Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 листопада 2017, 13:22

Бульбашки, фантастика і шлагбауми на шляху грошей в Україну

Біткоіни продовжує зростати в ціні. Ринок перетравлює п'ятничне рішення НБУ про підвищення облікової ставки. Гривня продовжує повільно втрачати в ціні.

Настрій ринків на цьому тижні не змінився.
На ринку криптовалют продовжує надуватися бульбашка/Фото:japanblog.su

Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НВ традиційно підвів спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений текст колонки.

Настрій ринків на цьому тижні не змінився. Позитив продовжує правити світом. Індекси утримуються на історичних максимумах в очікуванні нових драйверів. А є ще шалене зростання, як у біткоіна, який напередодні перевалив за $7000 за віртуальну штуку.

Цю бульбашку почали надувати з подвоєною інтенсивністю, ніби кудись поспішаючи. Що ж, чим більше в нього накачають віртуального повітря і реальних грошей, тим голосніше він лопне, і тим веселіше буде спостерігати за криками «врятуйте, допоможіть, покарайте». Додає інтриги той факт, що ніхто і ніколи не може передбачити момент, коли бульбашка лусне. І, залишаючись в партері, дуже цікаво спостерігати, як буде розвиватися ця драма. Шкода тільки, що всі ті люди, які активно розповідають про нову світову валюту, потім, як зазвичай, зроблять розумне обличчя і виберуть собі іншу тему.

На ринку акцій індекс S& P500 закрився в четвер на позначці в 2579 пунктів. Інвесторів на цьому тижні розважали новинами з Білого дому і його галявини. Спочатку заарештовували людей, потім публікували податкову реформу. І якщо для українців цікавіше досвід арешту різного роду Манафортів, то для ринків — податкова реформа. Зрештою, її чекали майже цілий рік. І саме вона була однією з основ для ралі імені Трампа.

Поки ринки не вражені. В принципі, всім імперіалістам і буржуям реформа подобається, а кому не сподобається різке зниження податкового навантаження? Але є сумніви, що в такому вигляді документ пройде Сенат. Тим більше, Трамп залишив сенаторам право придумати, як же компенсувати більшу частину послаблень. Хто точно не радий, так це Ілон Маск, у якого і так рекордні збитки в Теслі (красива ідея не завжди працює як бізнес, ринок часто рухається по кістках піонерів, які його відкрили), так ще й Трамп хоче позбавити підтримки. Що логічно: в світогляді Трампа і його виборців (а також спонсорів), є нафта і газ, а ось ці ваші ігри в зелену енергетику — від лукавого.

І трохи про Європу. Там все спокійно. Німці перебувають на історичному максимумі, британці — в історичній безвиході, продовжуючи не розуміти, як вибратися з історії з Брекзітом. Каталонська історія, яка налякала ринки минулої п'ятниці (зовсім небагато, лише іспанський ринок акцій переживав, а євро так майже не смикався), здулася без шуму і пилу.

Читайте також: Євро здає назад: скільки буде дешевшати європейська валюта

На ринках, що розвиваються, теж все спокійно. Крім Венесуели. Де оголосили про намір провести реструктуризацію. І якщо раніше ринки чекали український варіант, а саме — реструктуризацію під контролем МВФ, після того як ідіотів Мадуро і Ко виженуть, то тепер країна революції дурості, що перемогла, буде робити це з поточним режимом, перебуваючи під санкціями. Що робить саму реструктуризацію неймовірно проблематичною, відкриваючи перед інвесторами чудеса невизначеності.

В українському сегменті все залишається спокійно. Суверенна крива зросла в ціні, додавши в середньому півтора пункти до вартості. Ніяких позитивних новин з боку України не прийшло, зростати допомагав виключно світовий оптимізм. Прибутковості українських державних паперів залишаються в діапазоні 5% -7%.

Внутрішній ринок переварював п'ятничне рішення НБУ про підвищення облікової ставки. Вирослі ставки на грошовому ринку, а також дохідності розміщення ОВДП на первинному ринку. На цьому тижні Мінфін розміщував лінійку від року до трьох років і всюди спостерігалося помірне зростання в межах 30-50 п.п. Ставки стали ще більш привабливими, особливо для іноземців. Біда тільки в тому, що для цих самих іноземців потрібно пройти дев'ять кіл українського бюрократичного пекла тільки для того, щоб купити папери. Є надія, що вирішити проблему допоможе закон, підготовлений центральним депозитарієм «про номінального утримувача». Ухвалення цього закону здатне запустити в країну мільярди доларів. Втім, там дуже багато розумних слів, що може ускладнити його проходження через парламент.

Гривня продовжує вкрай повільно втрачати в ціні, впавши в традиційну для себе осінню депресію. Правда, в цьому році немає суїцидальних нахилів, курс поки лише впритул наблизився до позначки в 27 гривень за долар. Того рівня, з якого і починався 2017 рік.

Український ринок акцій продовжує повзти вгору. На даний момент активно виходить фінансова звітність українських емітентів, і іноді, о диво, ринок навіть реагує на цифри, як, наприклад, було у випадку з Райффайзен Банк Аваль, що продовжує показувати прекрасну звітність.

І, звичайно, не можна забувати, що ринок іноді радують новинами з полів приватизації. Але замість дати приватизації, наприклад, Центренерго, приходять новини з полів реприватизації. І якщо з Укртелекомом все було зрозуміло, то з Мотор Січ розгортається детективна історія разом зі шпигунами, блек-джек і не тільки. Прокуратура хоче реприватизувати завод, повернувшись назад, у 90-і. Ще трохи і в минуле відправлять Термінатора, щоб не допустити всю приватизацію 90-х. У цьому плані корисно знову згадати фантастів і їх теорію взмаху крила метелика. Повернення так далеко в минуле здатне створити такий бардак в сьогоденні, що інвесторів і пряниками не заманиш в країну.

Коментарі - 12

+
+7
KonstantinFed
KonstantinFed
3 листопада 2017, 14:40
#
А что скажете о фьючерсах на биткоин, которые CME Group планирует ввести в оборот?
+
0
mary27
mary27
3 листопада 2017, 20:41
#
Фьючерс на псевдовалюту?)
+
+15
KonstantinFed
KonstantinFed
3 листопада 2017, 21:33
#
Дереватив на актив, но, если самая авторитетная биржа введёт таки торги на биткоин, это будет означать принятие этого явления профессиональным сообществом и поставит биткоин в один ряд с другими деревативами, посмотрим на ликвидность, очень грамотный маркетинговый ход.
+
0
mary27
mary27
4 листопада 2017, 13:54
#
Ага, дерИватив на псевдоактив)
''Что ж, чем больше в него накачают виртуального воздуха и реальных денег, тем громче он лопнет, и тем веселее будет наблюдать за криками «спасите, помогите, накажите». Добавляет интриги тот факт, что никто и никогда не может предсказать момент, когда пузырь лопнет. И, оставаясь в партере, крайне любопытно наблюдать, как будет развиваться эта драма. Жаль только, все те люди, активно рассказывающие о новой мировой валюте, потом, как обычно, сделают умное лицо и выберут себе другую тему.''
+
+13
KonstantinFed
KonstantinFed
4 листопада 2017, 19:26
#
Да, дерИватив, спасибо, но индексы тоже псевдоактивы, что не мешает им торговаться на регулируемых биржах.
+
+12
mary27
mary27
5 листопада 2017, 11:01
#
Не соглашусь.
Индексы — средние котировки акций, входящих в индекс.
+
0
KonstantinFed
KonstantinFed
5 листопада 2017, 15:33
#
И что? Я про фьючерс на индексы, та же суть, те же пузыри и акции, на которых они основаны давно живут отдельной жизнью, вопрос в контроле за происходящим и CME Group даст легальность биткоину на ровне с другими фьючерсами.

P.S. Я вовсе не сторонник всей этой криптохрени, просто пытаюсь быть объективным.
+
0
mary27
mary27
6 листопада 2017, 19:18
#
Акции в отличие от криптовалют — доли в предриятиях.
К криптохерне тоже отношусь отрицательно.
+
+7
VladMe
VladMe
3 листопада 2017, 14:51
#
Про пузырь… вспоминается «кто будет брать доллар по 11, сильно пожалеет». Ну не зря же так повылазили експерды по пузырях, небось о нас заботятся :-D
+
+22
VladMe
VladMe
3 листопада 2017, 14:58
#
А если быть обективним, то цена биткоина растет в предвкушении хард-форка СегВит2х, просто все переводят сберизения из альтов в битокоин. После запуска сегвита все вернется на круги своя, курс несколько просядет. Это не пузырь, а рынок со своими правилами.
+
+15
SergeSokol
SergeSokol
9 листопада 2017, 12:38
#
Рынок чего?
+
0
mary27
mary27
9 листопада 2017, 13:34
#
Финансовых пирамид)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися