Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 листопада 2017, 11:14

На валютному ринку — корекція: що буде з курсом

У вівторок, як «Мінфін» і писав у вчорашньому вечірньому прогнозі - піде корекція курсу на міжбанку. Доллар почне поступово зростати. Основна причина - повернення ліквідності у банківську систему.

У вівторок як «Мінфін» і писав у вчорашньому вечірньому прогнозі - піде корекція курсу на міжбанку.
Фото: pixabay.com

Після гривневого голоду минулого тижня - йде активний «влив» у банківську систему нацвалюти. Як з рахунків Держказначейства (розрахунки з бюджетними підрядниками), так і за рахунок поступового погашення депсертифікатів НБУ (банки не перевкладають ті кошти, що повертаються при погашенні цих цінних паперів, а забирають їх та направляють на клієнтські платежі та на підтримку нормативів Нацбанку).

Як тільки з'являється надлишкова ліквідність (на ранок вівторка коррахунки банків ще виросли на 0,9 млрд - до 47,6 млрд гривень) - активізуються спекулянти і самі банки по своїй валютної позиції, яку неабияк «спустошили» дні гривневого голода минулого тижня.

Стримує різке зростання курсу тільки один фактор - проходять бюджетні платежі, що знижує можливості імпортерів по скупці валюти і стимулює експортерів до її продажу.

У найближчій перспективі можна очікувати зростання активності спекулянтів зі спробами гри «на підвищення», які будуть стримуватися фактором днів бюджетних проплат.

Але корекція курсу вже почалася і «Мінфін» прогнозує на вівторок коридор по долару в межах 26,50 -26,58 гривень при обсязі операцій - до 360-390 млн доларів і укладанні до 550 угод.

Ймовірність виходу Нацбанку на міжбанк знижується - надлишку валюти вже майже немає, а витрачати ЗВР НБУ поки теж не має наміру.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Долар у більшості обмінників дещо підвищився.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,40-26,65 і продаж 26,70-26,85 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,65-26,72 гривень та продаж 26,77-26,80 гривень.

Про тенденції на торгах за 13 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У вівторок на думку читачів «Мінфіну» перспективи офіційного курсу гривні дещо поліпшилися. 40% (вчора було 34%) опитаних вважають, що курс НБУ вже надовго залишиться нижче 26,50 гривень. 60% припускають його швидке повернення до рівня вище 26,51 гривень.

За ринковим курсом думки опитаних поки також демонструють позитивну динаміку для національної валюти. 34% (було вчора 29%) впевнені у довгостроковому збереженні котирувань на міжбанку нижче рівня 26,50 гривень, 66% респондентів - поки припускають його повернення до позначки вище 26,51 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 5

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
14 листопада 2017, 11:27
#
Утро показало что по сути нет лишней гривни, и нет глобально спроса на валюту.
0,9 млрд.грн. — по сути мало для того чтобы расскачать доллар, это всего лишь 10-я часть того что вчера зашло на кор.счета, как итог я думаю или рынок сегодня будет на нынешнем курсе или от силы колебания до 3 коп. вниз, и меньше вероятность вверх 3 коп.
Как по мне такая ситуация неопределенности будет и завтра.

Свои предложения, уважаемые, Вы можете также оставить здесь:
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/112534/
+
+30
Nekrasov
Nekrasov
14 листопада 2017, 11:39
#
Не все так просто, как Вы описываете. Есть часть желающих среди крупняков подкупиться валютой пока она не ушла опять сильно вверх. Именно поэтому спрос на торгах постепенно растет сегодня — они просто начали скупаться валютой без лишнего шума. Кроме этого — по коррсчетам: вчера +9,9 млрд, сегодня еще +0,9. Вам мало 10,8 млрд за два дня. Да и минус по резервированию на коррсчете многие уже за вчера закрыли — т.е. все это меньше начинает «давить» на банки и у них развязывает руки по работе на валютном межбанке. Так что ждем увеличения объемов торгов ( во многом за счет спекулятивных сделок в две стороны и постепенного роста курса. Экспортеры уже тоже перед бюджетными днями не против вверх пойти.
+
+5
AleksandrBank
AleksandrBank
14 листопада 2017, 13:57
#
Ваш прогноз не сходится с мнением рынка! Да МАЛО! После того как я написал был плавный рост на 3 коп, на данный момент он опять выровнялся на начальный этап — т.е. в «О».
Резервирование, резервированием; завтра и после завтра Авансы по ЗП, плюс все далее платят налоги, как и налоги заплатят с Авансов ЗП, а это сумма ту которую Вы обозначили.
Гривни по прежнему МАЛО, и этот фактор и далее не дает рвануть доллару, попытки расскачать в обед, всего лишь попытки, 3 коп плюс 3 коп. минус.
+
0
Nekrasov
Nekrasov
14 листопада 2017, 15:23
#
Гривны пока «мало» только потому, что у двух ну очень больших банков пока не закрыт норматив резервирования и они «солят» гривну на коррсчете, чтобы закрыть этот вопрос. Но как-только ситуация у них с резервом решится — ждем роста спроса на валюту. Как-то так…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
14 листопада 2017, 15:38
#
Пока солят, пока и не будет роста. Курс застыл почти. понятно что плавный рсот в дальнейшем будет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися