Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 жовтня 2017, 11:36

Зростання економіки на 3%. Що отримають прості українці

+ 3% — саме стільки ВВП України, на думку виконавчої влади, додасть в 2018 році. Як таке зростання відіб'ється на добробуті пересічних українців?

Про це у своєму блозі написав член виконкому Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран. «Мінфін» публікує скорочений варіант статті.

Недосяжне минуле

ВВП України за 2016 рік склав в доларовому еквіваленті $ 93,27 млрд. Для порівняння: в 2008 році ВВП досягав вже $180 млрд., а в 2013 році — $183,3 млрд. Тобто плюс 3% в 2013 році це в доларах США зовсім не те, що плюс 3% в 2018 році. Максимум приріст ВВП в 2018 році Україні принесе $3 млрд., з яких до бюджету зазвичай потрапляє близько 15-20%, тобто приблизно $0,6 млрд. або 15-16 млрд. грн.

Ці розрахунки вельми приблизні. Сам прем'єр-міністр України оцінює приріст ВВП в 2017 році близько 400 млрд грн. Для мене загадка: звідки він взяв таку цифру. Дуже може бути, що вона правдива, але розраховувалася виходячи не з ВВП в порівнянних цінах або з ВВП в доларовому еквіваленті. Тобто 400 млрд грн може включати в себе ефект від інфляції і подаватися в цінах 2018 року. На мою думку, в цінах 2016 року ми можемо розраховувати на приріст ВВП не більше ніж на $3 млрд. За сьогоднішнім курсом це становить близько 81 млрд грн.

Розподіл мікро-росту

Бюджет 2018 року припускає, що ми можемо перерозподілити приблизно 80% доходів через Київ, при цьому навантаження на місцеві бюджети виростуть. Швидше за все, місцеві бюджети будуть підтримані через механізм субсидій і субвенцій. Простою мовою це означає, що Київ збільшує залежність регіонів від центру. Фінансово ми залишаємося унітарною країною, і саме в Києві готують пенсійну реформу, вирішують, скільки платити вчителям і медикам, і цим правляча коаліція фактично формує очікування електорату і може якось керувати його настроями перед виборами.

Втім, управляти особливо нічим. Затверджений бюджет Пенсійного фонду України на 2017 рік становить 284 млрд грн., з яких майже 142 млрд грн не були підтверджені доходами, тобто були дефіцитом. Як бачимо навіть 3% приросту ВВП (навіть за версією Гройсмана) проблему дефіциту ПФУ в 2018 році не вирішить, а значить, ділити буде просто нічого. Дуже ймовірно, що в 2018 році уряд матиме спокусу через інфляційний механізм переділити доходи на користь соціальних виплат. Однак якщо це і буде відбуватися, то тільки під впливом протестних настроїв і бажання коаліції залишитися при владі. У цінах 2016 року по рівню соцвиплат ми все одно будемо знаходитися десь в діапазоні 0-10%, без відчутного приросту добробуту населення, особливо в бюджетній сфері.

Які фактори можуть змінити картину? 

Найбільший за потенціалом фактор, який може змінити соціальну картину в країні — успішна приватизація. Нинішній владі просто «кров з носу» потрібна приватизація за сценарієм «Криворіжсталі» — так, щоб об'єкт або об'єкти були куплені за кілька мільярдів доларів. Однак таких об'єктів у країни вже немає. Ситуацію можуть пом'якшити виставлені на продаж обленерго і ще ряд об'єктів, але навряд чи вони сумарно увіллють в бюджет суму більш ніж $4 млрд понад уже запланованої.

Друга за потенціалом стаття доходів — це розблокування квот на український експорт в ЄС. Євросоюз йде Україні назустріч, але дуже повільно. Тільки збільшення квот у 2018 році допомогло б збільшити наш зерновий та інший агроекспорт в ЄС ще на $ 3-4 млрд., однак, замість розширення квот, ми отримали від ЄС анонс антидемпінгових санкцій проти українських металургів.

Третій компенсатор — це прямі іноземні інвестиції. 100%, що від ПІІ, залученних в 2018 році, бюджет отримає дуже формальні суми. Однак перед нами стоїть завдання не «здерти з інвестора», а забезпечити приріст робочих місць. Ми як і раніше є країною з аномальною економікою, в якій 5-7 млн працездатних громадян не заявляють про своє безробіття, але одночасно і не працюють усередині країни, тому що значна частина з них виїжджають на заробітки в ЄС або країни СНД. У стратегічному розумінні ці громадяни - наш головний економічний ресурс, і якщо уряд забезпечить їх конкурентну зайнятість, то ВВП країни і бюджет Пенсійного Фонду будуть зовсім іншими.

З усіх трьох факторів якісного зростання найважливіший — останній, бо при приватизації ми продаємо те, що створили «наші діди», а роблячи ставку на експорт на падаючому сировинному ринку, ми просто будемо намагатися вилізти на шию ЄС.

Отже, ми підійшли до ідеї того, що навіть якщо прогноз приросту ВВП на 3% в 2018 році буде реалізований в повному обсязі — ділити від такого приросту буде особливо нічого. Приблизно 15% цього зростання «потрапить» в бюджет, а це всього близько 10% нинішнього дефіциту ПФУ. Тобто зростання соціальних виплат буде можливим тільки за рахунок перерозподілу коштів або «інфляційного податку». Всі висловлені страхи, звичайно, погано поєднуються з режимом монетарної дисципліни і таргетування, від якого не має наміру відмовлятися НБУ. Тому НБУ і уряду в 2018 році доведеться шукати золоту «інфляційну середину» між тим бар'єром соцвиплат, який буде загрожувати фінансовій стабільності, і бажаннями політиків простимулювати електорат. Зробити це буде дуже складно.

Коментарі - 10

+
+15
Captain  Cisco
Captain Cisco
24 жовтня 2017, 11:45
#
Автор и статья отменны как всегда.
+
+27
AleksandrBank
AleksandrBank
24 жовтня 2017, 12:41
#
«ВВП Украины за 2016 год составил в долларовом эквиваленте $93,27 млрд. Для сравнения в 2008 году ВВП достигал уже $180 млрд., а в 2013 году – $183,3 млрд. То есть плюс 3% в 2013 году это в долларах США совсем не то, что плюс 3% в 2018 году. Максимум прирост ВВП в 2018 году Украине принесет $3 млрд., из которых в бюджет обычно попадает около 15-20%, т.е примерно $0,6 млрд. или 15-16 млрд. грн.» — самый важный абзац. говорит о том что нам не хватит денег даже обслуживать наш долг.
ВВП в дол.США у нас упал и очень сильно, если мы и далее так будет идти темпами 2-3% — нет у нас будущего, и если президент хочет как-то пережить, не напрягаясь реально что-то менять с приватизацией, коррупцией и т.д. То протесты под Радой будут в разы жеще в 2019 году, потому как будущего тут молодому и среднему поколению не будет.
ПФ будет в «опе», цены и далее будут расти по 30-40% в год, а не фиктивные по 16-18%, и мы упремся в реальный коллапс экономики.
+
0
gastgeber
gastgeber
24 жовтня 2017, 16:54
#
Комбинацию из 3-х пальцев.
+
0
yarg
yarg
24 жовтня 2017, 18:01
#
«Мы по-прежнему являемся страной с аномальной экономикой, в которой 5-7 млн. трудоспособных граждан не заявляют о своей безработице, но одновременно и не работают внутри страны,» -эти люди сидят по селам, копаются в огородах. живут за пенсию своих родителей — бабушек и тихо спиваются. Это не рабочая сила.
+
0
artkosti
artkosti
24 жовтня 2017, 19:44
#
Эмм, 3% рост считается все же в паритетном ВВП, а не номинальном. Иначе любая корректировка курса приводила бы к сказочным изменениям (например, росту экономики Швейцарии в полтора раза за один день).
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
24 жовтня 2017, 20:38
#
Вторая по потенциалу статья доходов – это разблокирование квот на украинский экспорт в ЕС.

Это стереотипный подход, к тому же неверный.
Увеличение экспорта приводит к снижению предложения и повышению спроса на внутреннем рынке, что и порождает инфляцию.
Именно на этот фактор указывает НБУ в своих последних комментариях по инфляции — увеличение экспорта.

Третий компенсатор – это прямые иностранные инвестиции.

Это тоже стереотипный подход, к тому же тоже — не совсем верный.
Минус иностранных инвестиций — наряду с ПРИходитьони имеют свойство Уходить, так что это не панацея.
Почему бы не делать ставку на НАЦИОНАЛЬНЫХ инвестициях?
Хотя да, эта задача не для средних умов, находящихся у власти и заботящихся больше о набивании своих карманов, чем о судьбе государства и народа.
+
0
vicmarin37
vicmarin37
24 жовтня 2017, 20:48
#
Увеличение экспорта — повышает внутренний спрос и вызывает инфляцию :)
и шапран и нбу сделали мой день.
Правильный ответ — внутренний спрос возрос из-за роста средней зарплаты на 37%, что повлекло рост потребительских цен,
которые при малейшей возможности тянутся к своему валютному эквиваленту.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
24 жовтня 2017, 21:21
#
Правильный ответ — внутренний спрос возрос из-за роста средней зарплаты на 37%, что повлекло рост потребительских цен,

У нас слишком перекошенная экономика и рынок, чтобы делать какие-то выводы по средним показателям.
Это можно делать в сбалансированной экономике и рынке, но увы — Украина к таким не относится.
В нашей стране рост потребительских цен более зависим от желаний производителя, чем от возможностей потребителя.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 жовтня 2017, 9:49
#
«Минус иностранных инвестиций — наряду с ПРИходитьони имеют свойство Уходить, так что это не панацея.» — инвестиции есть разные, одни те которые можно быстро вывести, и совсем другие — это вложение денег в купленные предприятия, создание и постройка новых, покупка банков и инвестиции в увеличение капитала для нормальной работы и т.д. Так что это вопрос открытый. Одно дело какие-то акции и биткоины и т.д. Совесем иная штука- реальные инвестиции в производство, с/х, переработка, инфраструктура (дорога, порты, ТРЦ и т.д.).
Так что Игорь Коляда, я не согласен с Вашим подходом к инвестициям.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
25 жовтня 2017, 20:09
#
Так что Игорь Коляда, я не согласен с Вашим подходом к инвестициям.

Так это и не удивительно, потому что я пишу — «проФому», а Вы мне рассказываете — «про Ерёму».
Я пишу о происхождении инвестиций, а Вы — о качестве, как можно найти согласие сравнивая например мягкое и сладкое?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися