Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 листопада 2017, 11:25

Міжбанк: долар впаде ще, але не все так просто

У понеділок на міжбанку падіння долара продовжиться.

У понеділок на міжбанку падіння долара продовжиться.
Фото: pexels.com

На цьому тижні до бюджетних платежів за підсумками третього кварталу у компаній та ФОПів додасться ще й необхідність сплати податків по місяцю. Це забезпечить відтік коштів з банківської системи на рахунки Держказначейства і змусить частину клієнтів продавати валюту.

У короткостроковій перспективі — зниження ліквідності в системі через нові бюджетні розрахункі знову зменшить активність спекулянтів в грі «на підвищення» і змусить їх працювати тільки в форматі «в дві сторони».

Але ось саме сьогодні — не все так просто. На ранок понеділка коррахунки банків стрімко зросли на 9,9 млрд — до 46,7 млрд гривень. Цього вже вистачає для виконання фінустановами нормативу обов'язкового резервування на коррахунку в НБУ і тому загострення пристрастей на валютному ринку може дещо впасти.

Все буде залежати від курсових інтересів та завдань основних експортерів і імпортерів в цей день, а також від стану виконання нормативу резервування у великих банків. Більш того — зростання гривневих ресурсів в системі 13 листопада може спровокувати спекулянтів на короткострокову (в межах одного дня) розкачку котирувань. У всякому разі — вони цього будуть прагнути.

За інформацією «Мінфіну» не всі великі банки зараз закрили свої проблеми з нормативом резервування і тому ми схильні до того, що сплеск ліквідності сьогодні — не зможе сильно зіграти на підвищення. Банкам необхідно потримати гривню на коррахунку, щоб вирівняти норматив.

А тому — найімовірніше — долар знову знизиться за рахунок зростання клієнтських продажів валюти при досить низькому попиті. Ми прогнозуємо «пробой» рівня в 26,50 гривень і зниження долара до 26,43-26,49 гривень.

Обсяг операцій в понеділок складе до 340-355 млн доларів при здійсненні до 500 угод.

Ймовірність виходу Нацбанку з черговою інтервенцією по викупу надлишку долара досить веліка.Кліентам потрібна гривня для оплати бюджетних платежів і їм не до скупки валюти.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Долар в більшості обмінників знову знизився.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,45-26,62 і продаж 26,67-26,83 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,60-26,67 гривень та продаж 26,75-26,80 гривень.

Про тенденції на торгах за 10 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У понеділок на думку читачів «Мінфіну» перспективи офіційного курсу гривні істотно покращилися. 34% опитаних вважають, що курс НБУ вже надовго залишиться нижче 26,50 гривень. 66% поки розраховують на те, що він скоро повернеться до рівня вище 26,51 гривень.

За ринковим курсом думки опитаних також позитивні для національної валюти. 29% вже впевнені в довгостроковому збереженні котирувань на міжбанку нижче рівня 26,50 гривень, 71% респондентів — все ж припускають його повернення до позначки вище 26,51 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 3

+
0
Nekrasov
Nekrasov
13 листопада 2017, 11:35
#
Да. Думаю сегодня ниже 26,50 гривен, но рост коррсчетов на 9, 9 млрд за день меня волнует. Рынок может развернуться и причем быстро — пару -тройку крупных покупок и все побегут в другую сторону.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 листопада 2017, 12:47
#
На самом деле очень много тех кто придержал валюту на прошлой неделе, и если вдруг завтра пойдет чуть-чуть вверх некоторые захотят скинуть или придержать в надежде повышения. но это маловероятно, сейчас многим нужна гривня как на ЗП так и налоги, в т.ч. расчеты.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 листопада 2017, 11:39
#
Хоть и кор.счета увеличились, как то забыли что на пятницу этого было мало для норматива; расчеты с бюджетом и плюс выплаты авансов сотрудникам. Поэтому мала вероятность что доллар вырастит, если такая ситуация с приходом гривни будет 2-й день — тогда это будет сигнал для начала роста.
Мнение свое можете оставить также здесь:
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/112534/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися