Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 листопада 2017, 19:09

ФГВФО розповів про схеми виведення активів з Терра Банку

Активи Терра Банку, напередодні запровадження тимчасової адміністрації, були виведені через «схемне» кредитування юридичних осіб, які пов’язані з власниками банку, придбання «сміттєвих» цінних паперів та через операції з Meinl Bank Aktiengesellschaft (Австрія).

Активи Терра Банку, напередодні запровадження тимчасової адміністрації, були виведені через «схемне» кредитування юридичних осіб, які пов’язані з власниками банку, придбання «сміттєвих» цінних паперів та через операції з Meinl Bank Aktiengesellschaft (Авс
Активи Терра Банку

За даними Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО), попри те, що у бухгалтерській документації активи банку становлять 4 543,1 млн грн, незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх у 136,0 млн грн.

В Терра Банку сума затверджених акцептованих вимог кредиторів дорівнює 2 688,8 млн грн, з них кредиторські вимоги Фонду — 1 290,60 млн грн.

На кореспондентському рахунку Терра Банку в Meinl Bank на день введення тимчасової адміністрації було розміщено $40,0 млн. Ці кошти з процентами (загалом $40,4 млн) на початку вересня 2014 року були списані австрійським банком в рахунок виконання зобов‘язань та погашення боргу компанії-нерезидента, пов’язаної з колишніми власниками банку.

На сьогодні, за фактом протиправного заволодіння коштами колишніми власниками, за заявою уповноваженої особи Фонду, правоохоронні органи здійснюють кримінальне провадження.

За даними Фонду, 12% балансової вартості активів банку – це цінні папери. У бухгалтерських документах їх вартість вказувалась на рівні 504,3 млн грн, а за даними незалежної оцінки ринкова вартість визначена на рівні 1,5 млн грн, що дорівнює тільки 0,3% від їх балансової вартості.

Всі вказані цінні папери – «сміттєві», та були використанні для виведення коштів з банку. При цьому 75% обсягу ліквідаційної маси – це кредити, надані юридичним та фізичним особам.

«На папері» вартість кредитного портфелю Терра Банку становить 2 784,5 млн грн. При цьому його незалежна оцінка складає 102,2 млн грн.

На сьогодні проводиться досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами розкрадання грошових коштів Терра Банку за участю власників банку (Циплаков Р.П., Клименко С.Д.) та пов’язаних з банком осіб, що призвело до його неплатоспроможності та подальшої ліквідації.

Відносно кредитного портфелю фізичних осіб, то заборгованість за договорами склала 181,7 млн грн, оціночна вартість — 4,1 млн грн. При цьому, 14,1% (25,6 млн грн) портфелю фізичних осіб це кредити, надані позичальникам, які зареєстровані у зоні проведення АТО, та 3,2% (5,8 млн грн) — позичальникам, які зареєстровані в АР Крим. Ринкова вартість наведених груп кредитів – 0,6 млн грн та 0,2 млн грн відповідно.

Коментарі - 1

+
0
mary27
mary27
7 листопада 2017, 21:28
#
Напоминает историю с ''Хрещатиком'' — тоже мусорные облигации.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися