Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 листопада 2017, 10:07

Винахідник запропонував замінити біткоін енергоефективною криптовалютою

На забезпечення однієї біткоін-транзакції витрачається стільки ж електрики, скільки стандартний американський будинок «проїдає» за тиждень.

На забезпечення однієї біткоін-транзакції витрачається стільки ж електрики, скільки стандартний американський будинок «проїдає» за тиждень.
Фото: pixabay.com

Винахідник BitTorrent Брем Коен хоче виправити це за допомогою нової, більш «екологічно чистої» криптовалюти Chia, повідомляє Хайтек.

Коен заснував компанію під назвою Chia Network, яка просуватиме однойменну валюту. На відміну від біткоіна, де новий блок з'являється завдяки складних обчислень, які тепер можна провести тільки за допомогою величезного числа комп'ютерів, доказ роботи (proof-of-work, PoW) для отримання Chia базуватиметься на зберіганні і часу. Для цього Коен хоче використовувати дешеві жорсткі диски.

«З біткоіном існує дві проблеми. Одна з них — екологічна: занадто багато електрики витрачається даремно. Інша — політична: біткоін-мережу стали контролювати кілька компаній, які отримали доступ до дешевої електроенергії і вклали великі гроші. Це призводить до централізації, що суперечить ідеї будь-якої криптовалюти», — говорить він.

Коен визнає, що ідея належить не йому. Більш того, вже кілька компаній намагалися в різний час реалізувати проект захисту блокчейна за допомогою доказу зберігання (proof-of-capacity, PoC) — Permacoin, SpaceMint і Burstcoin.

Сенс технології в тому, що майнеру або «фермеру», як Коен вважає за краще називати активних учасників мережі, необхідно довести, що він виділив істотний обсяг пам'яті для зберігання файлу. Потім сервер перевіряє чи достатньо часу цей файл пролежав на жорсткому диску. Таким чином, Коен вважає, що це захистить блокчейн від підробки, так як потребує занадто великих зусиль.

Однак не зовсім зрозуміло, як подібна система допоможе позбавити криптовалюту від централізації, якщо з часом буде дедалі більше місця для зберігання. А це вже не звичайні жорсткі диски, а цілі сервери де-небудь знову у Внутрішній Монголії (Китай), де зараз знаходяться найбільші в світі кріптовалютні «ферми».

Запустити нову валюту Коен хоче до кінця 2018 року. У створенні нової валюти і протоколу йому допомагатиме колишній топ-менеджер біткоін-біржі Tradehill Райан Сінгер. Програмісти хочуть зосередитися на юридичній стороні нового блокчейна, щоб переконати користувачів відмовитися від біткоіна і перейти на Chia.

Коментарі - 1

+
+10
Борис Будяк
Борис Будяк
12 листопада 2017, 11:16
#
И сколько кВт тратится на одну биткоинтранзакцию?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися