Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 листопада 2017, 11:18

Міжбанк: гривня може провалитися нижче нового порога

У четвер активність на міжбанку виросте за рахунок виходу на ринок більшості клієнтів.

У четвер активність на міжбанку виросте за рахунок виходу на ринок більшості клієнтів.
Фото: 24tv.ua

Період підбиття підсумків за жовтень та розробки планів на листопад в компаніях - вже закінчено. Бізнес входить у свій звичайний режим роботи. Це збільшить за нашими розрахунками статистику торгів: обсяг операцій до 390-450 млн доларів при здійсненні до 530-560 угод. Але ось по перспективам курсу нічого позитивного та багатообіцяючого для гривні ми сказати не можемо.

Більшість факторів працює проти неї. Ось основні:

1) Збереження загального тренду по зростанню курсу долара на міжнародному ринку;

2) Збільшення попиту на валюту з боку українських нафтотрейдерів;

3) Вихід на міжбанк «дочок» іноземних компаній з купівлі валюти для репатріації дивідендів;

4) Збереження у експортерів запасів гривневих ресурсів від жовтневого відшкодування ПДВ, що поки не стимулює з їх боку активного продажу валюти на міжбанку.

На користь гривні може спрацювати тільки один, але вагомий фактор - ситуативне зниження залишків на коррахунках банків. Вони впали на сьогодні на 3,4 млрд гривень - до 40,268 млрд. Це обмежить можливості спекулянтів по розгойдування курсу.

Але сподіватися на те, що за рахунок зниження ліквідності в банківській системі долар сильно впаде - не варто. Занадто великі залишки ліквідності поки зберігаються на рахунках бюджетних організацій в Держказначействі і занадто багато короткострокових депозитних сертифікатів НБУ куплено банками. Як тільки ці кошти повернуться на ринок - курс гривні буде знову під тиском.

Як і раніше, сьогодні - Нацбанк спробує не витрачати ЗВР для стримування котирувань на міжбанку і може вийти на ринок тільки при стрибку курсу понад 10-12 копійок за сесію.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар продовжує зміцнюватися.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,65-26,89 і продаж 26,88-27,05 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,75-26,85 гривень та продаж 26,92-26,95 гривень.

Про тенденції на торгах за 1 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У четвер на думку читачів «Мінфіну» перспективи офіційного курсу гривні продовжують погіршуватися. 30% (вчора було 41%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться до рівня нижче 26,75 гривень. 70% поки розраховують на те, що він надовго закріпився вище 26,76 гривень.

За ринковим курсом думки опитаних майже не відрізняються від даних за офіційним курсом. 25% впевнені в падінні котирувань на міжбанку нижче рівня 26,75 гривень, 75% респондентів - припускають його активне подальше зростання вище 26,76 гривень.

«Мінфін» буде моніторити тренд за офіційним і міжбанківським курсом долара та при подальшому зростанні котирувань буде змушений змінити найближчим часом шкалу опитування в сторону збільшення основного курсового порога - до 27 грівен. Решення про це ми приймемо за результатами сьогодених торгів.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 3

+
+9
AleksandrBank
AleksandrBank
2 листопада 2017, 14:01
#
«Это увеличит по нашим расчетам статистику торгов: объем операций до 390-450 млн долларов при совершении до 530-560 сделок.» — рынок вялый и наверное до этого не дотянет как и днями ранее.
+
0
Nick777
Nick777
2 листопада 2017, 17:53
#
Разве НБУ не вёл весь год к очередному обесцениванию гривны? Вот и на следующий год заложил курс 30. С какой целью он это делает? На самом деле, это вражеские действия. И зачем эти дурацкие объяснения причин ослабления гривны? Для чего это объяснять, если вы закладываете в бюджет это обесценивание? Думаете, что все забыли, что вы там заложили?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 листопада 2017, 9:30
#
Nick777, на самом деле закладывать худший вариант это лучше, чем заложить популиский по 25 грн. Если ты не знаешь многие страны проводят также стрес-тесты при той или иной ситуации. Например Рашка делала стрес-тест при ценах на нефть ниже 40 дол.США., они оценивали как будет работать бюджет, что нужно сократить и сколько денег взять с Фонда, и т.д. Это не НБУ заложил, а КАБМИН в свой бюджет.
Потому как на курс влияет не сам НБУ единолично, а вся экономика(в т.ч. часто упоминают разница экспорта и импорта, который в свою очередь давит на курс), инвест климат, сотр-во с МВФ, США и ЕС, принимаемые законы и реформы, и лишь НБУ проводит как дополнение свою политику. Что толку было в Белоруссии когда вылюту с рынка убрали, она взлетела в десятки раз, НБУ наш делает действия — только он ограничен в резервах.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися