Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 жовтня 2017, 15:08

«Короткі» гривневі депозити можуть подорожчати

Сьогодні на Інститутській вперше майже за три роки оголосили про підвищення облікової ставки до 13,5%. До цього НБУ багато разів до ряду знижував ставку, а в останні кілька місяців залишав її незмінною. Які наслідки матиме таке рішення регулятора, «Мінфіну» розповів Ігор Якобчук, директор департаменту казначейства Піреус Банку.

Останні пару років НБУ вів пом'якшувальну монетарну політику, поступово знижував рівень облікової ставки і послаблював адміністративні обмеження на валютному ринку. Відносна економічна і політична стабільність, великий запас ліквідності в банківській системі, значна закредитованность платоспроможних клієнтів призвели до зниження депозитних і кредитних ставок як в гривні, так і у валюті.

Відхилення інфляції від заданої НБУ траєкторії змусило регулятора збільшити облікову ставку на 1% — до 13,5%.

Таке рішення Нацбанку позначиться на ставках по депозитних сертифікатах НБУ і, частково, на ставках банків по залученню короткострокової ліквідності в гривні. Проте значні зміни в ставках по депозитах і кредитах можливі тільки при істотній зміні ситуації з ліквідністю в банківській системі.

Зараз на міжбанківському ринку присутні валютні коливання. Тим не менше, попит на іноземну валюту серед населення не посилюється. Ліквідності на ринку досить. Більш жорстка монетарна політика допоможе НБУ знизити інфляцію в середньостроковій перспективі. 

Коментарі - 2

+
+28
AleksandrBank
AleksandrBank
26 жовтня 2017, 15:15
#
«Тем не менее, значительные изменения в ставках по депозитам и кредитам возможны только при существенном изменении ситуации с ликвидностью в банковской системе.» — правильно подметил один момент, потому как басня о том что сразу прыгнут ставки — ошибочна.
+
+26
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
26 жовтня 2017, 22:49
#
Наконец-то поняли что заливать рынок дешёвой гривной смысла нет, проблемы инфляции живут не в монетарной плоскости.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися