Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 листопада 2017, 8:09

Обережно, бульбашка!

Криптовалюта - модне слово, яке у всіх на слуху. Про них не патякають тільки ледачі. Серед читачів «Мінфіну» також чимало тих, хто цікавиться цим ринком. Одні стежать за курсами криптовалют, щоб в них інвестувати та примножити гроші. Інші - чекають, коли лопне «бульбашка» й потирають руки в передчутті фрази «я ж казав».

Біткоін в Україні. Що думають прості громадяни про криптовалюту.
Фото: pikabu.ru

Криптовалюта розділила світ на два «табори». До першого увійшли країни, де регулятори обмежують оборот криптовалют. «Репресії» пояснюють необхідністю запобігти відмиванню грошей та виведенню капіталів з країни. До числа таких країн, наприклад, можна віднести Китай та РФ.

Друга група - це поборники нових технологій, які вважають, що криптовалюти здатні змінити світ. Вони всіляко підтримують їх поширення та навіть готові визнати їх платіжними інструментами нарівні з фіатними валютами. Яскравий приклад таких країн - Японія та Швейцарія.

Україна поки що перебуває в сірій зоні. Влада так й не прийшла до єдиної думки ні щодо природи криптовалюти, ні їх статусу в нашій країні. У НБУ вже давно обіцяють розібратися з цим питанням. «Мінфін» не раз намагався отримати відповідь регулятора щодо його позиції. Але на Інститутській продовжують стверджувати, що для її формування «необхідно більше часу».

Депутати демонструють більше ентузіазму в цьому питанні. На початку місяця дві групи народних обранців подали законопроекти, які повинні вирішити питання з криптовалютами. За задумом перших, криптовалюта є предметом міни. Згідно з ідеєю других - фінансовим активом.

Але законопроекти не були підтримані ні в НБУ, ні серед інших депутатів, ні в експертній спільноті. Їх авторів майже одноголосно звинуватили в популізмі.

Тим часом, найвідоміша криптовалюта світу - біткоін - день за днем б'є цінові рекорди. В кінці минулого тижня вартість біткоіну практично досягла $7 800. Правда, після цього ціна обвалилася й досягла позначки в $5 900 сьогодні вранці.

Причина такого падіння не має нічого спільного з регуляторними питаннями. Довгий час «криптоспільнота» чекала знакової події - SegWit2x або так званого хардфорка. Він повинен був збільшити розмір блоку в системі блокчейн в кілька разів, тим самим збільшивши граничну швидкість й обсяги транзакцій.

Але цього так й не сталося. Тому інвестори сконцентрували свою увагу на інших криптовалютах.

«Мінфін» провів своє «криптодослідження» та розпитав читачів про їхнє бачення ринку криптовалют. На момент підготовки статті на питання відповіло 666 респондентів.

Результати опитування представлені в інтерактивних діаграмах. Всі вони оновлюються в режимі реального часу. Якщо ви ще не пройшли опитування, але бажаєте вплинути на результат, зробити це можна тут.

Інвестори та противники

Велика частина респондентів ніколи не купувала криптовалюти й не збирається цього робити. Причина проста: вони вважають криптовалюту черговою мильною бульбашкою й не хочуть втратити свої гроші.

Але серед респондентів знайшлися й криптоінвестори: більше за 17% вже інвестувало в криптовалюту, а ще 20% збирається зробити це найближчим часом.

Гірники та майнери

Більше за 10% респондентів активно майнять криптовалюти. Перевагу віддають власній техніці, а не хмарними технологіями. Ще 32% з радістю почало б майнити, але ціна криптовалют занадто висока, що робить сам процес безглуздим.

Є й 42%, впевнених в «бульбашковій» природі криптовалют. Тому вони їх не майнять.

Купи слона

Більше за 10% респондентів готові вкластися в біткоін навіть при його ціні понад $7 000, адже вони впевненні у зростанні його вартості в майбутньому. Ще більше ніж 20% чекає, коли біткоін подешевшає, щоб знайти комфортну точку «входу».

Більше за 54% взагалі не збирається купувати біткоіни, адже ця валюта- не більше ніж бульбашка.

«Небульбашка»

Але якщо відійти від питання про інвестування в криптовалюту, то ставлення до них читачів не таке вже й негативно. Так, більше за 30% респондентів упевнені, що за криптовалютою стоять сучасні технології, здатні змінити світ.

Але вистачає й респондентів, які негативно ставляться до криптовалюти. Трохи більше ніж 26% говорять про бульбашку, приблизно стільки ж впевнене, що криптовалюта створена для відмивання «брудних» грошей.

Юридичний аспект

Респонденти так й не визначилися, яким повинен бути статус криптовалют в Україні. Більшість вважає, що їх необхідно регулювати як фінансовий актив.

Ще майже 30% упевнені, що криптовалюту потрібно заборонити, адже вона ідеально підходить для фінансових махінацій. За те, щоб надати криптовалюті статус повноцінного платіжного інструменту, виступає майже 20% респондентів.

Самостійність

Поки влада сперечається, хто повинен здійснювати нагляд над ринком криптовалют в Україні, переважна більшість упевнена, що цей ринок повинен саморегулюватися.

Але 18% респондентів висловилися за те, щоб криптовалюта займалися правоохоронці. Адже їх потрібно заборонити.

Цифрова гривня

У стратегії cashless economy НБУ згадав про плани з емісії криптогривни. Велика частина респондентів негативно ставиться до подібної ідеї. 47% нарікає на недорозвинену платіжну інфраструктуру країни й вважає, що в подібних умовах ініціативи регулятора - безглуздість.

Хліба та видовищ

Переважна кількість респондентів стежить за новинами зі світу криптовалют. Майже чверть навіть регулярно моніторить спеціалізовані видання з цієї тематики. Примітно, що навіть шанувальники теорії «бульбашки» уважно стежать за станом криптовалют - адже це весело.

Олекса Рябуха

Коментарі - 17

+
+68
AleksandrBank
AleksandrBank
14 листопада 2017, 9:24
#
«вопросы ответило 666 респондентов» — интересное число, знаковое!
+
+11
Ferox
Ferox
14 листопада 2017, 9:54
#
Не участвовал в этом глупом опросе!
Ну что стОит только вопрос о криптогривне… на это вопрос в опросе нет вообще для меня подходящего ответа!
Мне бы подошел такой ответ: Как корову не назови, орлом она не станет!
+
+15
Tisha ™
Tisha ™
14 листопада 2017, 10:51
#
Пока «страна» думает да или нет, CME Group может запустить торговлю фьючерсом на биткоин уже во второй неделе декабря… — http://www.tipsmc.org/forum/36-842-9836-16-1510649151
+
0
vlad9486
vlad9486
14 листопада 2017, 11:33
#
Технофобы.
+
+150
Yopta
Yopta
14 листопада 2017, 12:24
#
Что-то сдаётся мне, что значительная часть людей, называющих биткоин пузырем и предпочитающих традиционные активы, имели депозиты в Михайловском, Платинуме, Привате или в другом подобном заведении
+
+24
Tisha ™
Tisha ™
14 листопада 2017, 13:12
#
:)
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
14 листопада 2017, 15:42
#
И че это закончилось???
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
14 листопада 2017, 16:07
#
Чем.
Проблемы начинаются, когда изменяешь собственным принципам…
+
+11
Свободный экономист
Свободный экономист
14 листопада 2017, 18:49
#
Текст немного по-д*бильному написан (с).

Например, вопрос — купите ли вы биткоин? Ответы предусматривают крипту только как какую-то игру на курсах или вложение.
А зачем? Я покупаю биткоин, только когда мне куда-то надо конвертануться, если сумма маленькая, чтобы беспокоить специально обученных людей. В конце операционного дня у меня биткоинов НОЛЬ.
+
0
mary27
mary27
17 листопада 2017, 1:24
#
«В конце операционного дня у меня биткоинов НОЛЬ.» — дейтрейдинг?
+
0
Oleh Shulha
Oleh Shulha
15 листопада 2017, 11:53
#
А мені цікаво опитування. Воно не було розповсюджено в українській криптоспільноті (по телеграм чатах та інших) і це плюс. В принципі опитування показує реальний стан речей по крипті в Україні.
Люди, яких зомбували починаючи з дитячого садочка і закінчуючи університетами дивляться на такі речі як гроші з іншої точки зору — з точки зору яка вигідна регулятору а не людям. І в таких умовах, більшість сприймає все що не відповідає їх точки зору як шахрайство, хоч самі живуть в шахрайстві та є його жертвами.
От щоб зрозуміти що ж таке криптовалюти, подивитись на речі з іншої точки зору, побачити що є альтернативи і вибір, необхідно почитати що таке біткоїн, як він функціонує. Тільки отримавши ці знання, кожен зможе зробити висновки і прийняти для себе рішення.
Шукайте інформацію про біткоїн, вивчайте, розбирайтесь, слухайте лекції про функціонування системи Біткоїн, бо знання це свобода для вас і ваших нащадків.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
15 листопада 2017, 12:21
#
Биткоин позволяет обходит многие налоги, если часть организаций начнут рассчитываться, это уменьшит налоговые отчисление, т.е. уменьшит финансирование всех сфер.
Да классно рассказывать «утиные истории» о природе и т.д., только «за какой *** » будут убираться улицы, ремонтировать дороги, работать школы и садики?
+
+13
Свободный экономист
Свободный экономист
15 листопада 2017, 15:56
#
Уборка улиц, ремонт дорог,… и налоги это отдельные, никак не связанные события.

Вы же подмениваете понятия, что без налогов улицы перестанут убираться, дороги будут в ямах, (дети будут выбрасываться из окон (с).
Умалчивается только то, что КПД у сегодняшней в разы меньше, чем у паровоза.

Пример:
Я латаю свою улицу сейчас за свои деньги! Хотя она на балансе города. И латаю, потому что мне по ней ездить, а до этого десятки лет дела городу до нее не было никакого. При этом налоги я плачу день в день и об улице жители много раз писали во все инстанции, с ответом «Денег не предусмотрено».

Мне бы было куда менее затратно, если бы мне и другим жителям на моей улице город выставил счет за ремонт улицы и его бы провели. Но при такой системе кандидатам на выборах избиркомы еще доплачивать будут.
+
+24
Oleh Shulha
Oleh Shulha
15 листопада 2017, 16:39
#
«Да классно рассказывать «утиные истории» о природе и т.д., только «за какой *** » будут убираться улицы, ремонтировать дороги, работать школы и садики?» — про це я і пишу… Викривлене державною пропагандою світосприйняття! Оцим вашим реченням ви самі констатували факт того, що держава як явище нічого не спроможна робити сама, їй потрібні гроші у вигляді податків.
А на питання хто буде щось робити, відповідь дуже проста — ті хто і зараз це робить, люди, прості звичайні люди, бізнесмени з метою заробити копійку. І платити в такому разі ми будемо за конкретний товар, послугу, а не за обіцянки держави.
Треба прибирати вулиці? — заплати прибиральнику, а не державі!
Треба дитячий садочок? — заплати вихователю, а не державі!
Треба дороги? — заплати підрядникам, а не державі!

Є суспільство, яке живе, розвивається, в якому відбуваються економічні відносини — тут нема місця посереднику у вигляді держави.
+
+13
Свободный экономист
Свободный экономист
15 листопада 2017, 19:21
#
Абсолютно верно. Нет ничего хуже, чем предоплаты за что-то абстрактное. Яркий пример — турецкие оллинклюзивы — платишь 6 штук с носа и тебя потом 2 недели кормят говном и держат в очередях за блинами-коктейльчиками за деньги, которые можно послеплатой оставить в той же старушке Европе с большим выбором, куда сходить.

Однако, все еще много людей, которые не хотят быть за что-то ответственными и валяться огурцом на пляже. С государством тоже самое. А потом «петя нас обманул». Ребята, Петя вам ничего и не обещал! Вы платили Пете за дорогу? Нет? Ну так на что жалуетесь.
+
0
mary27
mary27
17 листопада 2017, 1:23
#
««за какой *** » будут убираться улицы, ремонтировать дороги, работать школы и садики?» — это называется «… обмануть систему».
А потом разводить «зраду» в каментах, чего в стране плохие дороги и низкие пенсии.
+
0
mary27
mary27
17 листопада 2017, 1:20
#
«Но среди респондентов нашлись и криптоинвесторы: более 17% уже инвестировали в криптовалюты, а еще 20% собирается сделать это в ближайшее время.» — стоит сделать опрос, сколько % из них участвовали в программах «Капитал+» и «Суперкапитал» банка «Михайловский»?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися