Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 листопада 2017, 16:20

Власні кошти на рахунку єдинника. Як не платити податок

Дискусія між бізнесом та контролюючими органами навколо питання поповнення власними коштами поточного рахунку єдинника, ведеться вже давно. Фіскали намагаються нарахувати податок на кожну «зайву» копійку, яка потрапляє на рахунок підприємців. Закономірно, що останні зовсім цьому не раді.

Дискусія між бізнесом та контролюючими органами навколо питання поповнення власними коштами поточного рахунку єдинника, ведеться вже давно.
Фото: zib.com.ua

Але суперечки з фіскалами можуть обійтися дуже дорого. Розмір штрафів за помилки в формулюваннях зарахування або витрати грошей на рахунок/з рахунку ФОП, дуже високий: від 19,5% (18% – ПДФО і 1,5% – військовий збір) від обороту до 100-кратного розміру від виручки. А можна і зовсім втратити статус платника єдиного податку.

Чи включаються до складу доходу такі суми, з'ясовував «Мінфін».

Справа в тому, що Податковий кодекс (ПКУ) безпосередньо дане питання не регулює. А самі податківці у своїх роз'ясненнях закономірно займають виключно фіскальну позицію.

Так, в роз'ясненні з розділу 107.04 Бази податкових знань фіскали стверджують, що: «власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку».

Контролери аргументують свою позицію наступним чином:

  • суми власних коштів, що вносяться підприємцем на рахунок, відсутні в переліку доходів, які не включаються до складу доходу платника єдиного податку, визначеному пунктом 292.11 ПКУ;
  • згідно з Інструкцією № 492 поточні банківські рахунки для фізичних осіб — резидентів поділяються на:

– поточні рахунки фізичних осіб — підприємців, які відкриваються для здійснення підприємницької діяльності;

– і поточні рахунки фізичних осіб, які не є підприємцями.

А тому, майже все, що надходить на рахунок ФОП, є доходом платника єдиного податку.

На практиці це далеко не завжди так.

Наприклад, ФОП орендує приміщення, але діяльності не веде (доходу на даний момент немає). Оренду ж все одно потрібно оплачувати. Ось як її оплатити, не вносячи «свої» гроші на рахунок відкритий для ФОП?

Або ж, більшість фізичних осіб — підприємців продає товар за готівку. При цьому, купує його у своїх постачальників, здійснюючи розрахунки в безготівковій формі. Так що їм доводиться постійно вносити на свій поточний рахунок кошти, які були отримані раніше у вигляді виручки. На перший погляд, це звичайна операція, яка не повинна нести ніяких негативних наслідків для підприємця. Однак ми знаємо думку податкової служби.

Щоб такі кошти не вважалися доходом, з якого доведеться заплатити податки «Мінфін» бачить два шляхи.

Варіант перший.

При перерахуванні коштів на розрахунковий рахунок в платіжних документах обов'язково вказувати, що на рахунок зараховується торговельна виручка, з обов'язковим зазначенням — за який саме період.

Також, для того щоб власні кошти (які до підприємницької діяльності не мають відношення) не включалися до доходу підприємця – обов'язково потрібно вказувати, що ФОП вносить на рахунок «власні кошти».

Але найбезпечніше оплатити (орендну плату або за товар) напряму через будь-яке відділення банку, без внесення грошей на рахунок. В такому випадку у ФОПа будуть тільки підтверджені витрати і ніякого доходу.

Варіант другий.

Цим варіантом можна скористатися, якщо гроші на ваш рахунок перераховує третя особа. Таке перерахування можна оформити поворотною фінансовою допомогою. Адже в тому ж п. 292.11 ПКУ прямо сказано, що до складу доходу єдинника не включаються суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, яка отримана і повернена протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 1046 ЦКУ за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові), зокрема, грошові кошти, а позичальник зобов'язується повернути йому таку ж суму грошових коштів (суму позики).

Договір позики укладається в письмовій формі, тільки якщо його сума в десять разів і більше перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (НМДГ – 17 грн). А у випадках, коли позикодавцем є юридична особа – незалежно від суми.

Позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі) у строк та в порядку, встановленим договором.

Крім того:

З обережністю потрібно не тільки вносити власні кошти на рахунок ФОПа, а й витрачати їх з такого рахунку. Оскільки він відкритий для здійснення підприємницької діяльності, а не для обслуговування особистих потреб. Якщо така необхідність все ж виникла, рекомендуємо зняти кошти або перевести на особистий картковий рахунок з розрахункового рахунку ФОП як чистий прибуток. І тільки після цього витрачати на свій розсуд.

Ірина Петрусенко

Коментарі - 9

+
+14
Игорь Коляда
Игорь Коляда
7 листопада 2017, 18:55
#
Так что им приходится постоянно вносить на свой текущий счет собственные средства, которые были получены ранее в виде выручки.

Если эти средства были получены ранее в виде выручки ,то они могут бытьтолькоДОХОДОМпредпринимателя, а не собственными средствами.

+
0
vlad9486
vlad9486
7 листопада 2017, 21:41
#
Но с них налог уже один раз уплатился.
+
+11
Игорь Коляда
Игорь Коляда
8 листопада 2017, 14:45
#
С чего «с них», какой налог?
+
+11
vlad9486
vlad9486
9 листопада 2017, 0:20
#
С собственных средств, которые были получены ранее в виде выручки, очевидно же.
Вам ниже пишут о двойном налогообложении, вот как раз оно. Доход предпринимателя превращается в собственные средства, как только был уплачен налог а налоговики превращают его назад в доход (как и вы), потому что они там такие же упрямые сидят, как и вы.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
9 листопада 2017, 8:14
#
Какие претензии ко мне?
Это налоговый консультант написал — Так что им приходится постоянно вносить на свой текущий счет собственные средства, которые были получены ранее в виде выручки.
Значит она не понимает ДЕНЕЖНОГО ОБРАЩЕНИЯ, хотите и Вам объясню.
Дело в том, что собственными средствами может стать только ЧАСТЬ дохода предпринимателя, которая называется — прибыль.
Но никак НЕ выручка.
Если налоговый консультант не может различить собственные средства как доходы ФИЗЛИЦА и доходы ПРЕДПРИНИМАТЕЛЯ, то при чём тут я?
+
+41
vlad9486
vlad9486
9 листопада 2017, 11:32
#
Это так для не единщиков, но у единщиков своя специфика, у них нету прибыли (на уровне уплаты налогов).
Налоговый консультант все понимает, пишет о реальной проблеме и предлагает решение. Вы же придираетесь к воображаемым неточностям и обвиняете в некомпетентности, хотя в своем глазу не видите бревна.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
9 листопада 2017, 12:13
#
Это «бревно» — не в моём глазу, а в законодательстве.
Эти «неточности» — не воображаемые, а вполне конкретные и написаны рукой автора статьи.
Если автор пытается «скрестить ужа и ёжика»(доходы ПРЕДПРИНИМАТЕЛЯ и доходы ФИЗЛИЦА) в собственных средствах, как и авторы законодательства, то их только и можно что «обвинять в некомпетентности».
+
+41
Uretime
Uretime
7 листопада 2017, 22:42
#
Двойное налогообложение на ровном месте.

Возвратная финансовая помощь тоже шатко валко. Платить через кассу банка с указанием плательщика в реквизитах — лучший вариант для ФОП.
+
+1
Bikeman
Bikeman
8 листопада 2017, 14:54
#
«Налоговый консультант не несет ответственности за последствия применения его консультаций» (С)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися