Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 жовтня 2017, 17:01

Валютний ринок: курс йде вгору — причини і хто винен

У п'ятницю падіння гривні продовжилося. Долар виріс на 5,5 копійок — з ранкових 26,49/26,51 гривень до 26,545/26,565 до кінця сесії.

У п'ятницю падіння гривні продовжилося.
Фото: flickr.com

«Допомогли» йому в цьому три основні чинники:

1) Експортери не поспішали з продажами валюти з самого ранку, а вичікували оптимально високих котирувань. Покупці занервували і почали піддаватися грі «на підвищення»;

2) Зростання попиту на готівковому ринку, що спостерігався в останні дні, почало поступово розширювати коридор між курсами безготівкового і готівкового ринків. Це знову провокує спекулянтів і в той же час змушує фінустанови підкуповувати долар на свою валютну позицію перед вихідними;

3) Великі залишки на коррахунках банків (понад 51,3 млрд грн на ранок п'ятниці), в поєднанні з грамотною спекулятивної стратегією деяких великих гравців міжбанку — дозволили підтримати тренд по зростанню долара на торгах 20 жовтня.

Крім цього, психологічно спрацьовує зміцнення позицій долара на світових ринках після голосування Сенату США щодо прийняття бюджету на наступний -  2018 рік. Зниження податків, яке було передвиборною обіцянкою Трампа — може активізувати економіку Америки і робить долар знову привабливим з точки зору гри «на підвищення» у світових масштабах.

Хід торгів 20 жовтня:

У першу годину сесії, на тлі зростання попиту і низького обсягу пропозиції валюти — долар виріс на 2 копійки — з ранкових 26,49/26,51 гривень до 26,51/26,53. Після чого нестача валюти (багато в чому зроблена штучно за рахунок притримування продажів великими експортерами), призвела до зростання курсу до 26,54/26,555 гривень к 12 годинам. На цьому етапі великі продавці почали виходити на міжбанк з основними обсягами пропозиції і поступово котирування «завмерли» в межах 26,545/26,565. Після обіду ринок вже був млявим, а курс так і зупинився на позначці 26,545/26,565 гривень за долар уже до самого кінця сесії. НБУ на міжбанк у форматі аукціону з продажу долара не виходив.

Головні події в п'ятницю на міжбанку:

1) Курс долара виріс на 5,5 копійок — з ранкових 26,49/26,51 гривень до 26,5450/26,5650;

2) Нацбанк не виходив на ринок у більш публічному форматі — аукціону з викупу долара;

3) Зареєстровано 624 угоди на суму $462,74 млн по середньозваженому курсу 26,5389.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 3

+
+30
Maleficarum
Maleficarum
20 жовтня 2017, 17:46
#
«2) Растущий спрос на наличном рынке, наблюдавшийся в последние дни, начал постепенно расширять коридор между курсами безналичного и наличного рынков. Это опять начинает провоцировать спекулянтов и в то же время заставляет финучреждения подкупать доллар на свою валютную позицию перед выходными;» Сегодня то как раз предложение выше было весь день по наличке-нежели спрос… И даже подвижки в росте на МБ тенденцию на наличке не сломали… Возможно на выходные спрос и предложение выравняются- ибо подпитки банковской не станет… Ну а с понедельника поглядим- сохранится ли тенденция или что то нового начало недели предложит…
+
+10
shadow 2204
shadow 2204
20 жовтня 2017, 21:01
#
Конгениально!«Мадам, какого ваше видение на встречу с динозавром за углом?» «50/50!» «Это как?» «Или встречу или нет!»
+
0
Nick777
Nick777
21 жовтня 2017, 10:18
#
В краткосрочной и среднесрочной перспективе курс валют диктуется лишь ожиданиями участников рынка, то есть является субъективным. Лишь когда длительное время (не менее 1 года) наблюдается перекос внешнеторгового баланса — вот тогда в игру ступает именно экономика, а не то, кто, что и почему думает. В нынешней ситуации рынок хочет укрепления гривны, а реВОРматоры — ослабления. Вот эти две тенденции и борются. Рынок опасается вброса реВОРматорами пустой гривны (эмиссии). Зачем реВОРматорам слабая гривна? Трудно сказать. Скорее всего это следствие их тупости, которая строит какие-то новые прожекты раВОРм, не имеющие с реальной жизнью ничего общего. Курс валюты — это производная экономики, а не инструмент стимулирования чего-то. Его правильное место — нулевой внешнеторговый баланс. Именно и не положительный и не отрицательный, а нулевой. Но это в том случае, если валюта не используется как средство накопления сбережений. А использоваться для накоплений она начинает от дебильной внутренней политики, когда реВОРматоры своими реВОРмами убивают доверие к национальной валюте. Не дураки же записали в конституцию, что НБУ обеспечивает стабильность национальной денежной единицы, а не стабильную инфляцию и оттого девальвацию этой денежной единицы.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися