Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 жовтня 2017, 14:03

Глава ФГВФО розповів, чому американці не змогли продати застави НБУ

У вересні Національний банк намагався продати активи банків-банкрутів, які перебувають у нього в заставі, через два американські майданчики. Але торги не відбулися, тому що іноземні інвестори пропонували занадто мало грошей.

У вересні Національний банк намагався продати активи банків-банкрутів, які перебувають у нього в заставі, через два американські майданчики.
Фото: fttc.com.ua

Про це розповів на прес-конференції голова ФГВФО Костянтин Ворушилін.

Через американські майданчики продавали два пули застав НБУ. Загальна заборгованість з прав вимог у цих пулах перевищувала 13,5 млрд грн. Їх сумарна стартова ціна була на рівні 1,4 млрд грн. Але інвестори порахували, що це занадто багато.

«Інвестори не запропонували навіть половини того, що ми хотіли. Тому торги не відбулися », — заявив Ворушилін.

За словами заступника глави ФГВФО Світлани Рекрут, заставами НБУ цікавилися як іноземні, так і українські інвестори. Правда, більша частина — все ж з України.

Фонд гарантування вкладів запропонував своє вирішення проблеми з продажем застав НБУ — реалізувати їх через Prozzoro. Так, Фонд вже направив свою пропозицію в Нацбанк. По ньому, застави розділять на 80 лотів, які будуть продаватися в роздріб. Реалізувати їх планують за схемою голландських аукціонів.

«Планується, що індивідуальний продаж заставних активів буде відбуватися в системі ProZorro.Продажі відповідно до« голландської моделі ». При цьому, початкова ціна реалізації на перших, індивідуальних торгах складе 100% від балансової вартості та протягом дня автоматично покроково буде знижуватися до 20% », — пояснив Ворушилін.

Якщо ж застави не вдасться продати, їх об'єднають в пули та знову виставлять на торги. Національний банк поки не відреагував на пропозицію Фонду.

Перший пул, торги по якому організовув майданчик First Financial Network Ukraine, складався з прав вимог за кредитами банків Київська Русь, ВіЕйБі Банк, Дельта банк, Єврогазбанк, Златобанк та Актив-банк.

Загалом, одним лотом виставлялися права вимоги по 47 кредитам, заборгованість за якими перевищила 7,093 млрд грн. Стартова реалізація лота становила 810 млн грн. На торги по цьому лоту не зареєструвався жоден інвестор.

Другий пул намагався продати майданчик DebtX Ukraine. Він включав права вимог за кредитами банків Київська Русь, ВіЕйБі Банк, Єврогазбанк, Златобанк та Актив-банк. Одним лотом виставлялися права вимоги по 58 кредитам, заборгованість за якими перевищила 6,540 млрд грн. Стартова реалізація лота становила 600 млн грн. По цьому лоту надходили цінові пропозиції, але вони не влаштували ФГВФО, тому йому довелося оголосити аукціон таким, що не відбувся.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися