Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 жовтня 2017, 9:00

Вкладникам не раді: як довго будуть падати ставки за депозитами

Банки не стануть підвищувати прибутковості по депозитах для населення. Фінансистів не мотивує ні інфляція, яка вже перевищила всі прогнози, ні обіцянки Нацбанку, який може вперше за два роки підвищити облікову ставку.

Це не дуже хороші новини для вкладників: з урахуванням двозначного зростання цін прибутковість в 12-13% річних їх вже не влаштовує. Як глибоко може «просісти» депозитний ринок, і на які ставки по депозитах варто розраховувати в найближчі місяці, з'ясував «Мінфін».

Всеїдна інфляція

Інфляція фактично знищує будь-який сенс тримати гроші в банку. За даними «Мінфіну», зараз за стандартний 12-місячний депозит українські фінустанови в середньому дають 13,08%. Ще в травні цього року середньозважені ставки перевищували 14%.

Звичайно, ці показники — скоріше, «середня температура по лікарні» (зараз найвища прибутковість по річних вкладах становить 17,25%, найнижча — 5,28%). Навіть найбільш щедрі відсотки потрібно коригувати на 18% податку на пасивний дохід з депозитів і 1,5% військового збору.

При таких умовах інфляція, яка у вересні розігналася до 16,4% в річному вимірі (НБУ на цей рік таргетував діапазон 8±2%) по факту «з'їдає» будь-яку банківську пропозицію по депозиту.

«Інфляційні чинники збережуть свій вплив на динаміку цін до кінця року, хоча і в меншій мірі. Високі комунальні витрати в листопаді, а також зниження субсидування через підвищення зарплат і пенсій, будуть стримувати споживчий попит і зростання цін. За підсумками року інфляція може досягти 14%», — прогнозує старший аналітик ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

Тобто якщо банки і далі будуть знижувати ставки, депозит стане не просто неприбутковим, але й навпаки, — буде приносити вкладникам збитки. Адже достроково розривати депозитний договір в Україні як і раніше забороняється, а за вкладами до запитання ставки традиційно нижче.

Своїх планів щодо подальшого зниження доходностей банкіри не приховують.

«У третьому кварталі 2017 року ставки по банківських депозитах для фізосіб продовжили зниження, що пов'язано з наявністю у банків надлишкової ліквідності. Причина — приріст пасивів у банків і невеликі темпи кредитування», — говорить голова правління Ідея Банку Михайло Власенко.

Виходить цікавий трикутник. З одного боку в ньому — населення, яке не бачить альтернатив банківському вкладу. З іншого — банки, у яких вже не перший місяць серйозний надлишок ліквідності. З третього — інфляція, яка нівелює всі переваги депозиту.

Депозитів занадто багато

Ключове місце в цій схемі належить не інфляції, а проблеми ліквідності банківської системи. За даними НБУ, банки мають в своєму розпорядженні більше 100 млрд грн «зайвих» грошей. Це кошти, які теоретично могли б конвертуватися в кредити, але цього не відбувається, навіть не дивлячись на планомірне зниження облікової ставки НБУ. Небажання видавати позики банкіри традиційно виправдовують прогалинами у законодавстві про захист прав кредиторів, які так і не захотіли усунути депутати. Але цінова політика банків — також серйозна перешкода.

«Зараз головне завдання для банків — відновлення кредитування бізнесу і населення під прийнятні, «підйомні», відсотки. І це одна з ключових причин для зниження депозитних ставок — вартість кредитування безпосередньо залежить від вартості ресурсів», — зазначає начальник відділу по роботі з інвесторами банку Кредит Дніпро Андрій Приходько.

За його словами, ставки по кредитам теж знижуються, але далеко не так швидко: середні ставки по депозитам в гривні за рік знизилися на 5%, за цей же час кредитні ставки скоротилися тільки на 2,9% в корпоративному і на 2,2% в роздрібному сегменті.

Це говорить про те, що банки поки не готові повною мірою задовольняти кредитний попит, який існує в економіці (не в останню чергу цьому сприяє 351 постанову НБУ, яке посилюэ оцінку кредитного ризику).

Локально банкірів така ситуація влаштовує: вартість обслуговування пасивів знижується, маржа між фондуванням і кредитами зростає, чистий процентний дохід збільшується. І це на тлі того, що залучати кошти населення «за всяку ціну» вже немає ніякої необхідності.

«Якщо залучати дорогий ресурс від населення, то виникне питання в його розміщенні — наскільки цікаво кредитуватися те ж населенню під високий відсоток? Тому важливо тримати баланс інтересів», — говорить директор департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Юлія Мороз.

Звичайно, тема зайвої ліквідності стосується не всіх учасників ринку. Як підкреслює Юлія Мороз, надлишок грошей зараз переважно у великих банках, особливо фінустановах з держкапіталом. Інша ситуація в менших банках — їм не вистачає ресурсу, тому вони змушені якось мотивувати населення розміщувати в них депозити. Цим і пояснюється досить відчутний розрив між ставками, які пропонують банки.

Але щедрі пропозиції спрацьовують не завжди. Очевидно, спрацьовує фактор трирічного банкопаду, який серйозно налякав вкладників. В топі банків за приростом депозитів стабільно присутні майже всі найбільші (незважаючи на не найвищі ставки, які вони пропонують) — Приват, Ощадбанк, Райффайзен Банк Аваль, Укргазбанк і УкрСиббанк.

Час проти грошей

Інфляційні процеси можуть хіба що сповільнити падіння ставок, але зупинити і тим більше повернути процес назад вже навряд чи вийде. За словами Михайла Власенка з Ідея Банку, в третьому кварталі динаміка зниження ставок по депозитах дійсно сильно сповільнилася. Але глобальний тренд нікуди не подівся.

В теорії на ситуацію з прибутковістю може вплинути Нацбанк — 26 жовтня він оголосить своє чергове рішення по обліковій ставці. З урахуванням інфляції монетарна політика центробанку може вперше за два роки посилитися.

«Динаміка інфляції та її немонетарні причини створюють складну ситуацію для НБУ. З огляду на стабільну базову інфляцію, ми вважаємо, що в цей раз Нацбанк не стане підвищувати облікову ставку, залишивши її на рівні 12,5% річних. Але регулятор може бути змушений посилити монетарну політику до кінця року», — відзначає головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

Але навіть якщо регулятор і піде на цей крок, динаміка депозитних ставок практично не зміниться, — впевнені опитані «Мінфіном» аналітики. За словами Юлії Мороз з Укргазбанку, фінансисти, як і раніше, будуть орієнтуватися на можливості в плані кредитування, а не на умовні орієнтири від регулятора.

«Облікова ставка НБУ напряму ніколи і не впливала на розмір ставок по депозитах. Навряд чи її зміна і в подальшому призведе до помітних коливань прибутковості. В останні роки логіка встановлення процентних ставок за вкладами в більшій мірі залежала від ринкових умов і ліквідності, ніж від рішень регулятора за ставкою», — говорить вона.

Банкіри впевнені, що населення не відмовиться від депозитів, навіть якщо ставки продовжать знижуватися такими ж темпами. За даними Андрія Приходька з банку Кредит Дніпро, падіння доходностей в останні місяці взагалі не привело до відтоку коштів з банків, а навіть навпаки.

«Наприклад, у вересні роздрібний депозитний портфель банків зріс на 2,6%. В українських реаліях, коли фондовий ринок як і раніше несе високі ризики, банківські депозити залишаються найбільш простим, зручним і ефективним інструментом захисту коштів населення від інфляції», — розповідає Андрій Приходько.

За його словами, ринок уже давно налаштувався на ключове правило — ставка по депозиту повинна приблизно відповідати рівню офіційної інфляції. Для вкладників це означає тільки одне: у банків тепер інші пріоритети. З урахуванням цілей НБУ щодо інфляції — в цьому році — 8±2%, в наступному — 6±2% — падіння відсотків по депозитах нижче 10% — це тільки справа часу.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися