Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 листопада 2017, 18:16

Міжбанк: курс долара — заручник війни інтересів найбільших гравців

У вівторок протистояння курсових інтересів великих гравців на міжбанку посилилося.

У вівторок протистояння курсових інтересів великих гравців на міжбанку посилилося.
Фото: pixabay.com

З початку цього тижня поступово змінюється сам характер торгів та поведінка ринку. Зростання залишків на коррахунках банків за два дні більше, ніж на 10,6 млрд гривень (до 47,6 млрд на ранок 14 листопада) додало банківської системі так необхідну їй ліквідність і це починає «тиснути» на курс.

Якщо минулого тижня торги починалися з різкого падіння котирувань і потім плавної корекції до кінця сесії із загальним трендом на зміцнення гривні, то з початку цього тижня долар вже активно бореться за місце під сонцем і гривні все важче зміцнювати свої позиції.

Причина — експортери не готові до подальшого падіння курсу і намагаються розхитати ринок за рахунок притримування валюти. Ніхто з великих операторів не поспішає з продажем долара з самого початку сесії. Це призводить до перевищення попиту на ринку в перші години торгів, що підтягує котирування вгору.

І тільки після того, як основна частина великих продавців виходить на ринок — курс поступово знижується. Тим більше, що у багатьох покупців стала з'являтися вільна гривня і вони все активніше виходять зі спробою скупитися валютою, як тільки курс починає наближатися до рівня 26,50 гривень.

Таким чином, надлишок пропозиції валюти поглинається самим ринком. НБУ не виходить на міжбанк з інтервенціями — викуповувати нечего. Зараз відбувається спроба «розгорнути» ринок в сторону зростання курсу.

Допомагає гривні як і раніше період бюджетних платежів. У тому числі і за рахунок того, що у зв'язку з вихідними днями 18 і 19 листопада — у платників податків скоротився дедлайн. Замість традиційних «до 20-го числа» — де-факто основні розрахунки з бюджетом вони змушені завершити не пізніше 17-го листопада, що працює на національну валюту. Клієнти не можуть собі дозволити надовго відкладати свої продажі валюти.

Так було і сьогодні — долар на початку сесії зріс за рахунок перевищення попиту над пропозицією і тільки завдяки потребі в гривні у декількох великих експортерів — курс незначно просів до кінця сесії за рахунок їх активних продажів після 11 години дня.

«Мінфін» як і раніше, вважає, що значного зниження котирувань вже чекати не варто навіть з урахуванням ефекту днів бюджетних проплат. Причина — клієнти поступово закривають свої бюджетні зобов'язання перед державою і потреба в активному збросі валюти у них знижується.

Попит же — навпаки як мінімум залишається на тому ж рівні, а по-факту — поступово зростає. Це змінює співвідношення сил на міжбанку і буде працювати проти гривні найближчим часом.

Хід торгів 14 листопада:

Перевищення попиту на валюту на фоні низької пропозиції до 11 години підтягнули курс долара з ранкових декларативних 26,49/26,51 гривень до рівня 26,52/26,54. Ближче до 12 години на міжбанк вийшли основні продавці і за рахунок їх операцій курс дещо знизився — до 26,50/26,525.

Після чого він перебував в межах коридору 26,485-26,50/26,5050-26,51 гривень майже до закінчення активних торгів. Ближче до кінця сесії — на поодиноких угодах — долар «загнали» до позначки 26,47/26,49 гривень вже до самого закінчення торгів.

Спекулянти працювали в основному в форматі «в дві сторони». НБУ не вийшов на ринок з аукціоном. Більшість угод за даними ВалКлі пройшло в діапазоні 26,4961-26,5407 гривень за долар.

Головні події у вівторок на міжбанку:

1) Зниження курсу долара на 2 копійки при активних спробах експортерів «поборотися» за курс. З ранкових 26,49/26,51 гривень долар знизився до 26,47/26,49 до кінця сесії;

2) Нацбанк не виходив на ринок з аукціоном по викупу долара;

3) Зростання активності на торгах — зареєстровано 560 угод на суму $318,60 млн за середньозваженим курсом 26,4964.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися