Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2017, 16:32

Будівництво в рейтингу Doing Business: чи варто пишатись?

У 2017 році Україна зробила величезний ривок в щорічному рейтингу Doing Business. У категорії «отримання дозволів на будівництво» ми перемістилися більш ніж на 100 позицій — з 140 на 35 місце.

За рахунок чого стався прорив, і що це означає для забудовників і реального ринку нерухомості, «Мінфін» з'ясовував у експертів.

Що і як оцінювали

У будівельному рейтингу Doing Business враховували показники тільки Києва. Всі інші міста і обласні центри до уваги не бралися.

Оцінювання проводили за 4 критеріями:

Вартість робіт. Україна посіла високе місце завдяки тому, що в Києві за рік вартість послуг з технагляду скоротилась більш ніж в 2 рази, а також істотно зменшився розмір пайового внеску з 10 до 2%.

— Кількість днів на оформлення дозвільних документів. У цьому пункті за рік в Україні істотних змін не відбулося. Щоб зібрати всі документи, необхідно близько 70 днів.

— Кількість дозвільних процедур. Тут, на думку представників Мінрегіонбуду, в України теж непоганий показник — щоб отримати дозвіл на будівництво, потрібно пройти всього 10 процедур.

Індекс контролю якості. Цей показник теж оцінений на досить високому рівні, вважають в Мінрегіонбуді, при цьому додаючи, що планують ще збільшити контроль якості будівництва за рахунок того, що зобов'яжуть усіх архітекторів будівель мати вищу освіту. Кого зараз допускають до проектування будівель — не зовсім зрозуміло.

Чи не Києвом єдиним

«Якби рейтинг Doing Business розраховувався не по місту Києву, а по іншим містам України, то наша позиція була б значно гірше. Ми знаходилися б нижче сотої позиції», — каже керівник сектору«Будівництво» Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олена Шуляк.

Регіональний Doing Business проводився у вересні 2017. При його підготовці представники Світового банку обробили понад тисячу анкет, які заповнювали представники реального бізнесу з усієї України.

При цьому вони з'ясували, наприклад, що на Херсонщині середній термін отримання дозволів на будівництво складає 147 днів, в той час як в Одеській області — всього 68 днів. Такі фактори не створюють сприятливих умов для інвестицій, а іноді і зовсім перетворюються в знак «стоп» для підприємців.

Нагадаємо, що згідно з Регіональною Doing Business -2017 г найкращий серед усіх обласних центрів результат показали Суми. Місто набрало 107 балів з 171 можливих.

На думку Шуляк, Україні потрібні зміни на законодавчому рівні, які б поставили в рівні умови забудовників Києва, Ужгорода, Львова, Одеси та інших населених пунктів країни. Тому що на даний момент, наприклад, знижена ставка внеску пайової участі в розмірі 2% є тільки у київських забудовників, а в решті регіонів пайовий внесок забудовники платять в розмірі 10%.

Інвестиції і реальний ринок нерухомості

Позитивні зміни в будівельному законодавстві, які були відзначені в рейтингу Doing Business, безумовно, спрощують роботу забудовникам.

«Зниження кількості дозвільних документів, необхідних для початку будівництва, простіша і регламентована процедура отримання дозволів прискорюють терміни старту для нових проектів. Фактично ми вже спостерігаємо значне зростання кількості нових проектів, які з'являються в Києві і передмісті. Обсяг введеного в експлуатацію житла в цьому році досяг пікових значень, зафіксованих в 2007 році. Кількість нових проектів, які відкрили продажу в поточному році досягло 36 одиниць, ще в 52 житлових комплексах почалося будівництво нових черг — тобто ринок поповнився більш ніж на 40 тис. квартир », — говорить директор City Development Solutions Ярослава Чапко.

Але найголовнішим критерієм і для Світового банку, і для самої України, є не сам рейтинг, а його вплив на обсяг залучених інвестицій.

Чисто теоретично, за підрахунками Світового банку, зростання оцінки країни на 1 пункт повинно приносити країні близько $ 600 млн на рік. Україна піднялася в 2017 році на 4 пункти, так що могла б розраховувати на $ 2,4 млрд. Але це тільки теорія. На практиці ж мало що зміниться.

За словами керівника програм глобальної практики з торгівлі та конкурентноздатності в Україні, Білорусі та Молдові Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Вільгельма Штрубенхофа, перешкодою для приходу іноземних інвесторів в Україну як і раніше залишаються політична криза і військові дії. Крім того, конкуренція між країнами дедалі зростає. Тому Україні потрібно дуже постаратися, щоб залучити інвестиції.

І головне: «Прокуратура, міліція і судді в Україні не працюють на міжнародному рівні. Саме тому іноземні інвестори не відчувають стабільності. Вони повинні розуміти, що вкладають гроші в країну, в якій в разі проблем можна піти в суд і суд буде справедливий. Поки такого немає і тому інвестори не стоять у черзі, щоб зайти в Україну », — сказав Штрубенхоф.

Яна Довгань

Коментарі - 3

+
+9
media08
media08
9 листопада 2017, 21:01
#
Грядет снижение цен на жилье в Киевской области!
+
0
yarg
yarg
14 листопада 2017, 9:09
#
Куда уже ниже?
+
0
smarty
smarty
10 листопада 2017, 9:31
#
2 год грядет и грядет
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися