Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 листопада 2017, 11:23

Валютний ринок: чого очікувати від долара в п'ятницю

У п'ятницю на міжбанку очікується продовження зростання котирувань долара.

У п'ятницю на міжбанку очікується продовження зростання котирувань долара.
Фото: flickr.com

Ось основні причини такого розвитку подій на валютному ринку:

1) Період «розгойдування» клієнтів у зв'язку з початком місяця завершився. Це призвело до збільшення попиту на валюту з боку великої кількості імпортерів (і не тільки нафтотрейдерів);

2) Тренд останніх днів на зростання долара в поєднанні зі збереженням у експортерів залишків гривні від відшкодування ПДВ - не стимулює їх поспішати з продажем валюти;

3) «Дочки» іноземних компаній купують валюту для репатріації дивідендів;

4) Зростання попиту на валюту на готівковому ринку почало допомагати грі «на підвищення» на всіх сегментах валютного ринку;

5) Активізувалися спекулянти.

Все це працює проти гривні. За прогнозами «Мінфіну» на сьогодні очікується зростання котирувань долара. Торгуватися американська валюта буде в межах коридору 26,93-27,05 гривень. Обсяг операцій дещо знизиться за рахунок ефекту останнього робочого дня тижня - до 310-360 млн доларів при здійсненні до 460-510 угод.

Як і вчора, певну підтримку гривні може надати тільки один фактор - відносно низькі залишки на коррахунках банків (42,1 млрд гривень на ранок п'ятниці).

Нацбанк знову не буде готовий витрачати ЗВР для утримання курсу на міжбанку і вийде на торги тільки при зростанні курсу більш, ніж на 8-15 копійок за сесію.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар знову росте.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,70-26,93 і продаж 26,97-27,10 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,80-26,91 гривень та продаж 26,95-27,00 гривень.

Про тенденції на торгах за 2 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У п'ятницю на думку читачів «Мінфіну» перспективи офіційного курсу гривні майже не змінилися в порівнянні з попереднім днем. 29% (вчора було 30%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться до рівня нижче 26,75 гривень. 71% поки розраховують на те, що він надовго закріпився вище 26,76 гривень.

За ринковим курсом думки опитаних також майже не відрізняються від даних опитування за четвер. 26% (було 25%) впевнені в падінні котирувань на міжбанку нижче рівня 26,75 гривень, 74% респондентів - припускають його активне подальше зростання вище 26,76 гривень.

«Мінфін» прийняв рішення підвищити з 3 листопада основний поріг опитування за офіційним та міжбанківським курсом долара до 27 гривень у зв'язку з подальшим зростанням котирувань.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися