Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 жовтня 2017, 15:10

Євро здає назад: скільки буде дешевшати європейська валюта

Ще тиждень тому курс європейської валюти досягав історичного максимуму на українському ринку — 31,6 грн/євро. Зараз котирування відкотилися до 31,18 грн/євро. З огляду на глобальну ситуацію по парі євро/долар, це, ймовірно, не межа.

После десяти месяцев роста евро теряет позиции.
Фото: ТСН

Для українського «валютного» споживача курс євро традиційно має другорядне значення в порівнянні з доларом. Але ситуацію відчутно змінив безвізовий режим з країнами Євросоюзу: напередодні різдвяних свят єврокотировки стають для населення більш актуальними, ніж зазвичай. Свій інтерес в цьому плані мають і імпортери, які нарощують поставки техніки та інших товарів перед новорічним піком продажів.

Яких змін варто чекати потенційним покупцям європейської валюти в Україні, розбирався «Мінфін».

Валютні рішення

Курсові рекорди в сегменті євро мають під собою виключно зовнішнє підгрунтя. Адже котирування європейської валюти в Україні залежать, в першу чергу, від співвідношень пари євро/долар на світових ринках.

«Особливо активне зростання євро до долара почалося після 27 червня, коли глава Європейського центробанку Маріо Драгі заявив про подолання дефляції, що передбачало подальше згортання програми кількісного пом'якшення в ЄС» — розповідає директор казначейства банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Ринки очікували, що QE (quantitative easing — кількісне пом'якшення) в Європі триватиме максимум до березня наступного року. Але їх надії не виправдалися. На жовтневому засіданні ЄЦБ Драгі оголосив про збереження облікової ставки на нульовому рівні. Що стосується QE, вона була пролонгована аж до вересня з поступовим зниженням обсягів викупу центробанком цінних паперів з 60 до 30 млрд євро в місяць.

Куди більш консервативно ЄЦБ поступив з ключовою ставкою. Маріо Драгі підкреслив, що підвищувати ставку не будуть навіть після закінчення програми кількісного пом'якшення (якщо її дійсно згорнуть у вересні 2018 го). Тобто ЄЦБ буде працювати в режимі нульової прибутковості, як мінімум, до початку 2019 року. Нульова облікова ставка в Європі діє з березня 2016- го.

Але вирішити головну проблему Євросоюзу — «дотягнути» інфляцію до цільових 2% — досі не вийшло. За даними Євростату, у вересні споживчі ціни в єврозоні виросли на 1,5% в річному вимірі, причому основний внесок в цю цифру зробило 4-відсоткове зростання цін на енергоносії.

За словами Олега Курінного, рішення європейського центробанку дозволили долару зупинити падіння до євро на позначці $1,21 з подальшим відкатом до $1,1746. Станом на 30 жовтня міжнародні котирування в парі впали до $1,1580. Деякі міжнародні аналітики вже закликають орієнтуватися на рівень в $1,11.

Другий важливий з точки зору глобального курсу євро фактор — ситуація в Каталонії. Вона вже оголосила про незалежність, і це зустріло різку відсіч з боку центрального уряду Іспанії. Як зазначає начальник відділу продажів казначейських продуктів ОТП Банку Юрій Крохмаль, під впливом барселонських подій з референдумом (відбувся 1 жовтня) котирування євро різко просіли.

Реакція з затримкою

За цими процесами Україна спостерігає хіба що з позицій статиста. За словами заступника директора депаратемента казначейства і міжнародного бізнесу банку Південний Олега Ропяка, український валютний ринок надто малий, щоб будь-яким чином коригувати світові тенденції.

«Котирування євро по відношенню до гривні складаються з двох компонентів: курс EUR/USD на глобальному ринку і USD/UAH на локальному сегменті. Їх добуток і дає підсумковий курс EUR/UAH. Але все ж ми рухаємося у фарватері головного — світового ринку, лише незначно зважуючи його на співвідношення між гривнею і доларом» — говорить Ропяк.

Прямого курсоутворення між гривнею і євро не відбувається: спочатку євровалюта конвертується в долар, і тільки потім доларова сума переводиться в гривню. Так і формується крос-курс EUR/UAH.

За словами директора департаменту казначейства Ідея Банку Ярослава Кабіна, за рік євро подорожчав до долара з $1,04 до $1,18. В деякі моменти котирування перевищували $1,20. Тому українці дійсно повинні були звикнути, що євро постійно дорожчає. За даними «Мінфіну», за цей час євровалюта зміцнилася майже на три гривні: ще на початку січня на міжбанку курс її продажу не перевищував 27,77 грн/євро.

До можливих стрибків курсу банкіри готувалися вже тоді: маржа між міжбанківським і готівковим курсами нерідко перевищувала гривню. Те ж саме стосувалося і спреда обмінників між купівлею і продажем. 21 липня курс пробив позначку в 30 грн/євро (з тих пір нижче цього рівня котирування опускалися тільки двічі). Починаючи з 7 вересня, євро стабільно коштує дорожче 31 гривні.

Станом на 30 жовтня, при курсі міжбанку в 31,19 грн/євро, банки в середньому продавали готівкову євровалюту по 31,42 грн. Краща пропозиція на ринку становила 31,25 грн/євро, найгірша - 32 гривні рівно.

За словами Олега Курінного, готівковий ринок євро в Україні реагує на більш загальні зміни курсу на відміну від долара не відразу, а з деякою затримкою.

«У всякому разі, зміни курсу євро не настільки оперативні, як зміни на ринку долар/ гривня» — говорить Курінний.

Американські расклади

Що буде відбуватися в світі з котируваннями пари євро/долар сказати поки важко. Слово за Федрезервом США, який слідом за ЄЦБ повинен оголосити своє рішення по ставці за підсумками дводенного засідання 31 жовтня — 1 листопада. У разі, якщо ФРС таки збільшить ставку на 0,25 процентних пунктів - до 1,25-1,5% зараз (а не в грудні), долар на міжнародних ринках майже гарантовано зміцниться.

З одного боку, всі передумови для підвищення ставки у ФРС є: економіка США зростає вищими за прогнози темпами: 3% за три квартали при попередній оцінці в 2,5%. З іншого боку, за словами головного валютного стратега Saxo Bank Джона Харді, учасники ринку сильно недооцінюють ризики дефіциту бюджету США, який під впливом підвищення ставок ФРС лише посилиться.

«Виникає питання: хто буде фінансувати цей дефіцит в умовах, коли азіатські держави і експортери нафти, які раніше активніше інших накопичували валютні резерви, перестали це робити, і при цьому все з більшим небажанням тримають доларові активи» — говорить Харді.

На цьому тижні відбудеться ще одна важлива подія, яка потенційно може сильно вплинути на котирування пари євро/долар: президент США Дональд Трамп імовірно в четвер, 2 листопада, оголосить свою кандидатуру на пост нового глави ФРС.

За даними агентства Bloomberg, на цю посаду претендують три основні кандидати, серед яких головним фаворитом вважається Джером Пауелл. Його вважають ідеологічним соратником діючої голови Fed Джаннет Йеллен (її повноваження закінчуються на початку лютого 2018 року). Два інших претендента на крісло — прихильник політики «сильного долара» Джон Тейлор зі Стенфордського університету і сама Йеллен.

Від того, кого з них вибере Трамп, залежать і глобальні котирування — наприклад, вибір на користь Тейлора (навіть якщо Конгрес за нього в результаті так і не проголосує), який ратує за більш рішучу політику ставок і підтримку долара, майже гарантовано зміцнить міжнародні позиції американської валюти.

Все це прямо вплине і на ситуацію в Україні, де в зниженні курсу євро незацікавлені в першу чергу експортери, які працюють з Євросоюзом. Але глобально від них нічого не залежить: українським покупцям валюти залишається хіба що чекати ефекту і спостерігати за ситуацією з боку.

Ольга Терещенко

Коментарі - 1

+
0
Sergey Lavidenko
Sergey Lavidenko
1 листопада 2017, 17:39
#
Вот это и есть правда. Сидеть тихо, от нас не зависит. Решают дяди за океаном а не шоколадник
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися