Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 листопада 2017, 10:27

Нас не цікавлять дрібні споживчі кредити

Вчора депутати прийняли за основу законопроект про створення та ведення кредитного реєстру Національного банку і вдосконалення процесів управління кредитними реєстрами банків (№7114-д). Його прийняття — є однією з умов співпраці України з МВФ та ЄС.

Нацбанк працював над запуском реєстру вже давно, так що для його впровадження вже майже все готово. Хоча голова Фонду гарантування вкладів Костянтин Ворушилін в інтерв'ю «Мінфіну» нещодавно заявляв, що Фонд поки навіть не починав готувати інформацію для передачі в нову базу даних.

Про деталі цього проекту і для чого він потрібен в кінці вересня «Мінфіну» розповідала заступник голови НБУ Катерина Рожкова. Ми вирішили нагадати читачам, що буде являти собою кредитний реєстр НБУ, і републікуем текст колонки.

Екатерина Рожкова
Екатерина Рожкова

Нацбанк має намір запустити тестову версію кредитного реєстру (реєстру «поганих» позичальників) вже в жовтні. Таким чином регулятор хоче допомогти банкам боротися з недисциплінованими боржниками. 

«Мінфін» розпитав детальніше, як буде працювати реєстр і які позичальники можуть опинитися в базі даних Нацбанку.

Закон, що передбачає створення і ведення кредитного реєстру, ще не прийнятий. Але рано чи пізно це станеться, і ми хочемо бути до цього готовими. Тому ми зараз відпрацьовуємо механізм прийняття інформації про позичальників від банків. Щодо нових позичальників — немає проблем, але потрібно відформатувати і старі портфелі. На це потрібен час. 

Ми вирішили затвердити спеціальну форму подачі звітності банками. Правління НБУ має затвердити її у вівторок, 26 вересня. Маючи таке рішення на руках, банки зможуть інвестувати і офіційно допрацьовувати програмне забезпечення, необхідне для передачі даних в реєстр. Вже з жовтня ми зможемо цю інформацію збирати і акумулювати. Так що коли приймуть закон, реєстр буде фактично готовий.

Реєстр буде спільним — у нього потраплять і позичальники-юрособи, і фізособи-боржники. Зрозуміло, що нас не цікавлять дрібні споживчі кредити. Для нас важливі кредити, починаючи з певної суми, і тільки для накопичення статистики. Щоб ми могли допомагати банківській системі орієнтуватися — які є тенденції на ринку, і як їм правильно «підкрутити» скоринг. І тільки.

Ми абсолютно не збираємося заміщати функцію кредитних бюро. У нас зовсім інша задача — максимально убезпечити систему.

Ми не будемо накопичувати кредитні історії, щоб віддавати їх ринку. Ми будемо робити тільки зріз на певну дату. І кожен банк, розглядаючи можливість кредитування того чи іншого позичальника, зможе звернутися до нашого кредитного реєстру і подивитися — чи є у позичальника заборгованість, як вона обслуговується, чи є затримка і т.д. Але інформація буде знеособленою. Там буде вказана тільки сума заборгованості та категорія кредиту. Таким чином, банки зможуть приймати зважені рішення.

Після прийняття відповідного закону, ми також хочемо отримувати інформацію і від Фонду гарантування вкладів. Але зараз у Фонда немає достатніх ресурсів, щоб забезпечити передачу даних. Кожен з банків, який перебуває під опікою ФГВФО, працює на своєму програмному забезпеченні. Тому Фонд не зможе в повній мірі задовольняти вимогам цього реєстру.

Зараз ми думаємо про якийсь спрощений варіант, який дозволить нам обробляти і підтягувати для аналітики дані з банків, які знаходяться в ФГВФО. Таким чином, ми зможемо генерувати інформацію, необхідну банківському сектору.

Коментарі - 12

+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
30 вересня 2017, 9:08
#
«Но сейчас у Фонда нет достаточных ресурсов, чтобы обеспечить передачу данных. Каждый из банков, который находится под опекой ФГВФЛ, работает на своем программном обеспечении.»

Экспорт/импорт данных есть во всех системах банковского ПО, а у каждого ликвидатора есть минимум один специалист, умеющий это делать.
Хотя вариант «замутить» тендер на несколько сотен миллионов гривен для разработки какого-нибудь шаблона тоже имеет право на существование…
+
0
Александр Чернов
Александр Чернов
17 листопада 2017, 10:48
#
Щас они 3 года будут думать и придумают… xml формат для обмена массивами данных.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
17 листопада 2017, 12:36
#
А потом ещё пару лет будут согласовывать версию xml
+
0
20032652
20032652
17 листопада 2017, 13:16
#
А в итоге напишут SOAP-сервер с какой-нить кастомной схемой и все будет через одно место…
+
0
Никита Т
Никита Т
17 листопада 2017, 20:15
#
А потом плюнут на всё и начнут клепать собственный бинарный лисапед формат :)
+
0
Apollo17
Apollo17
17 листопада 2017, 10:37
#
Какой то недореестр получается — а смысл от какой то суммы — или все или ничего
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
17 листопада 2017, 11:12
#
ФГВЛ официально не гарантирует возврат суммы, если она меньше 10 гривен.
Поэтому вносить в реестр долги клиентов перед банками в 10 или 50 гривен — тоже нонсенс.

А вот долги от 50-100 тысяч гривен и выше — уже есть смысл.
+
+12
Kanarej
Kanarej
17 листопада 2017, 12:02
#
«И каждый банк, рассматривая возможность кредитования того или иного заемщика, сможет обратиться в наш кредитный реестр и посмотреть – есть ли у заемщика задолженность, как она обслуживается, есть ли просрочка и т.д. Но информация будет обезличенной.», — а в каком месте она будет обезличена, если банк получает информацию по конкретному заемщику? :)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
17 листопада 2017, 12:35
#
Не будет предоставляться информация — какому банку конкретно должен тот или иной заёмщик.
+
0
Александр Чернов
Александр Чернов
17 листопада 2017, 14:37
#
Зачем дублировать УБКИ? да еще и в урезанном виде?
+
0
Александр Чернов
Александр Чернов
17 листопада 2017, 14:39
#
Может проще ничего вообще НБУ не разрабатывать, а сделать обязательным передечу неплательщиков в УБКИ?

И сделать можно за 1 день и бесплатно. :)
+
0
Никита Т
Никита Т
17 листопада 2017, 20:17
#
И заодно монополиста в области создать :). Особенно на руку, если там свои люди
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися