Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 жовтня 2017, 13:20

Укртелеком і Україна. Як забрати те, що тобі не потрібно

Шанси України отримати транш МВФ в цьому році близкі до нуля. Гривня, нарешті, знайшла рівновагу біля позначки в 26,5 гривень за долар. Черговий український суд повернув у державну власність Укртелеком.

Шанси України отримати транш МВФ в цьому році близкі до нуля.
Фото: Inshe.tv

Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НВ підвів спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» скоротив. 

На тлі корпоративної звітності, що зараз виходить, ринки вирішили зробити передишку в освоєнні історичних максимумів і дещо скорегувалися. Дуже скромно скорегувалися, прямо скажемо. Та й сама звітність не задала якогось тренду. Банки радували, Apple засмутив, споживачі поки що не розібралися, чим відрізняється 8-а модель від 6-ї, а 6-а від 7-ї, і навіщо там ще й десята. В результаті п'ятницю індекс S & P500 відкриє на позначці в 2562 пункти, а Dow Jones на цьому тижні перевалив чергову історичну віху, перевершивши 23 тис. пунктів. Жадібність незважаючи ні на що продовжує правити світом, загнавши страх кудись під підлогу, де той чекає свого часу.

Але найцікавіші події (і для ринків) відбувалися в Пекіні, де комуністична партія Китаю зібралася на черговий епохальний з'їзд, що проводиться раз на п'ять років. Якщо відмежуватися від стилістики, в якій є щось від фентезі, щось від з'їздів КПРС, то в сухому залишку всі чекають раціональних рішень, слухають програму соціалізму з китайським обличчям (що дуже нагадує злісний оскал комунізму) і намагаються зрозуміти, як далеко китайські товариші підуть в економічних стимулах, і чи з'явиться в КНР культ особистості Сі. Цього разу з'їзд проміжний, завершальний для першої п'ятирічки товариша Сі, але багато хто бачить в ньому великий потенціал всидіти довше другого терміну. Це завжди закінчується погано, але, оскільки у Китаю в запасі вічність, він може на це і не звернути уваги.

Українські єврооблігації також не відрізнялися активною зміною ціни на поточному тижні. Котирування не змінилися, інвестори так і не дочекалися ясності від МВФ. Місія міністра фінансів, судячи з усього, так і залишилася нездійсненною. І шанси отримати транш МВФ в цьому році близкі до нуля. У той же час сам МВФ залишається дипломатичним і продовжує з нами дружити. Тому ні війни, ні миру, Україна залишається в гібридній програмі МВФ. Але оскільки в цьому році шанси отримати транш майже нульові, то й особливо старатися не потрібно. Наприклад, морочитися з главою НБУ. Адже в. о. і так непогано справляється. Та й таких в. о. нині вже чимало. І поки все працює. 

На внутрішньому ринку гривня, нарешті, знайшла внутрішній спокій. Рівновагу знайдено біля позначки в 26,5 гривень за долар. Схоже, осінню сезонність українській національній валюті вже можна зарахувати. Залишилося чекати січневий стрибок і весняне зміцнення. Валютний ринок в Україні стає нудним і передбачуваним. На цьому тлі хтось сміливий вирішив купити п'ятирічні внутрішні облігації. Мінфін розмістив невеликий обсяг цих паперів на цьому тижні і обіцяє подібні аукціони в майбутньому. За почерком, схоже, що черговий сміливий нерезидент вирішив випробувати долю з українськими високими ставками. А на ринку акцій тиша і спокій. Індекс УБ, переживши стрес від невдалої спроби забрати у нього Центренерго, потихеньку повзе вгору. Індекс УБ відкрив цю п'ятницю на позначці в 1232 пунктів. І чекає новин, як полковник, якому ніхто не пише. Наприклад, новин про приватизацію.

Український підхід до приватизації в черговий раз дивує. В результаті блискучої операції черговий український суд повернув у державну власність Укртелеком. Забравши його у шановного президента футбольного клубу, ще й нарахувавши йому пені в $ 82 млн. Патріотична громадськість може бути в екстазі, забрати щось у Ахметова завжди приємно, майже так само приємно, як посадити. До пори до часу, поки, як мовиться, не сіли «порахували, розплакалися». Адже Укртелеком – це щось зовсім непотрібне, як Рінату Леонідовичу, так і Україні. І тепер доведеться ще й грошики за нього повернути. Біда в тому, що повертати може доведеться за поточним курсом, а продавали колись Укртелеком за $ 1,3 млрд. Не кажучи вже про інфляцію, яку суд може включити в компенсацію (по-розумному це зветься «сума інфляційних збитків»). За нинішнім курсом це набагато більше, ніж всі плановані доходи від приватизації на наступний рік. І реальні доходи за ціле десятиліття. І пеня в цьому випадку виглядає банальними чайовими. Думається, люди в МВФ будуть в шоці.

Коментарі - 3

+
+38
Qwerty1999
Qwerty1999
20 жовтня 2017, 22:41
#
На тему Укртелекома и пожизненных выплат Ахметову…

Закон о приватизации не предусматривает в случае возвращения приватизированного объекта в государственную собственность никакой компенсации инвестору за приобретенный пакет акций, поскольку эта норма была изъята еще в 2012 году.
+
0
mary27
mary27
21 жовтня 2017, 14:39
#
Тоже хотела об этом напомнить.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
21 жовтня 2017, 15:16
#
Фурсе не обязательно всё знать…
И о передаче активов компании Вега (Ахметов), и о продаже зданий, числившихся на балансе Укртелекома.
Главное испугать «честным» инвестором и судебным преследованием…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися