Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 листопада 2017, 19:47

НБУ модернізував свою систему електронних платежів

Національний банк впровадив у експлуатацію нове модернізоване покоління державної системи електронних міжбанківських розрахунків – Системи електронних платежів НБУ (СЕП).

Національний банк впровадив у експлуатацію нове модернізоване покоління державної системи електронних міжбанківських розрахунків – Системи електронних платежів Національного банку (СЕП).
Фото: vnews.agency

«Впровадження нового третього покоління СЕП (СЕП-3) пройшло успішно та не вплинуло на якість обслуговування банками своїх клієнтів», — йдеться в повідомленні регулятора.

Протягом банківського дня 3 листопада 2017 року в СЕП-3 було оброблено 1,22 млн платежів на загальну суму понад 79,6 млрд грн.

Директор Департаменту інформаційних технологій НБУ Володимир Нагорнюк розповів, що сутність інноваційної СЕП-3 полягає в її істотному оновленні на базі провідних сучасних інформаційних технологій.

Архітектуру СЕП перебудовано на засадах промислового середовища серверів додатків IBM WebSphere, промислових стандартів JEE та транспортної системи Національного банку України на базі WebSphere MQ.

Характерними її рисами єː

Підвищена продуктивність роботи, яка досягається за допомогою горизонтальної та вертикальної масштабованості;

Сучасні промислові рішення для резервування та відновлення роботи;

Висока відмовостійкість та катастрофостійкість на базі використання віртуального середовища та хмарних технологій Національного банку;

Висока безпека;

Цілісність даних та коду;

Підтримка транзакційності на рівні серверів застосувань.

Варто зазначити, що станом на 01 жовтня 2017 року учасниками СЕП були 187 установ, із них 93 – банки України; 66 – філії банків України; 27 – Державна казначейська служба України та її органи; 1 – НБУ.

Коментарі - 2

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
3 листопада 2017, 20:45
#
Буду надеяться, что и межбанковские платежи станут быстрее проходить…
+
0
shket
shket
5 листопада 2017, 0:13
#
На скорость это не повлияет
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися