Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 листопада 2017, 18:01

Падіння долара на міжбанку: що сьогодні пішло не так для продавців валюти

Те, що відбувалося на валютному ринку у понеділок змусило похвилюватися дилерів банків та їх клієнтів-продавців валюти.

Те, що відбувалося на валютному ринку у понеділок змусило похвилюватися дилерів банків та їх клієнтів-продавців валюти.
Фото: pixabay.com

Дилерів банків — більше всього бентежило малопрогнозоване ними «просідання» долара, що могло «вдарити» по їх фінансовому результату від торгівлі валютою (в тому випадку, якщо їх банк купував валюту на власну валютну позицію на минулому тижні, коли курс був вище).

Продавці-експортери — хвилювалися через те, що вони настільки вже звикли до постійного зростання курсу, що сьогоденне зниження котирувань стало для них неприємною несподіванкою.

Основна причина такого «сюрпризу»: пропозиція валюти значно перевищувала попит при низьких залишках на коррахунках банків (41,8 млрд гривень на ранок понеділка).

Падіння долара виявилося досить істотним — 15 копійок за день.

З ранкових котирувань 26,96/26,975 гривень до 11 години долар вже коштував у межах 26,86/26,88. Частина клієнтів-продавців не поспішала укладати угоди, сподіваючись на повернення курсу до ранкових значень за рахунок зростання попиту з боку великих гравців.

Але ця тактика сьогодні спрацювала лише частково. Великі оператори взяли театральну паузу і дочекалися падіння котирувань, вийшовши тільки потім на ринок і навідріз відмовляючись скуповуватися валютою «задорого». Продавці вже не могли більше зволікати з угодами, багатьох підпирали терміни по обов'язковому продажу, а частині клієнтів потрібна була гривня для розрахунків з бюджетом за підсумками третього кварталу.

Після недовгої, але напруженої торгівлі і «війни нервів» — продавці вже були змушені відступити і погоджуватися з умовами покупців. Біля 12 години курс досяг рівня 26,81/26,83 гривень і завмер на цій позначці вже до самого закінчення сесії.

Нацбанк не виходив на міжбанк у більш публічному форматі — з аукціоном з купівлі долара, але купив валюту у форматі « запита найкращого курсу». Через відсутність великого обсягу вільної гривні в банківській системі -спекулянти працювали в форматі «в дві сторони», не маючи особливої ​​можливості розгойдувати ринок.

Головні події в понеділок на міжбанку:

1) Істотне зниження курсу долара — на 15 копійок. З ранкових 26,96/26,975 до 26,81/26,83 гривень до кінця сесії;

2) Нацбанк не виходив на ринок з аукціоном по долару, але виходив з викупом долара у форматі «запита найкращого курсу» з обраною двадцяткою банків;

3) Відмінні обсяги операцій — зареєстровано 646 угод на суму $478,32 млн по середньозваженому курсу 26,8503.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 2

+
+93
vedav
vedav
6 листопада 2017, 18:23
#
В оффшорах из-за «Paradise Papers» что-то пошло не так…
+
0
wassa14
wassa14
6 листопада 2017, 20:16
#
… и наотрез отказываясь скупаться валютой «задорого».… картельна змова державних банків проти експортерів.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися