Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 жовтня 2017, 11:20

Валютний ринок: кінець місяця може піднести сюрпризи по курсу

У вівторок валютний ринок може влаштувати сюрпризи по курсу.

У вівторок валютний ринок може влаштувати сюрпризи по курсу.
Фото: pixabay.com

Причина - закінчення місяця. В цей день на поведінку курсу впливають не тільки великі гравці, але і значна кількість ситуативних інтересів дрібних клієнтів. Та й самі банки закривають свої угоди з власної валютної позиції, щоб зафіксувати результат від торгівлі валютою на 1-е число.

Крім цього, фінустановам необхідно закривати і інші нормативи, так чи інакше пов'язані з їх діями на міжбанку. Це нормативи ліквідності та дотримання обов'язкового резервування на коррахунку в НБУ за звітний період.

Клієнти також поспішають виконати свої зовнішньоекономічні розрахунки, щоб вийти на щомісячний баланс.

Все це збільшує ситуативні коливання на міжбанку - як на валютному, так і на ресурсному. Як правило, до 13 годин фінустанови виконують клієнтські заявки по валюті, а ось після обіду - самі банки вже основні учасники торгів. Вони виконують власні угоди по валютній позиції.Тому активність на торгах сьогодні буде складатися з двох «хвиль». До обіду - угоди клієнтів, після обіду - угоди по валютній позиції банків для виходу на фінрезультат з торгівлі валютою за жовтень.

Така специфіка останнього дня місяця на міжбанку призводить до збільшення курсових коливань. Поки глобальне зростання попиту на валюту триває, що дає можливість і спекулянтам активно заробляти на цьому.

Сьогодні ми очікуємо спроби розгойдати ринок і знову зіграти «на підвищення». НБУ намагатиметься обійтися без інтервенцій на міжбанку, але в разі зростання котирувань на 12-16 копійок - буде змушений «гасити» ці сплески, виходячи на торги.

Ситуативне зміцнення гривні на міжбанку швидше за все зупиниться. За нашими прогнозами, торги 31 жовтня пройдуть в межах коридору 26,79-26,92 гривень при обсязі операцій в 390-450 млн доларів та укладанні до 630 угод.

Ймовірність виходу на ринок з боку Нацбанку з викупом долара - дуже низька, тому що пропозиція буде поглинатися самим ринком. А от необхідність «гасіння» регулятором великих стрибків курсу у форматі аукціону з продажу валюти або через «запит кращого курсу» - ми виключити не можемо.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар продовжує залишатися в режимі «з'ясування» розкладу на міжбанку і формування тренда по курсу. Тому котирування в обмінниках поки сильно не змінилися.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом - 26,60-26,77 і продаж 26,80-26,95 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,65-26,76 гривень та продаж 26,78-26,83 гривень.

Про тенденції на торгах за 30 жовтня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У вівторок на думку читачів «Мінфіну» перспективи офіційного курсу гривні значно покращилися. 55% (вчора було лише 27%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться до рівня нижче 26,75 гривень. 45% поки розраховують на те, що він надовго закріпився вище 26,76 гривень.

За ринковим курсом думки опитаних також більш оптимістичні для гривні. 41% (в понеділок таких було 30%) впевнені в падінні котирувань на міжбанку нижче рівня 26,75 гривень, 59% респондентів - припускають його активне подальше зростання вище 26,76 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 3

+
+15
Nekrasov
Nekrasov
31 жовтня 2017, 11:38
#
Пока вверх ползет по-тихонечку… Но основных та игроков еще нет — ждут у моря погоды. Так что в последний день месяца — все возможно…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
31 жовтня 2017, 15:04
#
На 15,00 — тишина как с утра! 2 коп застыл
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
31 жовтня 2017, 13:07
#
С учетом что уже 13,00 — слабовато растет, 2 коп.всего. Не думаю что после 14,00 банки для закрытия своих позиций будут переплачивать. 5-6 коп. от силы.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися