут храниться на серверах страховых компаний. В Украине порядка 300 СК, по идее, такого количества достаточно для функционирования блокчейна, вряд ли кому-то удастся получить контроль над 50% из них. Так же можно рассмотреть вариант когда база данных хранится непосредственно на компьютерах с которых страховщики оформляют полисы.
+
0
Короткий  и непровокационный
Короткий и непровокационный
19 листопада 2017, 9:52
#
А генеральный директор МТСБУ Владимир Шевченко не хочет ответить каким образом стоимость страховки выросла в два раза а страховая выплата не изменилась?
Научились у Южаниной?
+
+30
VladMe
VladMe
20 листопада 2017, 3:46
#
Прочитал статтю, ничего не понял. Каким образом блокчейн поднимет мое доверие к страховикам? Я же обязан покупать у них автогражданку, и кто спрашивал мое мнение об их услугах? Даже если они вообще не будут ничего делать, я же не потребитель, а жалкий раб.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися