Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 вересня 2017, 9:02

Костянтин Ворушилін: Переплачувати за активи ніхто не хоче

Фонд гарантування вкладів не зміг продати активи банків-банкрутів, які перебували в заставі у НБУ, на американських біржах. З молотка хотіли пустити два пула, зі стартовою вартістю понад $20 млн і и $30 млн кожен. Сумарно до них входили права вимоги за кредитами на суму понад 13 млрд гривень.

- Фонд гарантування не зміг продати активи банків-банкрутів, які перебували в заставі у НБУ.
Фото: Банкрутство & Ліквідація

Ще незадовго до торгів у Фонді говорили, що хочуть розбуркати ринок, підвищити конкуренцію і залучити до покупки активів іменитих нерезидентів. І ті не тільки проявляють інтерес до аукціонів, що мають відбутися, а й мало не готують гроші для майбутніх покупок. Але в останню мить щось пішло не так. На одному з майданчиків взагалі не заявився жоден покупець. На інший заявки подало три претенденти. Але жоден з них не був готовий заплатити за активи ціну, яку запросив НБУ.

Про деталі торгів, що не відбулися, і про те, як будуть продавати активи банків-банкрутів в подальшому, «Мінфін» поговорив з главою ФГВФО Костянтином Ворушиліним і його заступником Світланою Рекрут.

— Торги на американських біржах (First Financial Network (FFN) і The Debt Exchange, Inc. (DebtX) офіційно визнані такими, що не відбулися. Наскільки несподіваним став такий результат?

К.В. Великий несподіванки не було. Ми прогнозували різні сценарії, в тому числі і такий. Це ринок. І ринок сказав, що він не сприймає ту ціну, яка була встановлена ​​на активи.

Всі прекрасно розуміють — для того, щоб отримати права власності на ці активи, буде потрібно дуже багато часу і величезна робота в правовому полі. У Фонді дуже багато нерухомості, яка де-юре знаходиться на балансі у банків, але де-факто дістатися до неї неможливо. Там є охорона, озброєні люди, які на гарматний постріл не підпускають до об'єктів. З нерухомістю, яка знаходиться в заставі НБУ — та ж історія. Тому переплачувати ніхто не хоче.

— Наскільки відрізнялася ціна, зазначена в заявках учасників торгів, від тієї, яку попросив Нацбанк за свої активи?

К.В. Дуже різнилася. Точні дані будуть пізніше. Але за нашою оперативною інформацією, ціна покупців виявилася в кілька разів нижчою за стартову.

— Ті троє покупців, які подали заявки — це українські чи іноземні інвестори?

К.В. Точно можу сказати одне: в кімнату даних заходили і іноземні інвестори. Особливо активно вони працювали на тому майданчику, де торги в подальшому не відбулися — DebtX. На жаль, вони прийняли рішення не купувати. В цілому, серед потенційних учасників, які знайомилися з попередньою інформацією в кімнаті даних, близько 60% були українські і 40% — іноземні претенденти на активи.

— На торги виставляли два пула вартістю 600 млн грн і 810 млн грн. Загальна сума зобов'язань за кредитами, які входили в пули, перевищувала 13 млрд грн. Однак глава одного з майданчиків Джон Моррісон заявив, що цього недостатньо. Мовляв, інтерес до активів був би більше, якби виставлені на торги пули були більшими. Ви теж так вважаєте?

К.В. Так можливо. За західними мірками це невеликі гроші. Якщо пул великий, у покупця вище шанси перекрити втрати від «порожніх» активів за рахунок інших, ліквідних, які дійсно мають вартість. Але ми поки вчимося, набиваємо шишки, набираємося досвіду. Пройде час, і, можливо, ми запропонуємо більші пули.

С.Р. Майданчики відразу попереджали нас, що інтерес інвесторів до участі в перших подібних торгах буде одним з найнижчих. Ринок потрібно розігріти. Великі міжнародні гравці не підуть відразу в новий невідомий для них проект. Їм потрібно спочатку оцінити ситуацію, правила гри, подивитися на результати. Якщо все буде відповідати їх очікуванням, вони з часом приєднаються.

— Американські майданчики встановили досить високі комісії за свої послуги. Чи доведеться їх платити і за чий рахунок?

С.В. Згідно з нашим договором, Фонд платити нічого не буде. Гарантійний внесок, який був внесений учасниками, їм повертають. Що стосується комісії з продажу, вона повинна бути сплачена тільки в разі, якщо продаж відбувся.

К.В. У нас були тільки витрати на підготовку та оцифровку даних. Але на це нам би довелося витратитися в будь-якому випадку.

— На ринку говорили, що гарантійний внесок, який був потрібний для участі в торгах, був занадто високим — $ 300 000. І нібито це стало перешкодою для частини потенційних покупців ...

К.В. Дурниця. Вартість лотів перевищувала $20 млн. При таких обсягах $300 000 — це незначна сума. Тим більше, ці гроші повертають, якщо торги не відбулися. До того ж, в аукціоні планували брати участь аж ніяк не дрібні компанії. В кімнати даних заходили українські гравці, які представляли інтереси західних інвесторів. Я знаю один фонд, який спеціально під це заводив сюди гроші з-за кордону. Не стану називати, але це не ICU і не Dragon. Думаю, саме цей фонд і був серед учасників, які все-таки подали заявки.

— Антимонопольний комітет нещодавно заявив, що угода між Фондом гарантування і двома американськими біржами, можливо, складено з порушеннями. Майданчики відбирали нема на конкурсі. Що Ви про це скажете?

К.В. Питання не варте виїденого яйця. Я впевнений, що це розслідування — «замовлення» місцевих гравців. Вони переживають, що у них відберуть бізнес. Це неправда. Ніхто ні у кого бізнес не забирає. Дай бог, щоб вони змогли «проковтнути» хоча б те, що у них є.

Фонд займався тільки технічною стороною торгів. Рішення про те, де продавати активи, брав той, кому належать застави — Національний банк. Учасником проекту міг стати будь-хто. А на питання — чому саме ці майданчики? — є проста відповідь: тому що вони прийшли і заявили про своє бажання працювати. Підготовка до проекту тривала рік. Велися переговори з дуже багатьма майданчиками. Але врешті-решт інтерес підтвердили тільки ці.

— Що тепер буде з активами НБУ, які ви не змогли продати?

К.В. Це питання обговорюється. У Національному банку є різні думки. Моя особиста позиція — «разлотувати» активи і продавати їх в роздріб. Після того, як вони пройдуть кілька кіл на торгах, і їх ціна впаде до певного рівня від номіналу, буде видно, що робити далі. Наприклад, в разі, якщо активи не будуть продані в роздріб, їх можна буде зібрати в інші пули і знову продавати оптом. Звичайно, роздрібні продажі для нас — додатковий головний біль. Це величезні трудозатрати. Але грошей при такому підході ми можемо виручити більше. Знижувати ціну нинішніх пулів і знову виставляти їх на торги — не варіант. Це викличе величезну хвилю всіляких спекуляцій, в тому числі політичних.

Ще раз підкреслю — ціну формує ринок. Для нас найголовніше — організувати прозорі торги, в яких зможуть брати участь всі бажаючі.

С.Р. Весь ринок знає, що стартова ціна нинішніх пулів активів була встановлена ​​на рівні оціночної за пропозицією НБУ. Покупці були готові запропонувати ціну в кілька разів менше. Це дає чітке розуміння — скільки готові платити, в тому числі й іноземні інвестори, за пули. Зауважте, і це активи з портфеля НБУ — тобто одні з найкращих. Наше завдання — продати їх максимально дорого. Тому індивідуальні продажі в пріоритеті.

— У якому форматі буде продовжено співпрацю з американськими майданчиками?

К.В. У нас багато ідей. Ми плануємо розпочати переговори про те, щоб вони також акредитувалися на ProZorro і підтягнули свій досвід до нашого.

С.Р. Ці майданчики важливі для нас не просто як платформи. Їх основна цінність — в доданих функціях. Ми називаємо це «all inclusive». Вони заходять в банк, готують повністю кімнату даних, всі необхідні матеріали про лоти. Навіть активи вони самі фотографують і самі «упаковують». Наші біржі цього не роблять на рівні, до якого звикли великі міжнародні інвестори.

— Думаєте, американці захочуть акредитуватися на ProZorro?

С.Р. Ми поки тільки думаємо про це. Ці два процеси — підготовка до продажу та безпосередньо сам продаж — варто розділити. Для продажу необхідна лише IT-платформа, де потрібно просто зареєструватися і «кнопку натиснути», зробивши ставку. Основна робота — це підготовка пулів. Їх потрібно зібрати, підготувати, розмістити і дати інвесторам можливість ознайомитися. Якщо наші американські колеги погодяться зайти на ProZorro як майданчик, ми зможемо закуповувати організаційні послуги, які вони надають, окремо на тендері.

Тобто ми хочемо досягти максимальної відповідності всіх цих процесів з існуючій нормативній базі, в якій зараз працює Фонд. Нам дуже не подобаються нинішні нарікання, що ми комусь даємо преференції. Але при цьому ми не хочемо втратити ту додану вартість, яка була сформована цим «пілотом». Злякатися того, що хтось чимось незадоволений і повернути все в «кам'яний вік» — це теж не вихід.

Ми сподіваємося, що переговори почнуться і з іншими аналогічними майданчиками, зокрема, європейськими. Як мінімум 2-3 імениті майданчики з Європи ми очікуємо на наступній акредитації. У їх числі, наприклад, Cohen, Illiquids, KPMG та ін.

— Нацбанк погодиться продавати всі свої активи через ProZorro?

К.В. Ми починаємо знаходити взаєморозуміння в цьому питанні. На Міжнародному фінансовому форумі заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що вони розглядають такий варіант.

Активи НБУ вже торгуються на ProZorro в роздріб з осені минулого року. Хоча в Нацбанку теж не все так просто. Там йде дуже складний і місцями незрозумілий для нас процес. Але ми і так втратили занадто багато часу, тому хочеться його компенсувати.

Начебто в НБУ вже прийняли рішення про те, щоб торгувати всі активи з номіналу, як ми це вже робимо, і ввести принцип «пакетного» узгодження. Тобто, щоб узгоджувався не кожен окремо взятий актив, як це відбувається зараз, а цілий список. Але остаточного документа ми поки не бачили.

— Коли будуть запущені голландські аукціони?

С.Р. Ми нарешті заюстувалі цей документ. Він перестав бути просто ідеєю. Думаю, числа 15-20 жовтня ми вже щось продамо.

Цей інструмент створений для того, щоб «зачищати» старі банки, термін ліквідації яких добігає кінця. Він також допоможе позбутися неліквідних активів, які Фонд так і не зміг продати після цілої серії невдалих торгів. Ми також розраховуємо, що з його допомогою вдасться прискорити процеси з продажем активів, які ми вважаємо ліквідними, але покупець на них не знаходиться.

Ринок готовий до запуску голландських аукціонів, ми не бачимо серйозного опору. Єдине, ми часто чуємо звинувачення — ви все продасте «за три копійки». Але такі звинувачення були і будуть. Це не страшно. Ми говоримо: хлопці, актив був на ринку, торгувався за номіналом, його міг купити кожен бажаючий. Фонд цілком усвідомлено уходить від визначення ціни. Ми цього робити більше не будемо.

Не варто також забувати, що Фонд є не класичним продавцем, у якого є комфорт за часом, а ліквідатором, який повинен продати все максимально швидко і за найвищою ціною, як того вимагає закон про систему гарантування.

— Чи є якісь зрушення в питанні зниження вартості запозичень ФГВФО і можливості реструктуризації його зобов'язань?

К.В. Поки йде дискусія, ми відпрацювали кілька варіантів зі Світовим банком, який активно включився в цей процес. Але щоб просунутися в цьому питанні, потрібно підключити до обговорення МВФ. Нинішню не надто вдалу схему фінансування Фонду запропонував саме МВФ. Я думаю, вони повинні визнати свою помилку. Ймовірно, в той момент у нас не було часу для пошуку якогось іншого рішення, але зараз його потрібно знайти. І треба сказати, переважна більшість в команді НБУ налаштовані на конструктивну роботу з вирішення цього питання.

— Заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що кредитний реєстр, який готує Нацбанк, може почати роботу вже в жовтні. Ви передали туди інформацію про ваших позичальників?

К.В. Я не знаю і не розумію до кінця цього реєстру. Ми передали дані в Бюро кредитних історій. В НБУ — поки ні.

Я думаю, позиція НБУ повинна бути наступною: якщо позичальник потрапив в Бюро кредитних історій і у нього погана репутація, то наступний банк, який захоче дати йому кредит, буде зобов'язаний сформувати відповідні резерви. Все просто.

— Кілька місяців тому Фонд опинився в центрі скандалу. З'ясувалося, що там використовували незаконне прослуховування. Чим закінчилася ця справа? З'ясували, чиї це були «вуха»?

К.В. Ми виявили людей, які сприяли встановленню в Фонді прослуховуючих пристроїв. Виявили, хто конкретно встановлював. Але замовник поки невідомий. Справа розслідується, але довести щось дуже складно. У будь-якому випадку ми зробили відповідні висновки — посилили пропускний режим, контроль за пересуванням осіб, які не є співробітниками Фонду, обмежили доступ співробітників до приміщень, відвідування яких не входить в коло їх службових обов'язків.

Від такого ніхто не застрахований. У старому офісі, наприклад, на мій кабінет було направлено кілька антен з сусіднього будинку. Я питав СБУ — це ваше? Ні, говорили, — це поліції. А в поліції відповідали — це СБУ. Але коли наші починали блокувати це обладнання, нервували і ті і інші. Так що ми ставимося до цього як до неминучого.

У нас немає якоїсь єдиної версії. Ми вважаємо, що це була спроба збору компрометуючого матеріалу. Але що вони хотіли знайти — до кінця неясно. Пристрої були виявлені в приміщеннях, де ведеться підготовка матеріалів для передачі до правоохоронних органів. Можливо, хтось хотів зіграти на випередження. Але, з іншого боку, ми передали стільки матеріалів в правоохоронні органи, а ефективного відгуку немає. Нам так і не вдалося вибудувати з ними системну роботу.

Спілкувалася Тетяна Очимовська

Коментарі - 19

+
0
Antil
Antil
28 вересня 2017, 11:02
#
То есть даже за 10% от суммы требований они никому не нужны. Прикольно.
+
+27
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
28 вересня 2017, 11:05
#
много недвижимости, которая де-юре находится на балансе у банков, но де-факто добраться до нее невозможно. Там есть охрана, вооруженные люди, которые на пушечный выстрел не подпускают к объектам

Уточняйте про какие области идёт речь, если это зона АТО это форсмажор, а остальные регионы Украины, то получается власть находится в руках посторонних вооруженных людей, которые не подпускают государственных исполнителей к объектам недвижимости? СБУ, полиция, спецназ вытирают слёзы в сторонке…
+
+15
Drukar
Drukar
28 вересня 2017, 13:29
#
Ну а вы как хотели? платят только лохи вы же знаете «СБУ, полиция, спецназ» ну так они эти объекты и охраняют в свободное от службы время так сказать
+
+23
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
28 вересня 2017, 11:13
#
Но мы пока учимся, набиваем шишки

Как же надоела эта повсеместная некомпетентность… Уже в открытую хвалятся. Скоро самым некомпетентным президент будет вручать государственные награды.

Не лучше ли нанять людей, имеющих опыт в этой области?
+
0
yarg
yarg
28 вересня 2017, 16:51
#
А откуда у нас люди, умеющие продавать залоговое имущество на американских биржах? это первая такая операция. Или наймем американцев? бальчуна мало? так они тоже наше имущество не продавали никогда…
+
0
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
28 вересня 2017, 17:02
#
Та-да все западные специалисты — Балчуны, а интернет придумали гениальные чиновники из Украины, только из скромности они об этом помалкивают.

Вы когда идете в поликлинику предпочитаете чтобы вас лечил врач с опытом или девочка, вчера получившая диплом?

Сомневаюсь что в Украине нет достойных специалистов по железным дорогам, это не космические технологии. Балчун был чей-то проект, возможно когда нибудь узнаем чей и для чего его приглашали.

А чего точно нет, так это народного контроля, на что и куда тратятся деньги налогоплательщиков в гос.компаниях.
+
0
yarg
yarg
28 вересня 2017, 19:23
#
Т.е. вы верите в то, что приедет к нам гениальный японец — и сразу разберется — почему это залговое имущество не получается изьять. Кто и зачем его охраняет. и причем здесь хозяйственный суд голопристанского района…
Вот прям верю.
Японец запросит тысяч 50-70 долларов зарплаты в месяц, покопается в нашей реальности и уйдет в астрал до увольнения.

Какой народный контроль? народ поймет бухгалтерию нафтогаза? да народ до сих пор не поймет почему за газ платить нужно — он же сам из трубы идет…
+
0
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
28 вересня 2017, 19:36
#
Почему вам так хочется изобретать велосипеды?
Это дорого! Решил я как-то сделать ремонт своими руками, как водится испортил какое то количество материалов, что-то по нескольку раз переделывал, по 3 раза в день ездил в строительный магазин, что-то забыл купить или вообще не знал что это нужно было покупать… В итоге подсчитал, что потратил больше денег, чем мог бы потратить наняв строительную бригаду. Про время, нервы и прочие неудобства молчу.

Все наши проблемы не новые, с ними успешно боролись другие страны, давно налажены правовые механизмы исключающие двоевластие и фривольное толкование законов.

Только не приводите мне в пример иностранцев-реформаторов, которых сожрала наша система. Зеркало не виновато, что рожа кривая.
+
+27
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
28 вересня 2017, 19:49
#
Какой народный контроль? народ поймет бухгалтерию нафтогаза?

Создали мы в новострое ОСББ, платим деньги, территория убирается мусор вывозится и всё на бОльшее денег не хватает… Начали на собраниях разбираться что да к чему. Почему закупки по завышенным ценам, вывоз мусора по космической цене и т.д. Знаете что говорил руководитель ОСББ? Что в жэках ещё хуже! В итоге стало понятно, легче заменить руководителя чем его менталитет.

Сейчас дома освещаются полсотней прожекторов с датчиками движения, садовник так подобрал цветы что начиная с мая и до сих пор по очереди цветут то одни, то другие, то третьи. Площадка для парковки авто загорожена забором и находится под видеонаблюдением и т.д.

2 раза в год бухгалтерию ОСББ проверяет комиссия из 3х человек, из жильцов дома, причем комиссия постоянно меняется (договариваться с ними просто нет смысла).

Мораль. Стало нужно, разобрались в бухгалтерии, в ценах, на раз-два. Ничего сложного. Вы же в своих доходах и расходах как-то разбираетесь?
+
+15
Danconia
Danconia
28 вересня 2017, 12:15
#
А почему НБУ сам не взыщет долги то — если есть какие то вооруженные люди, не допускающие судебных приставов то Аваков с Турчиновым пусть разбираются с внутренними зелеными человечками
+
0
yarg
yarg
28 вересня 2017, 16:52
#
А у них есть решения судов, подтверждающие что это их имущество. И что делать полиции? решать чье решение правильнее?
+
+28
AleksandrBank
AleksandrBank
28 вересня 2017, 13:43
#
Маразм.
Если не можите, уходите, прийдут те кто сможет. Когда ты кент президента, и тебе заносят чемоданы, а СБУ спрашивает согласие на проверку твоих сотрудников- конечно тут никакой продуктивной работы не будет
+
+15
Antil
Antil
28 вересня 2017, 14:22
#
И каков Ваш рецепт успеха? В который раз поставить новых, ещё менее компетентных и опытных, но таких же воровитых?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
29 вересня 2017, 10:12
#
Да, пусть и воровитых, но не прикасаемые.

Украл — в тюрьму, а не так что СБУ и Генпрокуратура туда не сунется
+
0
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
29 вересня 2017, 10:19
#
И каков Ваш рецепт успеха?

Рецепт успеха простой: труд и уважение к каждому человеку.

Законы в кризис должны быть особенно жёсткими, за казнокрадство и воровство — от 15 лет и до пожизненного.

Нужно поднять стоимость «красивой жизни» не только для честных людей, но и для преступников.

Иначе воры всех мастей растащат вконец всё и спасать в итоге будет нечего. Вопрос в том, на чьей стороне власть и ответ очевиден.
+
0
Antil
Antil
29 вересня 2017, 10:50
#
То есть должен быть кто-то неподкупный и бессмертный, кто будет их садить, понятно. И где брать таких будем? Вот поэтому и не получалось и не получится.
+
0
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
29 вересня 2017, 11:27
#
есть должен быть кто-то неподкупный и бессмертный

Преступность это люди, как управлять людьми знали еще египетские фараоны, об этом также известно любой воспитательнице из детского сада.

Наказание должно быть суровее, чем выгода от преступления.

А вы всё хотите каких то рецептов…
+
0
Antil
Antil
29 вересня 2017, 12:50
#
Оно и сейчас суровее, но только что-то не работает система.
+
0
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
29 вересня 2017, 12:55
#
Оно и сейчас суровее
http://korrespondent.net/ukraine/3616650-skandalnyi-eks-sudia-zvarych-vyshel-na-svobodu
вот и думает коррупционер, наворую я несколько лямов долларов, ну посижу 10 лет, зато потом до конца жизни буду жить как шейх…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися