Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 жовтня 2017, 8:30

Скільки коштують найдешевші квартири в Україні

«Мінфін» промоніторив портали оголошень з продажу вторинного житла * і відшукав найдешевші пропозиції в центральних містах України.

Власники квартир у будинках старше 25 років б'ють на сполох: їхні приватні квадратні метри за рік подешевшали в середньому на 10%. Покупців вже не цікавлять квартири в архітектурних пам'ятках в центрі Одеси, Львова чи Києва — без капітальної реконструкції цей ветхий фонд несподівано виявився нікому не потрібним.

За даними компанії Олімп Консалтинг, серед великих міст України середня вартість квадратного метра житлової нерухомості (соціальне житло) за минулі дванадцять місяців найбільше впала в:

— Дніпрі — на 10,1%;

— Одесі — на 8,2%;

— Харкові — на 7,6%;

— Києві — на 7,1%;

Найменше подешевшали квартири у Львові — на 5,8%.

Табл. 1. Динаміка цін на вторинне житло за даними компанії Олімп Консалтинг

Застарілий Дніпро

Найдешевшу однокімнатну малогабаритну квартиру в Дніпрі у вересні виставляли на продаж за $ 8000. Це житло загальною площею 18 кв.м. без ремонту.

Ціни на повноцінні однокімнатні квартири загальною площею понад 30 кв.м. у вересні стартували від $17 тис. За таку суму покупцеві пропонують помешкання «в житловому стані», з ремонтом і меблями радянських часів. При цьому кількість пропозицій якісного житла з капітальним ремонтом на вторинному ринку в Дніпрі вкрай обмежена.

За даними компанії Олімп Консалтинг, середня вартість квадратного метра житла в Дніпрі на вторинному ринку у вересні склала $ 526 за кв.м.

Перероблений Харків

У вересні найдешевші квартири на вторинному ринку Харкова продавали за $4 тис. За цю суму пропонували «гостинку» загальною площею 15 кв.м. зі зручностями в коридорі.

Особливістю харківського ринку дешевого житла є велика кількість пропозицій малометражних квартир, в будинках, які були перероблені з колишніх дитячих садків, військових частин і гуртожитків. У таких об'єктах можна придбати житло за ціною від $5 до 12 тис. В залежності від району і метражу квартири.

Повноцінні ж квартири загальною площею від 30 кв.м. на вторинному ринку Харкова в вересні стартували від $17 тис. За даними аналітиків, середня вартість квадратного метра житла склала $ 561.

Комунальна Одеса

В Одесі найдешевші квартири стартують від $ 9 500. Це маленькі квартири-студії (15-17 кв.м.). При цьому окрему кімнату в комуналці можна придбати за $ 5-7 тис. У вересні, в порівнянні з серпнем, кількість виставлених на продаж кімнат в комунальних квартирах збільшилася майже в 2 рази.

Стандартну однокімнатну квартиру загальною площею близько 30 кв.м. в Одесі можна придбати за $ 25-27 тис. Середня вартість квадратного метра житла на вторинному ринку, за даними аналітиків, у вересні склала $ 714 за кв.м.

Кавалерки у Львові

«Кавалерка» (маленькі квартири (11-17 кв.м.) з вигодами на вулиці) в центрі Львова у вересні продавали за ціною від $ 11 тис. Також в історичному центрі Львова за $ 15 000 можна придбати старе житло площею 23 кв.м.

При цьому в будинках більш сучасної споруди вартість однокімнатних квартир стартує від $ 18 тис. Особливість пропозиції квартир на вторинному ринку у Львові — велика кількість малометражек і житла, яке продається відразу з меблями. Також аналітики відзначають збільшення пропозицій квартир, які купуються з метою здачі в оренду.

Середня вартість квадратного метра житла на вторинному ринку Львова у вересні становила 823 кв.м., за даними Олімп Консалтинг.

Здешевілий Київ

Дешеві «гостинки» загальною площею 16 кв м із зручностями на поверсі в вересні на вторинному ринку столиці пропонували за ціною від $ 8 тис.

Малогабаритну, але окрему квартиру з усіма зручностями на вторинному ринку у вересні продавали за $ 16 тис. Загальна площа такого житла становить 20 кв.м.

Стандартну однокімнатну квартиру без «євроремонту» в спальному районі Києва увересні пропонували за $ 23-27 тис. Залежно від житлової площі і віддаленості від метро.

Дані аналітики явно говорять про те, що квадратний метр на «вторинці» в столиці вже у вересні коштував менше, ніж $ 1000 за кв.м. І, на думку, учасників ринку, до кінця року продовжить своє падіння.

Яна Довгань

*При написанні статті «Мінфін» використовував дані сайтів OLX і Aviso

Коментарі - 14

+
+15
iamdimon
iamdimon
20 жовтня 2017, 8:37
#
Коммунальная Одесса
В Одессе самые дешевые квартиры стартуют от $9 500 за кв.м.

Круто стоит квадратный метр в Одессе в коммуне, прям пентхауз какой то на Лазурном берегу.
+
+22
Тетяна Делл
Тетяна Делл
20 жовтня 2017, 8:51
#
Спасибо, что заметили. Исправили
+
+50
Maleficarum
Maleficarum
20 жовтня 2017, 9:10
#
Статистики украинской-веры нет… как в принципе и любым «государственным институциям» Украины… Если «Минфин» ( вдруг) удумает такие же «исследования» проводить по сегменту сдачи жилья в наём-то несомненно пусть ориентируется в сим вопросе через «реальные предложения» от OLX. Там хватает суперпредложений о сдаче квартир с ремонтами и техникой в Печерском районе по цене в четыре тысячи гривень… Несомненно- чтобы вычислить «реальную стоимость» сдаваемых квартир в Киеве- «печерские квартиры » по четыре косаря гривны- создадут красивую картинку по общей низкой «реальной» цене
+
+52
Danconia
Danconia
20 жовтня 2017, 14:34
#
На OLX просто модераторы банят реальных хоязев, ты постишь они его несколько дней показывают, ты попадаешь в агентские базы, дальше твою объяву убирают из показов типа хочешь показывать купи платное объявление.
А то слишком много обяъвлений в рубрике.
Так что OLX стал помойкой. Даже не захожу туда больше, пусть колядуют реальных пользователей рекламой на гугл, а то зазнались.
+
+30
dmitro84
dmitro84
20 жовтня 2017, 17:30
#
Самый лучший портал по недвиге в Киеве,- Realt.UA. Не такая раскрученная, зато не такая барыжно-гадкая.
+
+119
Lexa999
Lexa999
20 жовтня 2017, 10:11
#
Почему, кого-то удивляет — ежегодное падение на 10% в год. У нас что — супер развивающая Украина, когда огромное количество людей живет ниже среднего уровня человеческого достатка.
+
+123
Саша Ник
Саша Ник
20 жовтня 2017, 10:48
#
А чего тут удивительного? Люди беднеют, доходы падают, перспективы сомнительные.
Только ура-патриотам кажется, что у нас что-то там, где-то растет и увеличивается. И шоколадный «поднимает» страну.
На деле же, статистику не обманешь.
Не стоит забывать и о новостроях. В строящемся доме сейчас цены от 400 долл. за квадрат (ниже некуда).
Подождать полгода-год и можно за те же деньги вселиться в приличное жильё, а не в убитый старострой, со сгнившими коммуникациями и полом со следами разложения предыдущего жильца.
+
+87
Pablito
Pablito
20 жовтня 2017, 11:00
#
Экономика стагнирует, население в нищете или уезжает. Арабские и туркменские студенты ситуацию с недвигой кардинально не изменят. Не вижу причин для роста цен на недвигу минимум в ближайшие лет 5. А вот для падения — вижу.
+
+55
vicmarin37
vicmarin37
20 жовтня 2017, 11:14
#
Т.е. по-видимому реально продолжается снижение уровня жизни — идет распродажа майна.
+
+19
dmitro84
dmitro84
20 жовтня 2017, 17:34
#
Про падение уровня жизни,- вопрос спорный, скорее игнрает роль отложенне падение недвижимости. Недвижимость падает с некоторым запазданием…
+
0
ballistic
ballistic
20 жовтня 2017, 11:29
#
"*При написанні статті «Мінфін» використовував дані сайтів OLX і Aviso"
— стаття про нерухомість, то може розумнішим було б використовувати дані профільних сайтів, а не універсальних барахолок?

Однокімнатна, 27м2 в Києві за $13500 — це набагато дешевше, ніж розказано в статті.
+
+15
wassa14
wassa14
20 жовтня 2017, 18:40
#
Центральне опалення(а точніше монополізм) знищує ринок житла.
+
0
1On
1On
21 жовтня 2017, 22:09
#
В Запорожье на соц. жильё метр уже дешевле, чем заявлено в статье
+
+15
Sergey Tyagunov
Sergey Tyagunov
29 жовтня 2017, 0:06
#
Ну в принципе оно и логично. Просто в Запорожье экология очень плохая и мало кто туда переезжает жить, только местные с области. Хотя если посмотреть цены, то падение не сильно заметно.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися