Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 жовтня 2017, 11:00

Валютний ринок в п'ятницю: на скільки зросте курс

У п'ятницю на валютному ринку курсові коливання посиляться. Основних причин три:

У п'ятницю на валютному ринку курсові коливання посиляться.
Фото: flickr.com

1) Йдуть дні податкових платежів — частина клієнтів активно продає валюту на міжбанку для закриття бюджетних боргів. Це працює на зміцнення гривні;

2) Залишки на коррахунках банків як і раніше перевищують 51 млрд гривень (на ранок 20 числа — 51,3 млрд). Надліквідність у банківській системі провокує спекулятивні атаки на гривню;

3) Почалися виплати відшкодувань по ПДВ, що дає компаніям додатковий гривневий ресурс.Частина цих коштів піде на валютний ринок, що збільшить попит на валюту.

У сукупності всі три різноспрямовані чинники і приведуть до збільшення курсових коливань сьогодні та на наступному тижні. Зростання попиту буде поглинати збільшення пропозиції валюти, що виникає за рахунок ефекта днів розрахунків з бюджетом. Нацбанку навряд-чи вдасться серйозно поповнити ЗВР в цей період. Великих надлишків валюти не буде.

На п'ятницю «Мінфін" прогнозує поступове зростання котирувань долара на міжбанку — в межах коридору 26,50-26,60 гривень. Та деяке зниження обсягів торгів за рахунок фактора закінчення тижня — до 280-330 млн доларів.

Пік активності на торгах 20 жовтня припаде на період з 10:30 до 13:00. Ми не очікуємо сьогодні виходу Нацбанку на ринок. Як і вчора — спекулянти працюватимуть «в дві сторони», але продовжать спроби розхитувати курс, підлаштовуючись під дії великих гравців.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар перестав дешевшати і навіть виріс. Це реакція ринку на зростання котирувань на міжбанку.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом — 26,45-26,66 і продаж 26,62-26,80 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,55-26,68 грн та продаж 26,72-26,75 грн.

Про тенденції на торгах за 19 жовтня можна прочитати тут а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У п'ятницю читачі «Мінфіну» поступово знизили свій оптимізм щодо перспектив офіційного курсу гривні. 29% (вчора був 51%) опитаних думають, що курс НБУ закріпиться нижче порога в 26,50 гривень. 71% уважає, що він скоро знову надовго повернеться до рівня вище 26,51 гривень;

За ринковим курсом думки опитаних також стали більш песимістичними для гривні. Тільки 24% (ще вчора було 47%) впевнені в подальшому зниженні котирувань на міжбанку нижче рівня 26,50 гривень, 76% — припускають їх швидке повернення вище 26,51 гривень за долар.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися