Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 жовтня 2017, 18:13

Валютний ринок: що відбувається з доларом і євро

У четвер на міжбанку зростання котирувань долара продовжилося, а євровалюта — істотно подешевшала.

У четвер на міжбанку зростання котирувань долара продовжилося, а євровалюта істотно подешевшала.
Фото: pixabay.com

Причини такої поведінки курсів валют абсолютно різні:

По долару спрацювали внутрішні причини. Він дорожчав вже з перших хвилин торгової сесії за рахунок зростання попиту на валюту. Котирування швидко пройшли новий психологічний поріг в 26,80 гривень і практично завмерли на рівні 26,82/26,84 вже до самого закінчення торгів.

Причина — після 11 години попит та пропозиція вирівнялися за рахунок продажів долара декількома великими гравцями, в тому числі і державними банками. Скуповували валюту як і всі останні дні — в основному імпортери нафтопродуктів. Більша частина угод за даними ВалКлі пройшла в межах коридору 26,8137-26,8281.

Підвищення сьогодні облікової ставки НБУ на 1% — з 12,5% до 13,5% — поки не сильно відбилося на настроях учасників торгів і відповідно -на курсі.

Але опосередковано, в перспективі — визнання Нацбанком рівня інфляції вище раніше запланованого (облікова ставка та рівень інфляції взаємопов'язані в економіці) — внесе свої корективи в ситуацію на всіх сегментах фінансового ринку: на фондовому (ціна ОВДП), на міжбанківському (вартість гривневого ресурсу), на депозитному та кредитному (вклади громадян, депозити компаній і ставки за кредитами), ну і відповідно — на валютному ринку теж. Але це відбудеться не миттєво і буде залежати в першу чергу від стану ліквідності в банківській системі. З огляду на значний надлишок гривні у даний час (коррахунки банків перевищують 52,3 млрд гривень) — на стрімке зростання ставок за вкладами громадянам поки розраховувати не варто.

По євро — значні коливання курсу протягом сесії були пов'язані з міжнародними фінансовими подіями. ЄЦБ зберіг свої ставки без змін і продовжив програму кількісного пом'якшення ще на 9 місяців зі зменшенням щомісячних обсягів викупу цінних паперів до 30 млрд євро.

Такі дії ЄЦБ призвели до падіння котирувань євровалюти  до рівня 1,1703 долара за євро станом на 17:45 по Києву і падіння триває. Відповідно — на таку поведінку міжнародних ринків реагує і український міжбанк.

Але основні реальні зміни курсу пари євро/гривня вже відіб'ються завтрашнім днем (за рахунок різних часових поясів) ​​- коли «відіграють» американський та азіатські ринки (це вечір і ніч в Україні).

Головні події в четвер на міжбанку:

1) Долар подорожчав з ранкових 26,77/26,79 гривень до 26,82/26,84 гривень до кінця сесії. Євро знизився з ранкових 31,6448/31,6684 гривень до 31,4384/31,4618;

2) Нацбанк не виходив на ринок з аукціоном з продажу валюти;

3) Зареєстровано 600 угод на суму $376,32 млн по середньозваженому курсу 26,8266.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 1

+
0
Oberton
Oberton
27 жовтня 2017, 0:28
#
Довольно часто бывает ситуация, когда курсы доллара и евро к гривне движутся в противороложных направлениях. Поэтому более реальный курс именно гривны можно увидеть по отношению к бивалютной корзине доллар/евро. А ещё лучше к мультивалютной корзине доллар/евро/юань/…
НБУ вроде не публикует таких расчетов, но может быть на каких либо фин. рессурсах они имеются? Если кто знает — напишите здесь или в личку.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися