Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2017, 18:04

Долар падає: в чому причина і що може знову підняти курс

У четвер гривня знову подорожчала на міжбанку. Пропозиція валюти істотно перевищувала попит. Основна причина ситуації, що складається — відсутність гривні для купівлі валюти у клієнтів та самих банків.

У четвер гривня знову подорожчала на міжбанку.
Фото: oligarh.org.ua

Клієнти вже витратили фактично всі залишки жовтневих компенсацій ПДВ, продовжують розрахунки з бюджетом за минулий місяць, а також забезпечують свої господарські операції. Це «вимиває» гривневі залишки на їх розрахункових рахунках.

Великого повернення коштів з рахунків Держказначейства (куди з банківської системи перетікають зараз основні обсяги гривні) — в даний час не відбувається. Саме тому залишки на коррахунках банків впали до рекордно низького рівня в 38,2 млрд гривень на ранок 9 листопада.

Банки у своїй роботі з валютою обмежені нормативами валютної позиції, а також вимогою дотримання нормативу резервування на коррахунку в НБУ. Фінустанови змушені продавати зараз валюту зі своєї власної позиції для виконання цього нормативу. Це збільшує її пропозицію на ринку.

Всі ці фактори різко обмежують попит на валюту на фоні зростаючої пропозиції, що зміцнює позициії гривні. Основною загрозою для неї в даний час може бути тільки одночасний «викид» на ринок великих ресурсів з рахунків Держказначейства, що кардинально може змінити співвідношення попиту і пропозиції на ринку.

Щось подібне вже неодноразово відбувалося, коли це відомство вливало в ринок значні обсяги ресурсів для відшкодування ПДВ або проводило остаточні розрахунки з підрядниками бюджетних організацій за рік. Частина цих коштів потрапляло на валютний ринок у вигляді купівлі валюти для оплати контрактів і це «підривало» курс.

Така загроза є і в даний час, тому що період чергового відшкодування ПДВ -не за горами. Поки ж гривня активно зміцнюється ...

Хід торгів 9 листопада:

Сценарій знову фактично повторив вчорашній. Значне перевищення пропозиції валюти при дуже низькому попиті вже біля 11 години обвалили долар з ранкових 26,62/26,64 гривень до 26,55/26,57.

Після чого, ближче до обіду відбулася остаточна корекція курсу — 26,54/26,56 гривень вже фактично до самого закінчення сессіі.

За відсутністю вільної гривні в системі — спекулянти були змушені працювати тільки в форматі «в дві сторони» без особливих спроб розгойдування курсу. Нацбанк знову не виходив на ринок в більш публічному форматі — з аукціоном по викупу долара.

Головні події в четвер на міжбанку:

1) Зниження курсу долара на 8 копійок — з ранкових 26,62/26,64 до 26,54/26,56 гривень до кінця сесії;

2) Нацбанк не виходив на ринок з аукціоном по викупу долара;

3) Зареєстровано 552 угод на суму $ 309,60 млн за середньозваженим курсом 26,5586.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 9

+
0
vlad9486
vlad9486
9 листопада 2017, 18:16
#
В конце года будут доосваивать бюджет, в котором в этом году куча денег
http://index.minfin.com.ua/budget/cons/
это повлияет на курс.
+
+35
Den86
Den86
9 листопада 2017, 18:40
#
Из Госказначейства пытаются сделать козла отпущения.
Не Госказначейство принимает решения кому и когда возмещать НДС!
Видно власти «на руку» устраивать качели на межбанке.
Никто не мешает выплачивать возмещение НДС не гамузом в один-два дня, а по продуманному графику выплат растянутому в более длительном периоде равномерными траншами.
А то несколько месяцев совсем не платят, а потом вываливают денег для организации валютных игрищ
+
+93
Юрий Семенович
Юрий Семенович
9 листопада 2017, 20:51
#
Причина роста и падения всегда одна — РЕШЕНИЕ НБУ. Хотят поднимут, хотят уронят. Доллар легко сделать по 1 грн и легко сделать 500 грн. Просто у каждого из этих вариантов есть своя цена и свои выгодополучатели. Но и традиционные «качели» — это древний способ заработка особ приближённых к НБУ (дорого -продавай, дёшево покупай), и ТОЛЬКО приближённые, которые качель качают, на 100% знают когда вверх и когда вниз. На больших суммах прибыль неплохая. Объяснять движения курса рыночными механизмами, спросом и предложением, смешно и глупо — ибо нет у нас рынка валют. Только административные методы!
Вывод. Как ЦАРЬ всея Украины прикажет — такой курс и будет!
+
0
Борис Будяк
Борис Будяк
9 листопада 2017, 22:35
#
Но, это только межбанка касается, на наличке все таки в приоритете банальные-спрос и предложение:)
+
+35
Юрий Семенович
Юрий Семенович
9 листопада 2017, 23:04
#
Увы тоже нет. Наличка всегда к «типабиржевой» цене подтягивается, причём довольно динамично отслеживает дневное движение на «типавалютнойбирже». Наличный курс зачастую больше отслеживает желание хозяина ИМЕННО ЭТОЙ обменки. Это желание всегда распознаётся по выставленым курсам купли-продажи. Разумный курс покупки/дичайший курс продажи — у хозяина обменки есть заказ на покупку валюты. Аналогично курсы ставятся «хочу продать» с точностью наоборот, с небольшой маржой — реально покупаю/продаю (работаю с оборота) и воровской — «вокзальный» курс типа сегодня покупка 26,085 грн/долл.
+
0
Борис Будяк
Борис Будяк
10 листопада 2017, 0:18
#
Наличка может идти +2грн от биржи, а может и ниже биржи быть, и тенденция бывает абсолютно противоположная.
+
0
vlad9486
vlad9486
10 листопада 2017, 10:45
#
НБУ публикует свои решения. Какие же административные методы он сейчас применяет?
+
+35
Вадим Кравец
Вадим Кравец
10 листопада 2017, 6:21
#
То, что разница между межбанком и наличным валютным рынком резко увеличилась до 25 еоппек, на мой взгляд, говорит о том, что импортерам стали отказывать в заявках на приобретение валюты. Т.е. курс снижается административными методами. Как это актвино делалось в 2015-2016, и совсем чуть-чуть в 2016.
+
0
Bely
Bely
10 листопада 2017, 10:15
#
Такое было и при прошлом укреплении гривны, когда она укрепилась до 26,5. Тогда тоже вначале был под 27, а потом планомерно опускался неделю. Если сохранять стабильно 26,5 еще неделю, то и на наличном рынке он тоже упадет еще копеек на 20.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися