Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 листопада 2017, 11:40

Бізнес зобов'язали оприлюднювати фінансову звітність

Порядок оприлюднення фінансової звітності – змінено. Так, підприємства зобов'язали надавати копії фінзвітності та консолідованої фінзвітності.

Порядок оприлюднення фінансової звітності – змінено.
Фото:utg.ua

Копії необхідно надавати на запит юридичних і фізичних осіб в порядку, передбаченому Законом про доступ до публічної інформації.

Відповідна норма прописана в ст. 14 Закону про бухоблік. Такі зміни запрацюють вже з 2018 року.

Як говориться в документі, фінзвітність підприємств не становить комерційної таємниці, не є конфіденційною інформацією і не відноситься до інформації з обмеженим доступом, крім випадків, передбачених законом. Тому на фінансову звітність не поширюється заборона на поширення статистичної інформації.

Підприємства зобов'язані забезпечувати доступність фінзвітності та консолідованої фінзвітності для ознайомлення юридичних і фізичних осіб за місцем знаходження цих підприємств.

Підприємства, що представляють суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів), публічні акціонерні товариства, суб'єкти природних монополій на загальнодержавному ринку і підприємства, які здійснюють діяльність з видобутку корисних копалин загальнодержавного значення, зобов'язані не пізніше ніж до 30 квітня року, наступного за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (в повному обсязі) і іншим способом у випадках, визначених законодавством.

Великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів, і середні підприємства зобов'язані не пізніше ніж до 1 червня року, наступного за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (в повному обсязі). Ця норма запрацює з 2019 року.

Інші фінансові установи, які відносяться до мікропідприємств і малих підприємств, зобов'язані не пізніше ніж до 1 червня року, наступного за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (в повному обсязі). Ця норма також запрацює з 2019 року.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися