Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 листопада 2017, 11:20

Валютний ринок чекає обвалу долара на міжбанку

У середу на валютному ринку падіння долара продовжиться.

У середу на валютному ринку падіння долара продовжиться.
Фото: pixabay.com

Основних причин декілька. Ось головні:

1) Низька ліквідність в банківській системі. Коррахунки банків на ранок середи становлять всього 41,99 млрд гривень, чого недостатньо для виконання нормативу резервування на коррахунку в НБУ. Банки будуть продовжувати продавати валюту з власної валютної позиції для підкріплення своєї гривневої ліквідності;

2) Тренд по долару останніх днів поступово «привчає» експортерів до думки про оперативне скидання валюти в стилі «продаємо зараз, завтра може бути дешевше». Це збільшує пропозицію валюти на ринку;

3) Тривають розрахунки клієнтів з бюджетом за підсумками третього кварталу (дедлайн до 20-го числа), але багато великих компаній намагаються закрити ці суми поступово - щоб не залишати значну заборгованість перед бюджетом на останній день платежів. Це також працює на гривню;

4) Відсутність вільної гривні у клієнтів (жовтневі відшкодування ПДВ вже повністю витрачені) призводить до короткочасного зниження апетитів у спекулянтів по грі «на підвищення». Але вони вже не проти «під шумок» пограти на зниження курсу;

5) Готівковий курс реагує на поступове зниження межбака, що частково заспокоює девальваційні настрої населення. Низький розрив між готівковим і безготівковим курсами зменшує можливість спекулятивних переливів валюти з одного сегмента ринку на інший. Але при цьому поки попит на валюту зберігається на відносно високому рівні. Громадяни - на тлі зростання соцвиплат - не вірять в довгострокове зміцнення гривні і все ж вважають за краще тримати частину коштів у валюті, купуючи її зараз;

Більшість цих факторів поки психологічно продовжує працювати на зміцнення гривні і в середу тенденція на зниження курсу - продовжиться. За прогнозами «Мінфіну» на сьогодні очікується зниження котирувань долара - в межах коридору 26,60-26,70 гривень.

Ми знову зберігаємо наш прогноз в частині того, що падіння котирувань валюти явище короткочасне.Но якщо дивитися тільки на ситуацію сьогоднішнього дня - долар продовжить обвалюватися за рахунок відсутності вільної гривні у клієнтів і банків. Обсяг операцій складе до 350-390 млн доларів при здійсненні до 520-590 угод.

Ймовірність виходу Нацбанку з інтервенцією по викупу надлишку долара знову буде великою. Гривні занадто мало, крім НБУ і нафтотрейдерів - валюту викуповувати сьогодні особливо нікому.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Долар в більшості обмінників знизився при продажу до 26,75-26,95 гривень.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,55-26,70 і продаж 26,75-26,95 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,71-26,82 гривень та продаж 26,85-26,90 гривень.

Про тенденції на торгах за 7 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У середу на думку читачів «Мінфіну» перспективи офіційного курсу гривні знову значно покращилися. Вже 71% (вчора таких було тільки 51%) опитаних вважають, що курс НБУ надовго залишиться нижче 27,00 гривень. 29% поки розраховують на те, що він скоро повернеться до рівня вище 27,01 гривень.

За ринковим курсом думки опитаних майже аналогічні прогнозом за офіційним курсом. 74% впевнені в збереженні котирувань на міжбанку нижче рівня 27,00 гривень, 26% респондентів - все ж припускають його швидке повернення вище 27,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 10

+
+13
Nekrasov
Nekrasov
8 листопада 2017, 11:40
#
Смело идем к цели в 26,60 гривен. Думаю скоро появится НБУ, чтобы воспользовавшись ситуацией — опять прикупить доллар. И выйдет скорее всего с запросом лучшего курса. Как-то так…
+
+2
Roman Hladkyi
Roman Hladkyi
8 листопада 2017, 13:26
#
Текст настолько убедителен, что сразу захотелось продать машину, квартиру, дачу, самолет и пароход и прикупить на вырученные доллары грувну.
+
+9
SergS7
SergS7
8 листопада 2017, 13:35
#
Краще купіть золото. Після обвалу піраміди криптовалют частина з 200 млрд. їх капіталізації перетече на ринок золота
+
0
Юрий Семенович
Юрий Семенович
8 листопада 2017, 14:36
#
Ни в коем случае! В золото вкладывались в Каменном веке. Золото только для очень узкого сегмента фанов. После недавнего падения золота с 1900 долл/трунц до 1300 долл/трунц оно всё ещё остаётся перегретым пузырём и в ближайшие годы будет стремиться к 800долл/трунц.
+
+6
SergS7
SergS7
8 листопада 2017, 15:13
#
Так, зараз є надійніші методи зберегти гроші. Можна купити 150 грамів Айфона за ціною 50 грамів золота
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
8 листопада 2017, 14:13
#
Ситация радует 3-й день подряд, даже еще в пятницу или даже в понедельник никто не смог дать такой прогноз, все идут прогнозы по факту.
Минфин и многие говорили что будет рост, а кто-то говорил что на этой неделе 27+ будет на ура и до конца месяца все 28-29.
Но оказалось все наоборот, многие закрыли валют.сделки, валюту на выплату дивидендов все купили, энергоресурсы закупились, пока надобности как таковой в валюте нет.
На самом деле как по мне, кто занимается торговлей, энергоресурсы, автобизнес, фарм.компании и т.д и т.д. закупились заранее, чтобы многое уже пришло до нового года и растаможилось, из-за чего и был рост в сентябре-октябре, и остатки закрылись 3-мя днями ноября. Сейчас по сути поздно что-то покупать чтобы продать до нового года, и потому нет смысла накапливать, нужно понимать как торговля пойдет, Как по мне это ответ, и стоит задуматься в правдивости этого утверждения.

Коментарии прошу оставлять здесь:
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/112534/
+
+41
Nekrasov
Nekrasov
8 листопада 2017, 14:29
#
Я все-таки буду на стороне прогноза «Минфина» — они пишут о том, что свои прогнозы по росту курса в среднесрочной перспективе не меняют. Уверен, что к сожалению — укрепление гривны ситуативное и краткосрочное. Пока нет долгоиграющих факторов, работающих на укрепление нацвалюты: ВВП почти не растет, отрицательное сальдо по торговому балансу страны — сохраняется, инвестиционный климат — малопривлекательный. Вопросы по рынку земли, защите прав кредиторов — не решены. Популизма, не подтвержденного экономическим ростом — все больше.
+
+15
Юрий Семенович
Юрий Семенович
8 листопада 2017, 14:41
#
Я тоже про это писал, но меня по жалобе АлександрБанк мгновенно забанили и обозвали гнусным флудом. Так что не флудите! Тут можно писать только что доллар будет только дешеветь. Несколько специфическая тут свобода слова, впрочем и не только тут. Такое смутное время… :-(
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
8 листопада 2017, 14:58
#
Ахахахахахаха!!! Я как раз много чего пишу в разрез с мнением МинФина. За что забанили?
Вы можете писать о своих снах и то как доллар скакает по ступенькам 35-50-75-100, Вам никто не мешает.
Вот только таких как Вы все пропальщиков полно, я не фанат власти и многое критикую как и мнение данного сайта частенько, когда соглашаюсь.
И еще одно, я никаких жалоб никто не пишу, возможно Вы что-то такое написали мне в ответ, что редакция Вас забанила на 1 мин., у меня такое несколько раз было, не переживайте. Тут как раз все нормально со свободой слова. Смутное время у Вас бы было, если б вы жили в восточной стране и давали там свои прогнозы по смене власти, думаю Вам не только бан на 1 мин. приснился бы.
+
0
vedav
vedav
8 листопада 2017, 15:00
#
Пишите спокойно, никого не обвиняйте, просто анализируйте ситуацию и аргументируйте — тогда Ваш комментарий будет всегда доступен для чтения.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися