Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 листопада 2017, 8:03

Банкам дозволять залучати приватний капітал — НБУ

Законопроект №5592-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів)» дасть змогу банкам самостійно обирати форму капіталу.

Законопроект №5592-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів)» дасть змогу банкам самостійно обирати форму капіталу.
Банкам дозволять залучати приватний капітал/Фото: epravda.com.ua

Про це на прес-конференції сказав директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз, повідомляє «Укрінформ».

«Банки однозначно за 5592-д, адже це гармонізує банківське та акціонерне законодавство. Ми усуваємо певні помилки, що були допущені у частині банківського регулювання, і закладаємо основи реформування корпоративного управління банків», — сказав Бевз.

За його словами, чинне законодавство примушує банки ставати публічними акціонерними товариствами, а раніше законодавство дозволяло широкий вибір організаційно-правових форм для банківських установ.

«Чому було прийняте рішення, що банки мають бути або ПАТ, або кооперативними банками, а будь-яка форма приватна з точки зору залучення капіталу не розглядалася? Ідеологія була в тому, що стандарти корпоративного управління та розкриття інформації ПАТ є такими, що необхідні для банків», — зазначив Бевз.

За його словами, новий проект закону передбачає, що тепер банки зможуть як залучати, так і не залучати публічні форми капіталу, але у питаннях корпоративного управління та розкриття інформації для банків лишатиметься публічний стандарт.

«Форма акціонерного товариства — це питання вибору акціонерів. Але оскільки у банках значний публічний інтерес, то стандарти розкриття інформації та корпоративного управління мають лишатися на тому рівні, як і публічної компанії», — додав Бевз.

Він також зазначив, що реформування корпоративного управління банків передбачатиме посилення ролі наглядової ради, збільшення квоти незалежних директорів, посилення вимог до них.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися