Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 жовтня 2017, 17:00

Експерти закликали визначитися зі статусом криптовалюти в Україні

Вища експертна рада при Раді НБУ закликала регуляторів фінансового ринку визначитися з правовим статусом криптовалюти в Україні.

Вища експертна рада при Раді НБУ закликала регуляторів фінансового ринку визначитися з правовим статусом криптовалюти в Україні.
Експерти закликали визначитися зі статусом криптовалюта в Україні/Фото:bank.gov.ua

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

За його словами, вища експертна рада 26 жовтня провела засідання, на якому обговорювалися сутність криптовалюти, ризики та перспективи її розвитку в Україні та в світі.

Як говориться в рекомендаціях Вищої експертної ради за підсумками засідання, будь-які спроби обмежити функціонування ринку криптовалюти можуть сприяти тінізації і делегітимізації процесів, пов'язаних з цим ринком.

Вища експертна рада звертає увагу на існування таких потенційних ризиків, як можливе зниження довіри до національної грошової одиниці та ймовірність обслуговування криптовалютою тіньової економіки.

Нормативна неврегульованість використання криптовалюти може створити умови для підвищення питомої ваги тіньової економіки, наслідком чого може бути зменшення обсягів сплати податків до державного бюджету України.

Крім того, за оцінкою Вищої експертної ради, існує загроза використання криптовалюти під час проведення нелегальних фінансових операцій і відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом, в т.ч. використовуваних в корупційних схемах.

Також не виключається можливість фінансування за допомогою криптовалюти контрабандних операцій, нелегальних операцій з наркотичними речовинами, антикваріатом, предметами мистецтва та історичної спадщини.

Неврегульованість функціонування ринку криптовалюти також створює сприятливі умови для їх використання в цілях фінансування незаконних військових угруповань, що діють на тимчасово непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей, що створює безпосередню загрозу безпеці держави.

Вища експертна рада запропонувала Раді НБУ рекомендувати державним органам у стислі терміни розробити план заходів щодо формування нормативної бази, яка повинна регулювати функціонування ринку криптовалюти в Україні.

Вища експертна рада вважає за доцільне в першу чергу зосередити увагу державних регуляторів на опрацюванні питань, зокрема, щодо визначення правового статусу таких термінів, як «криптовалюта», «технологія розподілених реєстрів», ICO.

Коментарі - 4

+
+1
AleksandrBank
AleksandrBank
27 жовтня 2017, 17:16
#
Судя по последнему Фото — они как-то через чур сильно глядят и удивляются кому-то, наверно выступающему. Смею предположить, что такой интерес вызван непониманием информации и новизной восприятия.
+
0
Борис Будяк
Борис Будяк
27 жовтня 2017, 22:51
#
Наверное, перед ними рептилоид выступает:)
+
0
Сергей Мудрый
Сергей Мудрый
28 жовтня 2017, 3:16
#
Как они могут регулировать криптовалюты, к которым даже не имеют никакого отношения !??
+
0
Борис Будяк
Борис Будяк
28 жовтня 2017, 10:41
#
Это так о любой госструктуре можно сказать:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися