Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 листопада 2017, 12:40

За рік в тендерах ProZorro виявили близько 3 тисяч порушень

Експерти Transparency International Ukraine (TIU) виявили понад 3 тис. порушень різного ступеня тендерних процедур в системі ProZorro за рік роботи сервісу.

Експерти Transparency International Ukraine (TIU) і 19 регіональних громадських організацій виявили понад 3 тис.
За рік в тендерах ProZorro виявили близько 3 тисяч порушень/Фото: facenews.ua

Такі дані були представлені в ході звіту про річну роботу моніторингового порталу Dozorro, передає прес-служба TIU.

Як повідомляється, експерти обробили 6 тис. відгуків на тендери в ProZorro, зокрема, загальна очікувана вартість закупівель, в яких юридична експертиза виявила ознаки порушень, — більше 15 млрд грн.

Серед «найпопулярніших» порушень відзначається можливість уникнути процедури торгів (711 порушення) і дискримінаційні вимоги документації (371).

У 671 випадку суб'єкти відреагували на порушення після відповідних звернень до замовників тендерів, державних контролерів і правоохоронців. У 111 випадках порушення «зійшли з рук».

При цьому в Єдиному реєстрі судових рішень були знайдені дані щодо слідчих дій в 109 кримінальних виробництвах. Зате вироків було лише 3. Причому, 2 з них стосуються не замовників, а учасників закупівель.

«Можливості електронної системи ProZorro не використовуються повною мірою. Зокрема, незважаючи на можливість автоматично обробляти дані, які можуть свідчити про порушення, і не дивлячись на відкритість інформації, порушники залишаються безкарними. Це в свою чергу дискредитує саму реформу закупівель в Україні», — повідомляють в TIU.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися