Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 жовтня 2017, 14:30

Сміх та й годі

Минулого тижня найбільше враження на мене справили дві цифри: кількість грошей, яку Уряд виділив на підтримку програми «доступного житла» — 30 млн. грн., та сума, яку забудовники витратили цього року на рекламу – 300 млн. грн.

Чудове співвідношення, правда? Оцінювати та пояснювати причини цих явищ я не буду. Це читачам для роздумів. Підсумуємо те, чим жив і про що говорив ринок нерухомості минулого тижня.

Колонка Анатолія Амеліна з аналітичного центру Amelin Strategy викликала шквал розмов про «зраду» і те, що ринок первинного житла в Україні очікує колапс.

Але наприкінці тижня Ярослава Чапко із компанії CDS погасила паніку і пояснила, чому «бульбашка на ринку» не така вже страшна, як про неї говорять.

Щодо мене, то при всій повазі до обох експертів, думаю, правда десь посередині. І певна кількість забудовників насправді ризикує не пережити цю зиму, головне, через відсутність платоспроможного попиту і економічні негаразди в країні, а також невміння правильно підходити до потенційних покупців і оцінювати їх потреби.

У п’ятницу в Києві пройшла II щорічна Конференція аграрних юристів, на якій обговорювались питання ринку землі, якого де-юре немає, але який дуже активний де-факто. І є в мене враження, що про цю, дуже важливу для країни проблему, наші обранці у Верховній Раді не говорять навмисно. Думаю, найближчим часом на шпальтах нашого видання ми повернемось до цього питання.

А наразі – гарної осені! Бережіть себе!

Яна Довгань, редактор відділу «Нерухомість»

Коментарі - 4

+
+73
mary27
mary27
21 жовтня 2017, 15:54
#
''В пятницу в Киеве прошла II ежегодная Конференция аграрных юристов, на которой обсуждались вопросы рынка земли, которого де-юре нет, но который очень активен де-факто. И у меня складывается впечатление, что об этой очень важной для страны проблеме наши избранники в Верховной Раде не говорят намеренно.'' — а тролли с ''минфина'' кричат, что нельзя собственникам земли возвращать право распоряжаться землёй.
А кое-кто из депутатов лоббирует интересы агрохолдингов, да и фермеров, ведь им всем страшно выгодно сложившееся положение с землёй — они арендуют её за гроши, а то и вообще бесплатно.
+
+30
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
21 жовтня 2017, 17:32
#
Колонка Анатолия Амелина из аналитического центра Amelin Strategy вызвала шквал разговоров о «зраде» и о том, что рынок первичного жилья в Украине близок к коллапсу. Но в конце недели Ярослава Чапко из компании CDS объяснила, почему «пузырь на рынке» — не так страшен, как о нем говорят.

Если застройщик не в кредите, с продажей «лишних» квартир можно и подождать несколько лет. Если рентабельность бизнеса 100%, то низкая оборачиваемость товара вполне оправдана. Сколько лет вы будете удваивать ваш гривневый депозит, размещенный в гос.банке? Застройщики настоящие «гении бизнеса», по сравнению с депозитчиками. Или есть ещё куда пристроить ярд не очень честных денег?
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
23 жовтня 2017, 9:55
#
Поддерживаю, у нормальных застройщиков не будет проблем.

Кредит, одно дело от банка, другое дело от частного инвестора, где ставки 2% в месяц в дол.США, вот тем может быть труднее, у них короткая позиция с лонгацией 0,5-1 год.
+
0
Татьяна З
Татьяна З
23 жовтня 2017, 15:16
#
За то маркетинговые агенства теперь процветают
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися