Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 листопада 2017, 11:15

Валютний ринок: зростання ліквідності створить проблеми для гривні

П'ятниця на валютному ринку пройде досить напружено.

П'ятниця на валютному ринку пройде досить напружено.
Фото: flickr.com

З одного боку - продовжується стрімке зростання ліквідності в банківській системі. На ранок 17 листопада залишки на коррахунках банків виросли ще на 1,9 млрд і становлять 52,7 млрд гривень. У спекулянтів є гривневий ресурс для роботи і це тисне на курс.

З іншого боку - на підтримку гривні зіграє закінчення періоду бюджетних платежів клієнтів. Через вихідні 18 та 19 листопада - сьогодні фактично останній день для своєчасної оплати податкових боргів перед державою по третьому кварталу і місяцю. Це теоретично збільшить пропозицію валюти на ринку і має дозволити НБУ поповнити ЗВР, викуповуючи надлишок долара на торгах.

Але статистика останніх днів говорить про те, що не все так просто. По-перше, на цьому тижні немає істотного зростання обсягів на міжбанку. По-друге - з цього понеділка вже немає сильного просідання курсу і НБУ нічого викуповувати у резерви в форматі аукціону. Попит поглинає все пропозицію і рівновага досягається без особливої участі регулятора. Хоча він і виходив в середу і четвер з запитами кращого курсу, але купив за два дні за нашими даними не більше 48 млн доларів у обраній двадцятки банків. Це небагато для періоду бюджетних платежів. Таким чином, інтереси найбільших гравців на міжбанку продовжать диктувати поведінку курсу на п'ятничних торгах.

За нашими даними, великі експортери вже не готові продавати валюту за низьким курсом і тому продовжать спроби гри «на підвищення». Покупці вже теж «дозріли» до розуміння того, що сильного провалу котирувань вже не буде і вони готові до можливого зростання котирувань, як би сумно це для них і не було.

Та й гривня з'явилася вже як у клієнтів, так і у самих банків. Фінустанови також постараються поповнити свою валютну позицію, скуповуючи валюту на міжбанку і через готівковий ринок. Це збільшує загальний попит на валюту.

Ми продовжуємо прогнозувати швидку корекцію курсу з поступовим розворотом ринку в бік збільшення валютних котирувань. На п'ятницю "Мінфін» передбачає коридор по долару в межах 26,48-26,58 гривень при обсязі операцій - до 320-330 млн доларів і укладанні до 490 угод.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий курс долара сильно не змінився, але власники обмінників постійно «озираються» на поведінку міжбанку, щоб не пропустити момент розвороту ринку.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,45-26,62 і продаж 26,65-26,85 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,60-26,67 гривень та продаж 26,73-26,80 гривень.

Про тенденції на торгах за 16 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У п'ятницю читачі «Мінфіну» по перспективам офіційного курсу гривні стали ще більш оптимістичні. 48% (вчора було 29%) опитаних вважають, що курс НБУ залишиться нижче 26,50 гривень. 52% все ж вважають більш вірогідним його повернення до рівня вище 26,51 гривень.

За ринковим курсом думка опитаних сильно не змінилася і вона більш обережна в порівнянні з офіційним курсом. 25% (було вчора 23%) впевнені в довгостроковому збереженні котирувань на міжбанку нижче рівня 26,50 гривень, 75% респондентів - припускає його повернення до позначки вище 26,51 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 2

+
0
Nekrasov
Nekrasov
17 листопада 2017, 11:37
#
Мда, пока растем по-тихоченку. Вот уже выше 26,50 закрепились.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 листопада 2017, 12:25
#
Правильно сказано, потихоньку.
Нет ни какого ажиотажа.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися