Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 жовтня 2017, 14:21

Держустанови закуповуватимуть енергосервісні послуги через ProZorro

У системі ProZorro з’явився новий тип процедури — відкриті торги з закупівлі енергосервісу.

У системі ProZorro з’явився новий тип процедури — відкриті торги з закупівлі енергосервісу.
Фото: ageyenko.ua

Це означає, що державні заклади тепер зможуть закуповувати послуги компаній, які займаються підвищенням енергоефективності будівель, онлайн.

«Термомодернізація шкіл, дитсадків, лікарень та інших закладів призведе до суттєвого покращення умов перебування в них і дозволить зекономити енергоресурси», — йдеться в повідомленні Мінекономрозвитку.

Загальна кількість будівель бюджетної сфери в Україні — близько 90 тис. Щоб провести термомодернізацію у всіх них потрібно реалізувати десятирічну програму вартістю 200 млрд грн. Таких ресурсів держава не має, тому за словами відомства, найкращий вихід — використання державно-приватного партнерства у вигляді енергосервісних контрактів.

Читайте також: ProZorro.Продажі запустило голандські аукціони

Енергосервісний контракт — це угода з енергосервісною компанією (ЕСКО), яка дозволяє споживачу значно скоротити витрати на енергоресурси та модернізувати енргообладнання без інвестицій зі свого боку.

«Укладання ЕСКО-контрактів через електронну систему — інноваційний досвід України. Аналогів у світі немає. За методологією це буде найскладніший аукціон, що був реалізований у ProZorro, адже головним критерієм для вибору переможця буде не ціна, а приведена вартість — тобто показник ефективності інвестиційних проектів, які будуть пропонувати ЕСКО. Вона вираховується за стандартною формулою по кожному ЕСКО-контракту окремо, адже термомодернізація будівель — річ доволі індивідуальна», — розповів перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися