Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 жовтня 2017, 18:31

Долар, евро, рубль. Що буде з курсом

Цього тижня девальвація гривні продовжилася. Долар активно зростав на всіх сегментах валютного ринку. 

Цього тижня девальвація гривні продовжилася.
Коливання готівкового курса євро посилились через рішення ЄЦБ

За результатами п'яти робочих днів американська валюта подорожчала до 26,85 / 26,88 гривень на торгах та до 26,80-26,90 гривень на готівковому ринку.

Драйвером зростання курсу в цей період був міжбанк. Причиною — великі обсяги відшкодування клієнтам ПДВ, що були перераховані Держказначейством у банківську систему.

Це призвело до:

  1. надлишка ліквідності у банків — їх коррахунки на ранок 27 жовтня зросли до 55,2 млрд гривень;

  2. наявності гривневих ресурсів у більшості великих експортерів, що знизило їх потреби у продажу валюти на міжбанку;

  3. активізації скупки валюти імпортерами (в першу чергу — нафтотрейдерами, які побоюються подальшого зростання цін на нафту на світових ринках);

  4. поступового зростання котирувань в обмінниках, які орієнтуються на поведінку курсу на торгах.

Причиною збільшення валютних коливань за готівковим євро стало оголошене в четвер рішення ЄЦБ. Він залишив процентні ставки на тому ж рівні і продовжив на 9 місяців політику кількісного пом'якшення. Обсяг викупу цінних паперів при цьому було зменшено до 30 млрд євро в місяць. Це призвело до валютних ралі на світових фінансових ринках і відбилося на котируваннях євровалюти як на нашому міжбанку, так і в обмінниках. Корекція євро в світі триває. Це доведеться враховувати власникам обмінників в ці вихідні при виставленні курсів.

Коливання рубля в основному були пов'язані з традиційною для цієї валюти причиною — рухом цін на нафту, яка в останній період дорожчає.

Вже зрозуміло, що в цьому місяці, через вливання великих сум відшкодування ПДВ, період податкових платежів гривні фактично не допоміг. Зазвичай в такий час її курс зміцнюється, але зараз цього не відбувається.

Попит на валюту поступово зростає, тренд по збільшенню курса долара збережеться. Це збільшує валютні ризики і власники обмінників будуть це враховувати при виставленні котирувань на ці вихідні. «Тестування» готівкового ринку на предмет нової стелі за курсом продажу валюти продовжиться.

Курси готівкових валют на 28 і 29 жовтня

Котирування долара в обмінниках будуть в межах: прийом 26,65 -26,75 гривень, продаж в межах 26,80- 26,90 гривень. Більшість обмінників в ці суботу та неділю будуть працювати в режимі «з обороту», але постараються поступово підняти курс продажу й збільшать спред. Причина — зростання валютних ризиків для власників обмінників через тенденцію збільшення курсу долара на міжбанку. Спред між курсами прийому і продажу складе від 15 до 25 копійок.

Як і раніше, основними факторами при визначенні відмінностей курсів на регіональному рівні будуть: 1) територіальне розташування обмінника (центр міста, околиця, близькість базарів, великих торгових центрів і т.д.); 2) платоспроможність місцевої клієнтури; 3) ступінь насиченості регіону обмінними пунктами і конкуренція між ними.

Котирування євро. По евро триває корекція на світових фінансових ринках після оголошення рішень ЄЦБ. Це збільшує ймовірність суттєвих коливань євро щодо основних світових валют, що опосередковано впливає і на пару євро / гривня. Тому фінансисти розширять спред і продовжать керуватися наступними даними: 1) готівкові котирування пари долар / гривня; 2) крос-курс пари євро / долар на міжнародному ринку; 3) власні завдання самих банків і фінкомпаній по євровалюті (норматив валютної позиції банку, наявність євро в касі і т.д.). Спред по євро буде перебувати в межах від 12 до 30 копійок, а у деяких обмінниках і більше.

На 17:00 за Києвом 27 жовтня крос / курс пари євро / долар перебуває біля позначки 1,1605 долара за євро. Виходячи з цього співвідношення на вихідні обмінники виставлять котирування готівкового євро в межах: прийом 30,927- 31,043 гривень та продаж 31,101 -31,217 гривень. Для забезпечення виконання індивідуальних завдань того чи іншого банку або фінкомпанії — наші розрахункові рівні можуть бути скориговані ще на плюс-мінус 2-6 копійок на євро.

Через можливі істотних коливань по євро на американському та азійському ринку після закінчення банківського дня у нас в країні (це вечір п'ятниці і ніч на суботу) — євро залишиться самої «ризикованою» валютою на ці вихідні з найбільшими відхиленнями по курсу в обмінниках .

Крім рішень ЄЦБ на істотну волатильність по євро на світових ринках буде ще впливати вихід позитивної статистики по ВВП США (опублікована ввечері у п'ятницю) і частково — ситуація в Каталонії.

Котирування по російському рублю. Коливання рубля на цьому тижні посилилися, що пов'язано як зі зміною цін на нафту, так і з досить суперечливими показниками російської економіки за третій квартал цього року. Тому по рублю валютні ризики зберігаються, що змушує фінансистів встановлювати широкий спред.

Більшість обмінників на ці вихідні будуть виставляти такі котирування по цій валюті: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,458 -0,459 гривень та продаж 0,460- 0,462 гривень. В даний час відбувається поступове зниження обсягів операцій з готівковим рублем на території України. Це робить його курс дуже залежним не тільки безпосередньо від курсових співвідношень на фінансовому ринку, а й від індивідуальних завдань того чи іншого обмінника — обсяги заявок на купівлю / продаж цієї валюти з боку громадян, близькість до кордону з Росією і т.д. Тому можливі суттєві відхилення котирувань рубля в різних обмінниках від вищевказаних «Мінфіном» — до плюс-мінус 0,005-0,01 гривні на рублі.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися