Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 жовтня 2017, 11:18

Долар подорожчає: що пішло не так на валютному ринку

У четвер на валютному ринку настає «момент істини».

У четвер на валютному ринку настає «момент істини».
Фото: pixabay.com

Справа в тому, що поведінка міжбанку в останні два дні суперечлива. А зараз — саме сітуація на торгах диктує і тренд на готівковому ринку.

У чому логіка. В останні кілька днів все працювало на гривню — і календарні перекоси неробочого в країні понеділка, і дні бюджетних проплат, і скорочення розриву між курсом безготівкового і готівкового ринку.

Здавалося би: 1) гривня повинна була різко зміцнитися або 2) долар дещо подешевшав би, але НБУ зміг би істотно поповнив ЗВР, викуповуючи надлишок валюти на міжбанку.

Але все відбувається поки дуже незвично для цих днів місяця. За цей період долар знизився лише з 26,52 / 26,55 гривень ( ранок вівторка) до 26,4150 / 26,43 (старт сьогоднішніх торгів), а НБУ за нашими розрахунками ледь викупив до 18 млн доларів, провівши у вівторок та в середу викуп валюти в непублічний форматі «запиту кращого курсу» для обраних двадцяти банків.

І все це на тлі залишків на коррахунках понад 50 млрд гривень і вельми середніх обсягах торгів для цього періоду — вони не перевищили навіть 361 млн доларів в середу, тобто « живою валютою» — не більше 180,5 млн доларів.

Це трохи насторожує професійних учасників валютного ринку, так як така статистика досить суперечлива. Або основна «гра» на валютному ринку ще не почалася, або — ринок сам поглинає надлишок валюти за рахунок зростання попиту, а значить — особливого подальшого зниження курсу вже не буде.

Наступ самих «продуктивних» бюджетних днів змусить активізуватися всіх без винятку учасників торгів, що і покаже подальший загальний тренд на валютному ринку.

При такій статистиці ринку — «Мінфін» схильний до наступної версії подальшого розвитку подій:1) курс долара вже перестане істотно знижуватися за рахунок поглинання надлишку валюти самим ринком (максимум долар подешевшає до 26,35-26,38 гривень на міжбанку, а швидше за все — ринок чекає корекція курсу в бік його повернення до рівня вище 26,50 гривень);2) НБУ не зможе значно поповнити ЗВР в ці дні (максимум ще на 20-30 млн доларів за ці четвер і п'ятницю); 3) обсяги торгів збільшаться більш, лише максімум до 380-400 млн доларів.

Чи праві ми в своєму прогнозі — покаже хід сьогоднішніх торгів. Пік активності валютного міжбанку 19 жовтня припаде на період з 10:45 до 13:00. Причому — ймовірність виходу Нацбанку з викупом валюти у четвер і п'ятницю — поступово знижується.

Надлишку практично не буде, а цілком можливе і поступове зростання попиту на валюту, що і підтягне котирування долара вгору — ближче до рівня в 26,50 гривень. Спекулянти працюватимуть як «в дві сторони», так і постараються розгойдувати ринок, підлаштовуючись під дії великих гравців.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар поки дешевшає.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом — 26,35-26,55 і продаж 26,60-26,85 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,55-26,62 гривень та продаж 26,67-26,70 гривень.

Про тенденції на торгах за 18 жовтня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У четвер читачі «Мінфіну» знову стали ще більш оптимістичними у своїх прогнозах за офіційним курсом гривні. 51% (вчора було 39%) опитаних упевнені в тому, що курс НБУ закріпиться нижче порога в 26,50 гривень. 49% все ж вважає, що він скоро знову буде вище 26,51 гривень;

За ринковим курсом думки опитаних знову майже збіглися з опитуванням за офіційним курсом. 47% впевнені в подальшому зниженні котирувань на міжбанку нижче рівня 26,50 гривень, 53% — припускають його швидке повернення вище 26,51 гривень за долар.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 1

+
+27
Nekrasov
Nekrasov
19 жовтня 2017, 11:37
#
Согласен с «Минфином» — пока дорожает зеленый. Уже к 26,50 на межбанке подтянулся и похоже это еще не предел. Но посмотрим, что основные экспортеры делать сегодня будут. Их пока не много — ждут оптимального курса. К 12 часам станет все ясно…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися