Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 листопада 2017, 11:01

Хто Ви, містер Пауелл?

Вчора Дональд Трамп (звично, через Twitter) повідомив про те, що сьогодні стане відомо ім'я нового глави ФРС США. Про те, хто може замінити Джанет Йеллен на її посаді і до чого це може призвести, в своєму коментарі написав Роман Ткачук, старший аналітик Альпарі.

Вчора Дональд Трамп (звично, через Twitter) повідомив про те, що сьогодні стане відомо ім'я нового глави ФРС США.
У перспективі Пауелл може зайняти міцне місце в історії /Фото: i.pinimg.com

Дослівно Трамп написав наступне: «Завтра я оголошу нового голову Федрезерву. Я думаю, що ви будете неймовірно вражені цією людиною». («Tomorrow, I will be announcing the new head of the Fed. I think you will be extremely impressed by this person!»)

Після пропозиції Трампа кандидатура повинна буде схвалити Сенатом. За даними The Wall Street Journal, у вівторок президент США спілкувався з цього питання з членом ради керуючих ФРС Джеромом Пауеллом. Саме він вважається головним претендентом на крісло голови ФРС. Судячи по котируваннях букмекерів, вірогідність, що вибір зупиниться на ньому, становить 80%. При цьому 10% ставок букмекери віддають Джону Тейлору, економісту зі Стенфордського Університету. Офіційні представники ФРС США ситуацію не коментують.

Нагадаємо, повноваження Джанет Йеллен закінчуються в лютому 2018 року. В ході своєї передвиборної кампанії Дональд Трамп не раз висловлював невдоволення тим, що Йеллен пізно почала піднімати ключову ставку.

Кандидатура Джерома Пауелла виглядає логічною. По-перше, він єдиний республіканець з ради керуючих ФРС. По-друге, він працює в ФРС вже п'ять років і добре знає, як працює система. До сих пір погляди Пауелла з грошово-кредитної політики були близькі до поглядів Йеллен. Він вважається більш «голубиним» кандидатом в порівнянні з Джоном Тейлором, який активно критикував політику Йеллен. Скоріше за все, Джером Пауелл на посаді глави ФРС буде обережним — ніхто не хоче потрапити в історію як співавтор нової кризи. Джон Тейлор же, ймовірно, ввійде в керуючу раду ФРС — одним яструбом в регуляторі побільшає.

У перспективі Пауелл може зайняти міцне місце в історії. У всякому разі, йому належить непроста робота — поступове розвантаження балансу ФРС і підняття ставки (на кінець 2018 року вона може бути піднята до 2%), при цьому уникаючи потрясінь в економіці. І це все в непростій політичній обстановці і при можливому зниженні податків. Зараз економіка США перебуває в непоганій формі — в III кварталі ВВП виріс на 3%, інфляція під контролем, а безробіття — на 16-річних мінімумах. Простір для маневру у Пауелла є. Але в подальшому йому доведеться лавірувати між загрозами — інфляційними ризиками і ризиками різкого схлопування бульбашок в економіці. У будь-якому випадку, до майбутніх виступів Пауелла буде підвищена увага.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися